maanantaina, elokuuta 24, 2009

Artikkeli: Antiikkia Antiikkia

Jo lähes kulttimaineen saavuttanut Antiikkia antiikkia -ohjelma on kerännyt vuosien varrella miljoonia katsojia ikään katsomatta. Wenzel Hagelstamin lisäksi ohjelma tultaneen muistamaan sen tarttuvasta, virttyvän vanhanaikaisesta tunnusmelodiasta. Kesti vuosia ohjelman alkamisesta(1997 ensimmäinen kausi) ennen kuin nimet musiikin takaa löytyi.

Internet on ollut suuri apu niin musiikinhistoriasta kuin kaikesta muusta tiedosta kiinnostuneille. Erillaiset tietokannat ovat siirtyneet arkistojen kätköistä verkkoon, josta tiedon löytää halutessaan vain yhdellä hakusanalla ja "etsi"-napin painalluksella. Myös usein ylistämäni Helsingin kaupunginkirjaston "Kysy mitä vain" -palvelu iGS on ollut suuressa roolissa kappaleen julkitulemisen osalta.

Kappale? Suomen Äänitearkisto r.y. tietää seuraavaa:
Title Ilta hawaijissa
Title Bye bye blues
Composer Bennett David - Gray Chauncey - Hamm Frederick L. - Lown Bert
Original lyricist Bennett David - Gray Chauncey - Hamm Frederick L. - Lown Bert
Lyricist Tuntematon
Source Teosto
Performer Listen Label Album title Arranged Recorded
Laulutrio
Odeon a 228216 ( 78 )

1932
Laulutrio
Decca f 1573 Suomalainen jazz 1929 1959 = finnish jazz 1929 1959
1932
Laulutrio
Fazer finnlevy 440302 Suomalinen jazz 1929 1960 osa 1
1932
Tässä Zamba-orkesterin & laulutrion tulkinta kappaleesta.


Alkuperäinen kappale Bye Bye Blues (esiintyy myös nimellä By By Blues)on paria vuotta vanhempi ja kuten Wikipedia-artikkelista havaitsee, sen on levyttänyt yksi jos toinen muusikko.

Ohessa alkuperäinen Bert Lown(1903-1962) & hänen orkesterinsa esitys. Huomaa hitaampi tempo Zamba-orkesterin vastaavaan verrattuna.Olen huomannut kappaleesta monenlaisia versioita. Esimerkiksi Zamban versiossa oleva välisoitto kuuluisikin laulaa esimerkkimelodian tapaan spotify:track:6dRJXOhttya1pexOUhCFgM :I got a big surprise, when I saw you smile
I never dreamed that it could be
But now I realize since I saw you smile
Theree's only happiness for me. So...

Bye Bye Blues
Bye Bye Blues
Bells ring, birds sing
Sun is shining, no more pining
Just we two smiling through
Don't sigh, don't cry
Bye Bye Blues

The two of us together, just me and you
will keep smil-in' smil-in' through
So don't you sigh, and don't you cry
Bye Bye Blues

Antiikkia antiikkia -ohjelman tunnusmusiikiksi on valittu vuoden 1932 äänityksen alkusekunnit; koskaan kappaletta ei soiteta vokaaliosuuteen asti. Ehkä hyvä sinänsä, koska laulutrion harmonia saattaa nykykuuntelijalle olla liikaa ;)
iGS osaa kertoa orkesterin kokoonpanosta seuraavaa:
orkesterin pehmeää "zambasaundia" olivat luomassa aikansa suomalaisen tanssimusiikin ja jazzin huippunimet: mm. pianisti Robert (Bob)von Essen, pasunisti Klaus Salmi, amerikansuomalainen klarinetisti/saksofonisti Tommy Tuomikoski, trumpetisti Alvar (Allu) Kosunen, trumpetisti/laulaja/haitaristi Eugen Malmsten, Bengt Lundewall, Georg Gunaropulos, Matti Rajula, Boris Orloff jne
1:24 kohdasta eteenpäin seuraa kappaleen varsinainen "laulusäkeistö" joka kuitenkin Zamban versiossa toimii instrumentaaliosuutena. Kyseinen osuus on allekirjoittaneen lempiosuus, etenkin kohdassa 2:12 kuultava korkea pianoluritus on huvittava. Vastaavaa musiikkia ei nykyään edes osata soittaa. Kertosäkeistöä soitetaan uudelleen korkeammalta sävelasteikolta kohdassa 2:30 ja kappale päättyy ilman toista lauluosiota.

Vuonna 2008 Antiikkia antiikkia sai uudistetun ilmeen ja samalla alkuperäinen tunnusmusiikki korvattiin nykyaikaisella sovituksella, johon on lisätty mm. harppu ja vahvempaa pasuunan ääntä. Minusta taustalla on kuitenkin kuultavissa alkuperäinen versio, joka ilmeisesti toimi pohjana tuntemattomalle uudelleensovittajalle. Väitettäni tukee muuttumaton tahti ja sävelkorkeus.
___________________

Toinen ohjelmassa useasti soinut, nyt jo siitä poistettu kappale on Zamban pohjille perustetun Ramblers-Orkesterin Unelmissain oot mun. Alkuperäinen kappale on David 'Dave' Franklinin(1908-1973) vuonna 1937 esittämä kappale You can't stop me from dreaming(spotify).


Kappale tapasi soida alkuesittelyiden jälkeen, kun näytettiin  tulevia arvoitavia esineitä.
Tässä Ramblerin tulkinta kappaleesta:
Ohjelmassa soitettiin jälleen vain alun instrumentaaliosuus. Ja todellakin onneksi, koska jos Zamban lauluosuudessa oli parantamisen varaa, niin The Ramblers olisi kyllä saanut pistää jonkun aivan muun laulamaan :D Jos kuuntelit kappaleen, niin et varmaan väitä vastaan.
2:08 kohdasta eteenpäin alkaa taas svenggaava instrumentaaliosuus loppuun asti. Paljon mukavampi kuin laulun kuuntelu. ;)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"The Ramblers olisi kyllä saanut pistää jonkun aivan muun laulamaan." Ehkä, ehkä ei. Mutta kun siinä kävi perimätiedon mukaan niin, että laulusolistina toiminut pasunisti Klaus Salmi onnistui vilustumaan laivamatkalla Tukholmaan, missä tämä levytys tehtiin, joten tämä hilpeä numero äänitettiin sekä vokaali- että instrumentaaliversiona, joista vain jälkimmäinen päätyi tuolloin kivikakulle. Laulettu versio, josta tässä taitaa olla puhe, julkaistiin vasta vuonna 1994 kokoelmassa Suomalainen Jazz 1929-1959. Ymmärtääkseni Salmi oli tekijämiehiä, joten metkaa olisikin tietää, millaista jälkeä hän olisi saanut laulajana aikaan täysissä voimissaan

Suosituimmat artikkelit