tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Eurovision laulukilpailu 1956 - Lugano, Sveitsi

[Päivitetty 21.5.2010: Äänestys lisätty]

Euroviisut ovat olleet yli 50-vuotisen historiansa aikana varma kevään merkki, aivan kuten Jääkiekon MM-kisat. Yhtä varmaa on myös ollut jokakeväinen pettymys kummassakin kisassa, ellei yksiä poikkeuksia lasketa mukaan (1995/2006).

Euroviisut ovat tänä päivänä valtava spektaakkeli, ja ne keräävät satoja miljoonia katsojia. Musiikki on toki edelleen pääelementti kilpailussa, mutta etenkin 90-luvulta lähtien lavaesitysten rooli on kasvanut. Laulu- ja sävellyskilpailujen sijaan pitäisi nykyään puhua performanssikilpailusta. Kilpailussa menestyminen ei riipu pelkästään kappaleesta, vaan esityksen pitää yllättää. Suomen euroviisuvoitto kuuluu tähän kategoriaan; ainutlaatuisuus voitti tuolloin.
Suomen voitto antoi silti aiheen kysymykselle? Voittiko musiikki vai Lordi?
_______________________Päivämäärä: Torstai 24.toukokuuta 1956
Järjestäjämaa ja -paikkakunta: Sveitsi, Lugano
Televisioyhtiö: RTSI
Pitopaikka: Teatro Kursaal
Kesto: 1 hour 40 minutes
Ohjaaja: Franco Marazzi
Juontaja: Lohengrin Filipello
Musiikin ohjaaja: Fernando Paggi
Orkesteri: Fernando Paggi & hänen orkesterinsa.
Väliaikaesitys Les Joyeux Rossignols, Les Trois Ménestrels
Tuomariston presidentti: Rolf Liebermann
Äänestyskäytäntö: Jokaisen maan kaksi tuomaria päättää salassa. Omaa maata sai ehkä äänestää. Vain voittaja ilmoitettiin.
Osallistujat: 7 maata, jokaiselta 2 laulua.


Tietoa
Elettin vuotta 1956. II Maailmansodan päättymisestä ei ollut kulunut edes vuosikymmentä. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö oli vasta hiljattain perustettu kuten myös Euroopan yleisradioyhteisö EBU vuonna 1950. Yhteisöjen johtavina maina toimi Ranska, Belgia, Italia, Länsi-Saksa, Luxemburg ja Alankomaat. Muita EBU:n perustajajäseniä oli Iso-Britannia, Sveitsi, Ruotsi ja Suomi.
Italia oli järjestänyt omaa laulukilpailua, San Remon musiikkifestivaaleja jo vuodesta 1951. Festivaalit ovat edelleen jokavuotinen tapahtuma. Yleisradioliitto sai siitä hyvän ajatuksen tuoda sisältöä uuteen näköradioformaattiin ja näin edistää vastaanottimien myyntiä. Päätettiin pitää Euroviisut. Tuohon aikaan televisio oli kuitenkin todella harvalla, joten kisoja pystyi seuraamaan lähinnnä radiosta. Täyspitkiä kuvanauhoja kisoista ei ole jäljellä. Vasta vuonna 2005 Sveitsin Italiankielinen järjestäjä RTSI löysi lyhyen filmitallenteen kisojen loppuminuuteilta ja voittokappaleesta.

Kisojen uskottiin olevan vain yksittäistapaus, eikä niitä uskottu järjestettävän jatkossa. Osaanottajia kisoihin ilmoittautui kymmenen, mutta näistä Itävallan, Tanskan ja Yhdistyneiden kuningaskuntien osallistuminen hylättiin liian myöhäisen ilmoittautumisen takia. Järjestyspaikaksi valittiin Sveitsin italiankielisen osan kaupunki Lugano. Järjestävän maan yleisradioyhtiö rahoitti tapahtuman, kuten edelleen on tapa.

Säännöt vaativat, että kisoissa laulettavat kappaleet tulivat olla uusia, siis vartavasten kisoihin sävellettyjä. Tämä sääntö on edelleen voimassa.
Toinen sääntö koski maakohtaisia finaaleita. Kilpailuun lähetettävän kappaleen tuli voittaa maan oma karsinta. Myöhemmin tästä säännöstä luovuttiin, vaikkakin useat maat, Suomi mukaan lukien, järjestävät yleisökarsintoja.
Tulevaisuudessa väliaikaisesti voimassa ollutta kielisääntöä ei koettu tässä vaiheessa tarpeelliseksi; maiden odotettiin laulavan oman maan kielellä.
Kolmas sääntö koski isäntämaata järjestää orkesterin osallistujamaiden esitysten käyttöön. Tämä sääntö oli voimassa vuoteen 1973 ennen taustanauhojen tultua vaihtoehdoksi. Vuodesta 1999 lähtien elävää orkesteria ei ole nähty kisoissa, vaikka periaatteessa sitä ei ole kielletty. Huomiona, että San Remon festivaalit käydään edelleen täyspäisen orkesterin turvin.

Kappaleet ja tulokset

Maa Järj. Esiintyjä Laulu Suomennos Sija Pisteet
Alankomaat Alankomaat 01 Jetty Paerl "De vogels van Holland" Hollannin linnut X X
Sveitsi Sveitsi 02 Lys Assia "Das alte Karussell" Vanha karuselli X X
Belgia Belgia 03 Fud Leclerc "Messieurs les noyés de la Seine" Seine(e)n hukkuneet herrat X X
Saksa Saksan lt. 04 Walter Andreas Schwarz "Im Wartesaal zum großen Glück" Hyvän onnen odotushuone X X
Ranska Ranska 05 Mathé Altéry "Le temps perdu" Kadotettu aika X X
Luxemburg Luxemburg 06 Michèle Arnaud "Ne crois pas" Älä usko X X
Italia Italia 07 Franca Raimondi "Aprite le finestre" Avatkaa ikkunat X X
Alankomaat Alankomaat 08 Corry Brokken "Voorgoed voorbij" Ikuisesti ohi X X
Sveitsi Sveitsi 09 Lys Assia "Refrain" Kertosäe 1. X
Belgia Belgia 10 Mony Marc "Le plus beau jour de ma vie" Elämäni kaunein päivä X X
Saksa Saksan lt. 11 Freddy Quinn "So geht das jede Nacht" Niin se menee joka yö X X
Ranska Ranska 12 Dany Dauberson "Il est là" Hän on täällä X X
Luxemburg Luxemburg 13 Michèle Arnaud "Les amants de minuit" Keskiyön rakastajat X X
Italia Italia 14 Tonina Torrielli "Amami se vuoi" Rakasta minua jos haluat X X

Kappalearvionnit

Alankomaat: Jetty Paerl - De vogels van Holland
Sanoitus: Annie M.G. Schmidt - Sävellys: Cor Lemaire

Amsterdamissa syntynyt Jerry Paerl(1921- ) esitti kappaleen De vogels van Holland, jonka on sanoittanut kuuluisa Annie M.G. Schmidt(1911-1995). Tässä chanson tyylisessä valssissa lauletaan Hollannin linnuista keväällä, jotka ilmaston ja tyttöjen uskollisuuden vuoksi laulavat sanoin, ei sirpittäen.
Kappale on myös ensimmäinen, joka sisältää 'hölynpölyä' eli keksittyjä sanoja (1:42). Tsylylylylyy olkoon tipi-tipiin edeltäjä ;)
Kappale on kevyt ja yksinkertainen. Säkeistöissä soiva poikkeava(0:48) osio tuo mukavaa vaihtelua kappalerakenteeseen. Hollannin kieli ei oikein sovi kapeakurkkuisen kaunottaren esitykseen, mutta tekee siitä omaperäisemmän.
Arvioni: Sija 2
Sveitsi: Lys Assia - Das alte Karussell
Sanoitus: Georg Betz-Stahl - Sävellys: Georg Betz-Stahl

Voittajan Lys Assian toinen kappale kertoo vanhasta karusellista. Lauluosuutta edeltää puoliminuuttinen intro, jonka ei elokuvamaisuudeltaan edes uskoisi kuuluvan  kappaleeseen. Jälleen valssi kyseessä ja Assian laulu kaunista kuunneltavaa. Sovitus onnistunut etenkin jousien osalta. Puolivälissä(1:55-2:25) on nopea osio jota säestää 'jousisykäykset' -> karusellin vauhti kiihtyy. Lopussa(3:45) mukana taustakuoro.
Arvioni: Sija 3


Belgia: Fud Leclerc - Messieurs les noyés de la Seine
Sanoitus: Robert Montal - Sävellys: Jean Miret & Jack Say

Nelinkertainen Euroviisuosallistuja Fud Leclerc on sävellys ja sanoitustyön ohella kiertänyt maailmaa, toiminut hanuristina ja pianistina mm. Juliette Grécolle.
Kappale on surullinen balladi, kerronnallisesti tyylitelty. Eroaa kisan pirteistä valsseista. Ei niin tarttuva ja siksi ei yllä aivan kärkikappaleiden joukkoon.
Sija 11Länsi-Saksa: Walter Andreas Schwarz - Im Wartesaal zum großen Glück
Sanoitus: Walter Andreas Schwarz - Sävellys: Walter Andreas Schwarz

Tämä puheen ja valssin sekoitusta oleva balladi on täysin Walter Schwarzin käsialaa. Se kertoo kadonneiden tragediasta ja ohitetusta onnesta. Kappalerakenne on erikoinen ja välillä alakuloinen, välillä toiveikas. Silti vaisuimmasta päästä kisoja. Yllättäen kappaleen huhutaan sijoittuneen kilpailussa toiseksi, mutta koska ei myynyt edes Saksassa, väitettä voidaan epäillä.
Sija 12Ranska: Mathé Altéry - Le temps perdu
Sanoitus: Rachèle Thoreau - Sävellys: André Lodge

Vasta 22-vuotias sopraano Mathé Altéry lauloi tämän chanson-tyylisen sävellyksen(valssi osaksi?) kadonneesta ajasta ja laulusta, joka parantaa rakkauden haavat. Myöhemmin 50 ja 60 -luvuilla Altéry esiintyi monissa opereteissa. Jos laulujen vahvuudesta olisi kisailtu, voittaja olisi löytynyt helpolla Mathén kirkkaasta ja väräjäisestä äänestä.
Kappale on valitettavasti liian yksinkertainen ja siinä ei ole muistettavaa melodiaa.
Sija 8 Luxemburg: Michèle Arnaud - Ne crois pas
Sanoitus: Christian Guitreau - Sävellys: Christian Guitreau

Kunnialegioonalla palkittu arvostettu ranskalaislaulaja Michèle Arnaud(1919-1998) teki lähes 30-vuotta kestäneen uran chanson-piireissä. Kappaleessa kertoja sanoo miehelleen, että tämän pitää ottaa vaari nuoresta ulkonäöstä, sillä se muuttu vanhetessa.
Laulu on nopeatempoinen ja poikkeava sen suhteen. Kertosäkeistön nopeat sanat 'Ne crois pas' sopivat musiikkiin luoden hassun kokonaisuuden. Kappale ei oikeastaan ole iloinen, vaan vakava. Rytmi tekee siitä silti pirteän.
Sija 4


Italia: Franca Raimondi - Aprite le finestre
Sanoitus: Pino Perotti - Sävellys: Virgilio Panzuti

Kevättä pidetään rakkauden festivaalina tässä iloisessa chanson-kappaleessa, jolla Franca Raimondi(1932-1988) voitti San Remon festivaalit samana vuonna. Iloinen rallattelu ja alussa sekä lopussa kuuluvat helisevät kellot kuvaavat hyvin kevättä välimeren kauniissa maisemissa. Kappale vaatisi mielestäni surullisen tai ainakin poikkeavan välisäkeistön. Nyt muuten hyvä melodia kaatuu toistoon.
Sija 5


Alankomaat: Corry Brokken - Voorgoed voorbij
Sanoitus: Jelle de Vries - Sävellys: Jelle de Vries

Laulukilpailujen ainoa tango, jonka esitti seuraavan vuoden viisuvoittaja Corry Brokken(1932 - ). Chanson-tapaan kirjoitettu teos kertoo naisesta, joka ottaa päättyneen suhteen raskaasti ja kysyy entiseltä rakkaalta, miksi näin piti käydä.
Itse tango ei ole mitenkään erikoinen. Unto Monosella ja Jacob Gadella on paljon parempia tangoja. Kappale sisältää "pakollisen" väliosuuden (1:10-1:31), mutta on valju.
Sija 10


Sveitsi: Lys Assia - Refrain
Sanoitus: Géo Voumard - Sävellys: Émile Gardaz

Alkufanfaarit ovat komeita. Vain 50-luvulla ymmärrettiin kunnolla orkesteri-introjen pälle. Beguine-tahtinen laulu kertoo nuoruuden menetetyistä ihastuksista
Tarttuva melodia on jazzpianisti Géo Voumardin(1920-2008) taidonnäyte.
Sovitus orkesterille on onnistunut ja eläväinen; se sisältää hiljentyviä ja voimistuvia kohtia, huilulurituksia, jousiosuuksia ja enkelikuoroa. Ranskan romanttinen kieli ja Lys Assian virheetön ääni ovat täydellisen iskelmän taikasanat.
Voittokappale. Minunkin mielestä.
Sija 1.Belgia: Mony Marc - Le plus beau jour de ma vie
Sanoitus: David Bee - Sävellys: Claude Alix

Laulun värisevän äänen omistaa Mony Marc, joka on jäänyt jokseenkin tuntemattomaksi laulajaksi. Kuten lähes kaikki kisan ja aikakauden kappaleet, edustaa "Elämäni kaunein päivä" chanson-genreä. Laulu kertoo hääpäivästä, jota kertoja pitää sanan mukaisesti kauneimpana päivänä elämässään. Kappale yrittää erottautua "ding-dong" kertosäkeellään, mutta jää musiikillisesti parempiensa varjoon.
Sija 9


Länsi-Saksa: Freddy Quinn - So geht das jede Nacht
Sanoitus: Peter Mösser - Sävellys: Lothar Olias

Suomessakin tunnettu ja saksankielisellä alueella huippusuosiosta 1950/60-luvuilla nauttinut Freddy Quinn(1931 - ) oli yksi kilpailun kolmesta miesesiintyjästä. Chanson-tyylistä poiketen Quinnin kappale edusti vasta hiljattain suosiota kerännyt Rock'n'Rollia. Lyyrikoissa kysytään naiselta, miksi hän roikkuu muiden miesten kanssa. Kappale itsessään on niin geneeristä Rock Around The Clock -materiaalia, että sitä on vaikea pitää edes uniikkina kappalenaan. Mutta kisassa se erottui. Ei kuitenkaan voittoon asti.
Sija 6.


Ranska: Dany Dauberson - Il est là
Sanoitus: Simone Vallauris - Sävellys: Simone Vallauris

Tämän vivace-temmolla etenevä kappale lauloi suht tuntematon näyttelijä-laulaja Dany Dauberson. Joidenkin kilpailijoiden ura ei noussut finaalipaikasta huolimatta, ja nykyäänkään harva Euroviisuesiintyjä on ennestään menestynyt.
Laulu, joka kertoo vaikeuksista unohtaa entinen rakas, on verrattain monotoninen ja tylsä. Dany ei laulajana pääsee uskoakseni oikeuksiin tällä biisivalinnalla.
Sija 13Luxemburg: Michèle Arnaud - Les amants de minuit
Sanoitus: Jacques Lassry - Sävellys: Simone Laurencin

Michèle Arnaud esitti Lys Assian tavoin molemmat edustusmaansa kappaleet. Kyseessä on jälleen chanson-tyylinen valssi. Suomennettuna "Keskiyön rakastajat" laulu kertoo rakastavaisista yöllä, ja vain yö tietää mitä heille tapahtuu ennen aamua, kun molemmat palaavat takaisin normaaliin elämäänsä.
Kappale on kepeä ja ei yllätä miltään osin. Tempo vaihtelee tunnelman mukaan. Kokonaisuus on silti planttu.
Sija 14


Italia: Tonina Torrielli - Amami se vuoi
Sanoitus: Mario Panzeri - Sävellys: Vittorio Mascheroni

Amami se vuoi on laulu naisesta, joka ei voi miesystävälleen luvata varauksetonta kiintymystä, koska on luonteeltaan erilainen. Laulaja on melko tuntematon  Tonina Torrielli (1934- ). Rauhallinen chanson oli viimeinen kilpailussa esitetty kappale. Vaatimaton, mutta kaunis. Ehkä liian hiljainen. Väliosio on sangen pitkä (1:35 - 2:05).
Sija 7.

________________________________


Muuta

-Italian edustuskappale Aprite le finestre on levytetty suomeksi Olavi Virran toimesta ja Saukin kääntämänä vuonna 1956.

-Lyssian voittokappaleesta säästyneen filmipätkän voit katsoa YouTubesta:


Kilpailun kolmen kärki?

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit