sunnuntaina, elokuuta 23, 2009

Soundtrack-arvostelu: Takanori Arisawa - Digimon Adventure Uta to Ongaku Shuu Ver. 2 (2000)

 Huom.
Tämä kirjoitus on poimittu aiemmasta blogistani. 


Kirjoitin viime vuonna alkusyksystä arvostelun Digimon-animesarjan ensimmäisen tuotantokauden soundtrackille. Kyseessä oli kaksiosaisen julkaisun ensimmäinen albumi. Nyt esittelyvuorossa on niistä jälkimmäinen.

Levy sisältää osittain samoja kappaleita, mutta käyn ne lävitse uudemman kerran. Nyt lisäksi tarjoan kappaleet kuunneltavaksi, jolloin voin sekunnin tarkkuudella osoittaa kiinnostavia kohtia musiikista. Arvosteluasteikko on tuttu * - *****.

Digimon Adventure Uta to Ongaku Shuu Ver. 2

Säveltäjä: Takanori Arisawa(1951-2005)
Julkaisupäivä: 2000/02/04
01. Butter-Fly ~TV Size~
02. Aban
03. Subtitle
04. Adventurer ~Taichi no Theme~ #2
05. Straight from the Heart ~Sora no Theme~ #2
06. Run with the Wind ~Yamato no Theme~ #2
07. Digital Scratch! ~Koushirou no Theme~ #2
08. Sweet Innocent ~Mimi no Theme~ #2
09. Blue Faith ~Jou no Theme~ #2
10. Little Brightness ~Takeru no Theme~ #2
11. Holy Light ~Hikari no Theme~
12. Saa Hashiridasou!
13. Achiki Etemon!
14. Love Serenade ~Etemon no Theme~
15. Wonderland
16. Yuugure
17. Kuroi Kage
18. Hashiru Senritsu
19. Eye Catch
20. Tataki no Toki
21. Namida no Yukue
22. Arata Na Teki!
23. Yami kara no Mezamase ~Vamdemon no Theme~
24. Akumu
25. Brave Heart ~TV Size~
26. Teki wo Yattsukero!
27. Shouri ~Zen no Theme~ #2
28. Ashita ni Mukatte
29. Ansoku
30. Keep On ~TV size~
31. Yokoku
32. Bolero
33. Butter-Fly ~Theatre Size #2~


01. Butter-Fly ~TV Size~

Lainaten itseäni viime arviostani: "Tunnari. Temmokas, rokkia ja syntikkarokkia lähestyvä kappale. Pilattiin suomessa lyriikoilla tyyliin 'ja me vou vou vovou vou'. Japaniversiossa miesääni laulaa, ei mikään Björn Ulvaeus kuitenkaan. 'Kertosäe' jos niin voi sanoa on pirteä ja nousee lopulta mahtipontiseen huipennukseen. Biisi päättyy samoihin riffeihin, kuin mistä alkoi. Oikein reipas tunnari."
***½

02. Aban

"Kysessä musiikki, joka soi ennen episodin alkua samalla näyttäen tapahtumia 'aikaisemmista jaksoista' kertojan kerratessa tapahtumia. Piano ja viulu soivat kauniisti taustalla, luoden haikea tunnelman. En ole varma, mihin tällä pyritään. Kuvataanko lasten loputonta epätoivoa ja vastoinkäymisten kulkua kenties?"
****

03. Subtitle

"Lyhyt ja reipas välitunnari, jonka aikana jakson nimi mainitaan. Torvet kuuluvat voimakkaasti."
**½

04. Adventurer ~Taichi no Theme~ #2

Leitmotif, eli hahmomusiikki. Uudelleensovitettu versio ykköslevyn musiikista. Melko hidastempoinen, R&B tyylinen kappale saksofonijammailun ja syntetisaattori-instrumenttien kera. Soitossa kuultavissa melodia, joka ehkä sopisi jollekin muulle instrumentille paremmin.
**½

05. Straight from the Heart ~Sora no Theme~ #2

Ykköslevyn lempeän rauhallinen tunnelma on muuttunut kiireiseksi. Sähkökitara ja rummut säestävät rokkaavasti sopraano(?)saksofonin soittaen päämelodiaa. Mitäänsanomaton luritus kyseessä kuitenkin.
**

06. Run with the Wind ~Yamato no Theme~ #2

Huuliharppu on aliarvostettu soitin. Sen ääni on tarpeeksi kirkas erottumaan taustasoittimista, yksittäistä säveltä voi vouvata(0:30) ja lisätä siihen tremoloa. Se sopiikin blues-kappaleeseen kuin kahva oveen. Lopussa nätit riffit.
***½

07. Digital Scratch! ~Koushirou no Theme~ #2

Haettu selvää digitaalifiilistä synteettisellä ambient-tyylillä. Nopeita pizzicato-osuuksia, piipitystä ja toistoa. Valitettavasti liian häiriöinen ja yksipuolinen miellyttääkseen.


08. Sweet Innocent ~Mimi no Theme~ #2

Alkubiitti hämää; odottaa kuulevansa rytmikästä teknopoppia, mutta kappale paljastuukin paljon hennommaksi(tytöllä oltava?). Syntikkabasso ja huilu sopivat melko hyvin yhteen. Melodia karkaa alun jälkeen jonnekin sekamelskaan.
**

09. Blue Faith ~Jou no Theme~ #2

Ykköslevyä ponnekkaampi versio. Torvet toistavat yksinkertaista sarjaa, joka sopisi vaikka jonkun TV-sarjan tunnariksi. Kazookaosuus(0.26) huvittaa ja muistuttaa näin, että kyseessä on koominen hahmo sarjassa.
**

10. Little Brightness ~Takeru no Theme~ #2

Käytännössä hitaampi versio ensimmäisen levyn versiosta. Jouset ja kellopeli vievät eteenpäin laiskaa melodiaa, joka tylsistyttää kuuntelijan nopeasti. Ei muuta sanottavaa.


11. Holy Light ~Hikari no Theme~

Uusi tunnari, jota ei ollut ensimmäisellä levyllä. Syystä että Hikari, 8. valittu lapsi, tuli mukaan kuvioihin vasta puolessa välissä kautta.
Mahtipontiset kellot avaavat kappaleet, ikään kuin henkimaailman portit avautuisivat uudelle toivolle. Välissä kuullaan mitäänsanomatonta huilubiisiä, jonka vierelle myöhemmin liittyy saksofoni ja sähkökitara(1:51)(2:01). Kappale loppuu ilman dramatiikkaa.
**

12. Saa Hashiridasou!

Takaisin ei-hahmomusiikkeihin. En tosin muista tätä sarjasta, eikä edes kuulosta "taustamusiikilta". Erittäin vauhdikas ja syntetisaattoripainotteinen(Midi-soittimista tunnistin mm. #56 Orchestral Hit ja #82 Sawtooth Wave Lead). Nopea mutta yksiulotteinen.
**

13. Achiki Etemon!

10 sekunnin kitarasample Etemonin(oranssi rokkiapina) taidoista. Jätän arvostelematta.

14. Love Serenade ~Etemon no Theme~

Alkuriffit kuulostanee tutulta, mikäli TV-sarjaa on tullut katsottua. Etemonin teema sisi kyseessä. Sähkökitaravingutus jopa tarttuvaa. Saksofonissakaan ei ole moitittavaa. Pirteä ja rohkea rokkibiisi. Onnistunut.
***½

15. Wonderland

Täysin poikkeava kappale verrattuna edellisiin. Klarinetti ja pikkolohuilu vievät mystistä, "piilottelevaa" melodiaa eteenpäin. Väliosuuden(0:38) lyömäsoitin ja etenkin kohdassa 0:56 kuuluva 8-bittisen nintendon äänitehoste luovat ristiriitaisen, arvatenkin tarkoituksella kieli-poskella -tehdyn kuvan musiikista.
***½

16. Yuugure

Ehkäpä yksi parhaiten mieleen jääneistä musiikeista sarjassa. Uskomattoman sentimentaalinen Yamaton huuliharppusointanto, jota vain flyygeli kauniisti tukee. On hämmästyttävää, miten niin vahvasti tunteisiin vetoavaa musiikkia viitsitään säveltää tavalliseen piirrettyyn.
*****

17. Kuroi Kage

Erittäin uhkaava alku. Nopea klavinetti sopii horror-teemaan; tapahtumapaikaksi voi kuvitella vaikka pelottavan kartanon tai katetdraalin Kohdassa 0:31 alkaa jyske pilaa kyllä tämän "odottavan" fiiliksen. Kappale päättyy alun glissandoon.
***½

18. Hashiru Senritsu

Mystinen, psykomainen pimputus, joka voimistuu ja huipentuu lopussa. Atonaaliset vasket lisäävät uhkaavaa skitsotunnelmaa.
***

19. Eye Catch

Mainoskatkon välitunnari. Jammailevan pirtsakka. Pilaa hienosti tunnelman, jos ollaan jääty jännittävään tai tunteikkaaseen kohtaan jaksossa.

20. Tataki no Toki

Epäilemättä taistelumusiikki jotain pääpahista vastaan. Äänekäs ja painostava, vahvojen sähkökitarin ja synteettisin soittimin kuorrutettu hevirockkappale. Ei huono ja sopii varmasti tarkoitukseen.
***½

21. Namida no Yukue

Lisää Yamatoa ja huuliharppua. Melodia ei läheskään niin haikea kuin Yuuguressa. Mieleen tulee ennemmin joku B-luokan länkkärifilmi :D
**

22. Arata Na Teki!


Lisää pomomusiikkia. Lienee tutumpi TV-katsojille kuin #20. Sama raskas ja hidastempoinen rock(vaiko kenties heavy metal) jatkuu. Kokeilevaa settiä kitaristilta.
***

23. Yami kara no Mezamase ~Vamdemon no Theme~

Vandemonin teema. Kyseessä paholainen Draculan ulkomuodolla. Tästä johtuen kreivitärmäinen barokkimusiikki cembalon jäljitellessä 1600-luvun aristokraattitunnelmaa.
**½

24. Akumu

Hyytävät jouset soittavat pelkomusiikkia. Syke nousee ja kohdasta 0.28 eteenpäin ollaankin tosi pulassa. Loistava rakenne kappaleella. Toistuvia, maanisia sävelsarjoja ja nopeita, viiltäviä jousia ja iskuja.
****

25. Brave Heart ~TV Size~


Ei mitään tekemistä Mel Gibsonin tähdittämällä Braveheartilla. Evoluutiomusiikkikyseessä. Reipas ja positiivinen syntikkatekno. Japanilainen laulaja osaa asiansa. Perussettiä.
***½

26. Teki wo Yattsukero!

En muista kyseistä kappaletta sarjasta. Liekö kuulunut Japanilaisten omiin täytespotteihin tai vastaavaan. Vauhdikasta syntikkamenoa tylsähköllä melodialla. 0.45-0.58 välillä havaittavissa hieman diskon vaikutusta.
**½

27. Shouri ~Zen no Theme~ #2


Luullakseni hyvisteema, päätellen duurissa pysyvästä melodiasta. Keveä ja toiveikas, jouset etäiset mutta läsnä(häh?). Ei kosketa, joten epäonnistuu herättämään kiinnostusta.
**½

28. Ashita ni Mukatte

Ihmeellistä tättärää-paraatimusiikkia, Village People -tyylistä juhlacabaree-meininkiä. Miten liittyy sarjaan, kysyn ma?
**

29. Ansoku

En muista tätäkään, ja kappale kuulostaa kaiken lisäksi kuuluvan johonkin muuhun kuin Digimoniin. Lisäksi muista poiketen ääni on peräisin elävästä orkesterista. Vaikea arvostella. Ihan kaunis kappale kuitenkin.
***

30. Keep On ~TV size~

Ei kuultu Suomessa. Ja hyvä niin. Oletettavasti joku Digimon-elokuvaan liittyvä ällöpop-genren vierailevan artistin "laatutuotos".
*

31. Yokoku

Tunnarista tehty pikaremix, jota voidaan käyttää spoteissa ja mainoksissa.
**

32. Bolero

Maurice Ravelin Bolero-orkesteriteos kuuluu myös soundtrackin sisältöön. Se soi eräässä jaksossa Kappale ei siis varsinaisesti ole vertailtavissa levyn muuhun sisältöön.

33. Butter-Fly ~Theatre Size #2~

20 sekuntia teemaa a la a cappella. Kuulenko väärin vai murtuuko laulajalla ääni hieman kohdassa 0:40? ;)
**½


Loppusanat
Levy ei ikävä kyllä yllä ykkösalbumin tasolle. Jäljelle on jäänyt vain kourallinen kuunneltavissa olevaa materiaalia lopun ollessa tasoltaan heikkoa. Yleisesti ottaen kuitenkin musiikki Digimonin ensimmäisellä tuotantokaudella on todella upeaa ottaen huomioon, että kyseessä on loppujen lopuksi lapsille ja nuorille tarkoitettu piirretty. Länsimaissa budjetti ja panostus moiselle epäkiitolliselle kulttuurinsaralle on ruohojuuritasolla. Japanilaiset - sen sijaan - osoittavat jälleen kerran, että heille anime ei ole yhdentekevää.
***

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Että tuo Keep On on Adventuren toinen lopputunnari I Wishin jälkeen.

Suosituimmat artikkelit