sunnuntaina, elokuuta 23, 2009

Artikkeli: Tuotantomusiikista

 Huom.
Tämä kirjoitus on poimittu aiemmasta blogistani.  Laurie Johnson: Happy-Go-Lively


Ren & Stimpy ja Paavo Pesusieni lienevät useimmille tuttuja TV-sarjoja. Hulvattoman animaation ja sekopäisen huumorin ohella näitä kahta sarjaa yhdistää kolmaskin asia: tuotantomusiikki(eng. production music).
Tämä suomenkielessä myös arkisto- tai katalogimusiikkina tunnettu "genre" on siitä erikoinen, että se käsittää tyylisuunnaltaan aivan kaikentyyppistä musiikkia, aina mainosspoteista havaijilaistyyliseen kansanlauluun. Jutun juju on siinä, että on olemassa tietty yhtiö, jolle musiikintekijät myyvät säveltämiään kappaleita. He siis antavat yhtiölle täyden oikeuden musiikkikappaleittensa käyttöön ja jälleenmyyntiin. Jotkut musiikkikirjastot voivat antaa osan tuotoista takaisin säveltäjille. Toinen osa rahoituksesta koostuu yleensä teostomaksuista. Nykyisiä suuria musiikkikirjastoja ovat brittiläinen KPM Musichouse ja yhdysvaltalainen APM.

Lopputuloksena on näin suuri kokoelma(tuhansia kappaleita) eri tyylistä, toisinaan instrumentaalista musiikkia, joka sopii esimerkiksi mainoksiin, tv-ohjelmiin, performansseihin ja muihin yleisötilaisuuksiin. Englanninkieliset termit "elevator music" ja "mall music" viittaavat yleensä 50-luvun tuotantomusiikkiin, joka usein soi tavaratalojen käytäville noina aikoina. Kyseessä oli halpa ratkaisu verrattuna tietystä kappaleesta levy-yhtiöille maksettavaan hintaan.

Tuotantomusiikin juuret ovat siis pitkälti 50-luvulla, vaikkakin nykyään sille löytyy yhä käyttöä monissa medioissa.

Ralph Dollimore: Hit and RunEnnen Internetin tuloa pääsy tämän valtavan musiikinkirjon pyhättöön oli käytännössä olematon. Musiikkia välitettiin vain yhtiöltä toiselle ja kuulijalle sitä tarjottiin vain näköradiosta tai hiussalongissa odottaessa. Nimet kappaleiden takana pysyivät tuiki tuntemattomina. Juuri kukaan tuotantomusiikin säveltäjistä ei noussut kuuluisuudeksi asti, tosin moni arvostettu säveltäjä saattoi tehdä osatyönä myös tuotantomusiikkia. Eräitä näitä olivat mm. brittiläiset King Palmer
, Trevor Duncan, Laurie Johnson ja Jack Beaver. He edustavat nimenomaan 50-luvun tuotantomusiikin linjaa, jota kuvastaa "piirrettymäisen" lennokas ja kokeilevan melodinen sävellystyyli.

Jack Stachey: Lambs in CloverKuten alussa mainitsin, tämä "unohdetun musiikin" aikakausi herätettiin uudelleen eloon absurdin piirretyn Ren & Stimpyn voimin ja vielä uudelleen Paavo Pesusienen tullessa suosioon. Vaikka molemmat sarjat sisältävät lisäksi klassista, populaarimusiikkia ja varta vasten luotuja lauluja, niiden pääasiallinen "tapahtumamusiikki"(eng. incidental music) koostuu pääpiirteissään tuotantomusiikista, ja sen juuri mainitusta 50-60 -lukujen tuotannosta. Tarkkaavainen katsoja saattoi mahdollisesti jopa huomata samoja kappaleita soitettavan taustalla:
http://www.youtube.com/watch?v=-Qtk-ksB60s 1:15
http://www.youtube.com/watch?v=J6WnVCLkJxU&feature=related 2:15 (Ei täsmälleen sama)

Sam Fonteyn: Pizzicato PlaytimeMutta kappaleiden nimet musiikin taustalla pysyivät edelleen tiellä tuntemattomissa. Muutamia CD-julkaisuja oli kyllä tehty 90-luvun lopulla, jotka sisälsivät eräitä TV:stä tuttuja tuotantomusiikkeja. Mutta suuri läpimurto tapahtui vasta yksittäisen bloginpitäjän Kirk Demaraisin julkaistessa 109 kappaleen kokoelman Ren & Stimpyn taustalla soivasta musiikista. Kuten kommenteista voi nähdä, teolle on annettu suurta arvostusta ja onpahan se saanut jopa mainninan Wikipedia-artikkelissa. Kokoelman toinen(ja oletettavasti viimeinen) osa julkaistiin samaisessa blogissa viime kesänä, sisältäen nyt 194 uutta kappaletta.

Sidney Crooke: The March of the AntsKiinnostus tuotantomusiikkiin on kasvanut kaikkialla. Sitä on julkaistu eri blogeissa[1, 2] ja laajasti YouTubessa. Monien musiikkikirjastojen(mm. APM) kokoelmat ovat kenen tahansa vapaasti kuunneltavissa.

Tuotantomusiikki sopii hyvin muun toiminnan ohella taustalla kuunneltavaksi, tai miksei erikseen viihdyttääkseen itseään. Monessa kappaleessa on hyvinkin mielenkiintoinen melodia, ja tyyli saattaa vaihtua salaperäisestä jousien soitosta railakkaaseen torvin höystettyyn gaala-tunnelmaan ja takaisin uniseen kehtolauluun.

King Palmer: Softly She Sleeps


__________________________

Jos satuit innostumaan edellä olevista musiikkinäytteistä ja haluaisit kuulla lisää tuotantomusiikkia, olen sinun takia pistänyt nettiin Ren & Stimpyn taustamusiikin ensimmäisen kokoelma-albumin. Se sisältää mainitut 109 kappaletta ja on kooltaan 208 Megatavua. Latausnopeuden pitäisi olla erinomainen. Tiedosto on ZIP-pakattu.
http://jjserver.pp.fi/blog/Ren & Stimpy Production Music.zip

Lisää tuotantomusiikkia voi todennäköisesti löytää Googlella ja myös muutaman torrentin uskon tarjoavan sitä.
Kuunnelkaa ja nauttikaa!Linkkejä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Production_music
http://www.freewebs.com/speedyboris/
http://secretfunspot.blogspot.com/2008/06/ren-stimpy-production-musicpart-two.html
www.apmmusic.com/
http://www.ultraswank.net/compilation/retro-shopping-volume-1-music-to-buy-toasters-by/
http://thelibraryhunt.blogspot.com/
http://www.kpm.co.uk/

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit