sunnuntaina, elokuuta 23, 2009

Soundtrack-arvostelu: Sumio Shiratori - Tanoshii Muumin Ikka Vol.1 (1990)

 Huom.
Tämä kirjoitus on poimittu aiemmasta blogistani. 


Päätän tuoda erään hyvin suomalaiskeskeisen ja omiin lapsuudenmuistoihin liittyvän levyn tutkailtavaksi.
Kyseessä on aito Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan musiikkialbumi, joka tiettävästi on julkaistu vain Japanissa.

Olemme sitä ikäpolvea, joka on tietämättään varttunut Sumio Shiratorin musiikin äärellä. Voimmeko kuvitella edes Muumilaakson Tarinoita ilman sitä ratkiriemukasta ja hilpeää, toisinaan surullista ja haikeaa ja jopa hyytävän pelottavaa taustamusiikkia? Epäilen. Kuten on huipputyötä sarjan animointi, myös musiikkiin on panostettu huolella ja tunteella. Japani on tunnettu loistokkaasta orkestraalisesta animemusiikistaan, eikä Muumit, vaikkakin poikkeaakin perinteisestä animetyylistä edukseen, kalpene animaatiotovereilleen nuotillakaan.

Vaikka Suomea pidetään Muumien kotina, uskon suurimman ja intohimoisimman fanijoukon löytyvän sarjan emämaasta Japanista. Jo se, että yhtäkään sarjan soundtrackeista ei ole suomessa julkaistu, on mielestäni Tove & Lars Janssonin työn hedelmien häpäisyä. Sen sijaan olemme "joutuneet" kärsimään lukuisista ällöttävistä muumilauluista, joita suomalaiset levy-yhtiöt ovat lapsiperheiden rahankiilto silmissä tuottaneet levykaupalla. Ne hävivät kuitenkin kaikin puolin Shiratorin alkuperäiselle taustamusiikille.
Sumio Shiratori, jo 60-vuotias veteraanisäveltäjä, animesarjojen musiikkeja säveltäneenä (Marine Snow no Densetsu, Doraemon: Nobita in Dorabian Nights) oli oikea valinta sarjan audiopuolen vastaavaksi henkilöksi. Shiratorin sävellyksiä yhdistää niiden vahva side ruudulla näkyviin tapahtumiin. Musiikillinen vaihtelevuus on, kuten yleensä vakavissa TV-sarjoissa, suurta. Täysin hilpeästä tilanteesta voidaan siirtyä täysin uhkaavaan tilaan. Tällöin musiikin täytyy seurata tunnelmaa. Shiratori on onnistunut sisällyttämään sävellyksissä nämä aspektit ja tarinan kontekstin. Ja vaikka jakson aikana kuullaan hyvin erilaista musiikkia, niissä kaikissa on sama "muumimainen" vivahdus.

Muistanemme kenties lisäksi Muumilaakson tarinoista musiikkeja, jossa kuulemme naisäänen laulavan. Lauluääni kuuluu Emiko Shiratorille, Sumion vaimolle. Hän on toinen taustavaikuttaja Muumimusiikin tunnelmanluonnissa. Muun muassa monen jakson alussa kuuluvan keväisen musiikin taustalla laulettu "laa la la la la laa" kuuluu hänen repertuaariin. Emikon voidaan sanoa olevan avioparista kuuluisampi osapuoli. Hän on laulanut kahteen otteseen Olympialaisissa, Sapoorossa ja Naganossa, lainannut ääntään huippusuosittujen videopelin Final Fantasyn ja Zelda: Ocarina of Timen käyttöön. Emiko laulaa myös alku- että lopputunnusmusiikin Japanin Muumilaakson tarinoita-versiossa, ja on levyttänyt monta muuta kappaletta muumit-albumeilla.

On vaikea arvioida monta eri sävellystä Sumio Shiratori vaimoineen tuotti tätä sarjaa varten. Vaikka jaksoissa tutut musiikit toistuvat, sangen usein vastaan tulee täysin uuttaa tuotosta. Uskoisin luvun olevan jopa yli 100 kappaleen.
Enemmän tietoa japanilaisista Muumialbumeista sekä Muumimusiikista yleensäkin löytää täältä

Muumien musiikki, on kiinnostavaa kyllä, tullut ajankohtaisemmaksi vasta viime vuosina. Muutama vuosi sitten Suomessa tuskin oli montakaan ihmistä, jotka tiesivät näistä Japanissa julkaistuista soundtrack-albumeista. Internetin ja kasvavan globalisoitumisen myötä tiedonmurusia on vihdoin varissut kotosuomeemme. Sääli, että vasta nyt. Vieläkin näiden levyjen hankinta on lähestulkoon mahdotonta, ellei japaninkieli ja nettiostaminen ulkomailta ole rutiinia.
Paikkausta tähän musiikkipulaan tarjoaa fanit. Yhtä kunnioitettavinta yritystä sovittaa muumien taustamusiikkia voi seurata YouTubessa. Tällä hetkellä FIBURAZ-nimimerkillä työskentelevä 17-vuotias käyttäjä on sovittanut mestarillisesti jo neljättäkymmenettä kappaletta. Työn jälki on vakuuttavaa. Tiedustelin kerran hänen tekniikastaan, ja paljastui, että hänen absoluuttinen sävelkorva ja ällistyttävän pikkutarkka työ yhdistettynä lievään Aspergeriin on ilmiömäisyyden avain. Hänen YouTube-kanava onkin nykyisin ehkäpä kiinnostavimmista osioista YouTubessa, ja joka päivä tulee tarkistettua olisiko mahdollisesti uusia sovituksia valmistunut. Suosittelen lämpimästi tutustumista hänen tuotoksiinsa. Sumio Shiratorikin olisi varmasti otettu.


Mitä tulee lisäksi Muumimusiikkiin, huomionarvoinen on myös puolalainen 70-80 -luvun vaihteen pala-animaatio Die Mumins eli Muumien maailma. Pitkään arkistoissa pölyttynyt huippusarja on vasta hiljattain saanut sille oikeutetun paikkansa TV:ssä, ja sekä viime että kuluvana vuonna MTV3 yhdessä SubTV Juniorin kanssa on esittänyt animaatiota jälleen yleisölle. Tämän lisäksi sarjasta koostuvista jaksoista on luotu koko illan elokuva, joka seuraa Vaarallinen Juhannus -kirjan tapahtumia. Vaikka en henkilökohtaisesti montakaan jaksoa ole ko sarjasta nähnyt, niiden vähäistenkin kokemusten perusteella voin sanoa sekä animaation että musiikin olevan huippulaatua. Muumilaakson tarinoihin tottuneella sukupolvella voi kuitenkin kestää tovi jos toinenkin, ennen kuin he voivat samastua puolalaisanimaation visuaaliseen tunnelmaan.
Musiikki on japanilaissarjaa yksinkertaisempaa, ja perustuukin kevyeeseen soitinkaartiin. Useimmat kappaleet ovatkin hassunkurisia huilu&basso kyhäelmiä, mutta rentoa kuunneltavaa mikäli albumin saattuu omistamaan. Andrzej Rokickin ja Eugen Illinin soundtrack-äänitettä ei tarvitse lähteä metsästämään Japanista käsin, vaan tupla-CD:tä myydään jo omalla mantereellamme, muun muassa Saksassa. Itse en ole vielä kopiota löytänyt mistään.
Mutta nyt arvosteluun käsiksi.
__________________
Löysin myös paremman, tyylikkäämmän ja pelkistetyn nettisoittimen musiikkikappaleiden kuuntelemiseen. Nyt raita ikään kuin avautuu, kun painat nuolta, ja pausella pienenee takaisin entiseen kokoonsa.
__________________


Tanoshii Muumin Ikka Vol.1
楽しいムーミン一家 VOL.1
Levy-yhtiö: King Records/Starchild
Julkaisupäivä: July 5, 1990

Kappaleet

01. ムーミン谷・冬
Muumin Tani Fuyu 「Performed by: Sumio Shiratori」「BGM」

02. 夢の世界へ
Yume No Sekai He 「Performed by: Emiko Shiratori」

03. 旅人・スナフキン
Tabibito Sunafukin 「Performed by: Sumio Shiratori」「BGM」

04. 春の風はやさしくて
Haru No Kaze Ha Yasashiku Te 「Performed by: Sumio Shiratori」「BGM」

05. 魔法のシルクハット
Mahou No Shirukuhatto 「Performed by: Sumio Shiratori」「BGM」

06. アリじごく
Ari Ji Goku 「Performed by: Sumio Shiratori」「BGM」

07. 夕ぐれ
Yuugure 「Performed by: Sumio Shiratori」 「BGM」

08. ムーミン谷に春が来た
Muumin Tani Ni Haru Ga Ki Ta 「Performed by: Emiko Shiratori」

09. 遠いあこがれ
Tooi Akogare 「Performed by: Emiko Shiratori」Muumin Tani Fuyu
Ensimmäinen kappale on levyn ehdoton helmi. Voin rehellisesti uskoa, että tämä on Muumien surullisin, kaunein ja rakastetuin musiikki. Se symboloi sarjassa niin talvea kuin kaipuuta. Musiikki sisältyy lapsuuden traagisimpiin kohtauksiin; Nuuskamuikkunen lähtee etelään ja Muumipeikko jää suremaan paikkaan, missä hänen telttansa sijaitsi. Hiljalleen lumisade peittää Muumilaakson vaippaansa. Kaihot huilut ja panhuilu luovat yksinkertaisuudessaan kyynelehtivän melodian.
Noin 2.48-3.18 kohdalla suru vaihtuu toivoon, iloon. Kaunis flyygeliosuus soi duurissa. Tämän jälkeen ykkösmelodia soi jälleen.
*****Yume No Sekai He
Kun aluksi luulee kyseessä olevan puhdas soundtrack, toinen raita on pettymys. Lähes kaikissa kappaleissa Emiko Shiratori juttelee alussa(kaiketi luoden jotain tunnelmakuvausta) ja taustalla pyörii tuttuakin tutumpia musiikkeja. Todella harmi, että niitä pätkiä ei ole levyllä omina kappaleinaan. Itse kappale, Yume No Sekai He, alkaa 0.44 kohdalla. Katsoja tunnistaa nopeasti melodian olevan Nipsun gramofoni -jaksosta; Valssi, jota muumit tanssivat. Valitettavasti kyseessä ei ole instrumentaaliversio. Kappale itsessään on todella kaunis, etenkin välisoitanto 2.03-2.17 kohdalla hivelee aistinelimiä. Sumion olisi pitänyt tehdä suomivalsseja lavatanssin ystäville.
****


Tabibito Sunafukin
Nuuskamuikkusen huuliharppumelodioista ei voi erehtyä. Alku on kuitenkin huijausta ja 0.35 kohdalla alkaa musiikki joka ei takuulla ole sarjasta. En siksi osaa suhteuttaa tätä mitenkään, ja kappale onkin levyn kummajainen.
**


Haru No Kaze Ha Yasashiku Te
Alussa riittää taas höpinää, mutta alkaahan kappalekin lopulta. Ja tällä kertaa tuttu musiikki oikein mahtiversiona. Avain tämänkaltaisena orkesteriteoksena se ei ollut mukana TV-sarjassa, mutta pillimelodia on ainakin erehtymätön. 2.50 ympärillä soi jonkinlainen välirummutus. Hilpeä diipadaapa-osuus jatkuu 4.08 saakka. Lopussa kuullaan vielä ns. Pikku-Myyn tunnari, harmillisestyi jälleen päällepuhuttuna.
***


Mahou No Shirukuhatto
Alussa saadaan laaja katsaus eri musiikkeihin, joita jaksoissa kuulee usein. Ikävä kyllä Emiko selittää jälleen omiaan, pilaten kappaleiden puhtauden. 1.48 alkaen soi mielestäni levyn toiseksi paras biisi heti ykkösraidan jälkeen. Temmokas menomusa loistavan kirkkailla soittimilla. Harppuosuus on nannaa. Ja erityisesti kohdan 2.35 ympäristöä, joka on upeaa kuunneltavaa, on muistaakseni käytetty mm. Merenhuiskeen vesillepano-kohtauksessa. Loistavaa, magnificient!
****

Ari Ji Goku
Alussa jälleen dramatisointia taustamusiikkineen. Sama musiikki on itse kappaleessa. Kyseessä on Muumien uhkamusa, joka soi useissa painostavissa tilanteissa. Tähän kappaleeseen liittyen mieleeni on erityisesti painautunut kohtaus, jossa Pikku-Myy putoaa leijan selästä ja sattumoisin paikalle saapunut Taikuri pelastaa Myyn varmalta kuolemalta. Levyn kappaletta on miksattu muiden tuttujen melodien kanssa(2.00, 2.42, 2.50, 3.05). Jälkimmäisin on hauska, piipertävä, Vilionkan lapsien aikana muistaakseni soitettu.
****

Yuugure
Alussa soi yksi lempimusiikeistani. Silmiini piirtyy kuva Muumitalon hämärästä toisesta kerroksesta; Mamma on juuri tulossa Ninnin-huoneesta. Taas kappale pilataan puoliksi puhumalla päälle. Päämusiikki on mm. Viidakkojaksosta, jossa lapset päättävät yöpyä taivasalla. Kellopeliosuus on todella omaperäinen ja kaunis, ja 1.57 kohdassa tulee lähes kylmiä väreitä. Miten näitä ei ole voitu julkaista Suomessa? Kauniimpaa musiikkia saa etsiä korvat kovilla. Kappaleen loppuosuudessa Shitaroin vaimo laulaa jälleen, mutta tätä ei koskaan itse jaksoissa sisällytetty.
****½Muumin Tani Ni Haru Ga Ki Ta
Jälleen tuttua musiikkia alussa päälle puhuttuna. Itse kappale on laulu. Melodia on tuttu ja sitä on käytetty monessa jaksossa. Herkkä biisi, mutta ykkösraita voittaa kaikki mitä haikeuteen tulee.
***


Tooi Akogare
Alussa kuullaan mm. kummitus-efekti majakkajaksosta. "Papamo & Mamamo", että japani on hauska kieli. 1.04 alkava laulu on Muumilaakson Tarinoita lopputunnari japanissa. Lievästi poikkeaa meidän "Ei muumitaloa lukita yöksi". Tunnelma tässä on kuin jossain elokuvan kuolin/rakkauskohtauksessa. Uskomattoman haikea ja kaunis kappale, etenkin 2.08 jälkeen. Vaikea kuunnella liikuttumasta. Epämuumimainen kappale, mutta...Japanilaiset osaa omalla tavallaan tehdä vaikutuksen.
****Sum Summarum
Levy on aarre, ja itsekin sen löysin YouTuben välityksellä. Musiikki on ehtaa muumikamaa, Sumio Shiratorin parasta. Harmillisen moni kappale kuitenkin enemmän tai vähemmän "pilattu" dramatisoinnilla ja tarinoilla. Oikeaa puhdasta taustamusiikkia on levyllä vain noin puolet. Lisäksi pari laulua voivat karsastaa suomikatselijaa. Levyn pelastaa kuitenkin sen 3-4 loistavaa musiikkiosuutta, jotka ovat sarjan huippua(talvimusa ehdottomasti). Levyn suurin puute on sen lyhyys. Muumimusiikkia riittäisi vaikka 10 CD:n paketiksi, jolloin 9 vaihtelevanlaatuista kappaletta tuntuu riittämättömältä fanille.
****

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit