keskiviikkona, syyskuuta 30, 2009

Levyarvostelu: Diana Ross Presents The Jackson 5

Tällä kertaa linkitän poikkeuksellisesti kappaleet suoraan spotify'hin, ja säästän näin omaa aikaani ja webtilaa. Siispä: jos et jostain syystä ole Spotify'ta hankkinut, tee se nyt.
[mainos]
Maksamalla kympin kuussa saat käyttöösi todella laajan, miljoonia kappaleita sisältävän musiikkikirjaston. Tarjonta kasvaa viikoittain. Säästyt ärsyttäviltä mainoksilta ja voit kuunnella kappaleita paremmalla äänenlaadulla.
[/mainos]
_______________________________________


Artisti: The Jackson 5
Levy-yhtiö: Motown
Julkaisu: 18.12.1969
Genre: Soul & Purkkapoppi
Kesto: 37 min 51 sek

Tuotanto:
Laulu: Michael, Marlon Jermaine, Tito ja Jackie Jackson

Tuotanto: Bobby Taylor & The Corporation
Vastaava tuottaja: Berry Gordy
Sovitus: The Corporation, Dave Blumberg, Paul Riser ja David Van Depitte
Kansitekstit: Diana Ross
Äänitetty Motownin Hitsville Studiolla, Detroitissa, Michiganissa ja Motown Recording Studiolla, Los Angelesissa, Kaliforniassa.


Kappaleet:

1
Zip A Dee Doo Dah (3:13)
2
Nobody (2:49)
3
I Want You Back (2:59)
4
Can You Remember (3:06)
5
Standing In The Shadows Of Love (4:01)
6
You've Changed (3:12)
7
My Cherie Amour (3:40)
8
Who's Lovin' You (4:01)
9
Chained (2:50)
10
(I Know) I'm Losing You (2:13)
11
Stand! (2:34)
12
Born To Love You (2:27)


Diana Ross Presents The Jackson 5 oli nykyisin legendaarisena pidetyn The Jackson 5 -yhtyeen ensimmäinen studioalbumi ja samalla huikea läpimurtoteos.
Yhtye oli esiintynyt jo vuodesta 1962 lähtien Isä Joen manageroimana. Tällöin bändiin kuuluivat kolmen vanhimman veljen (Jackie, Tito & Jermaine) lisäksi serkut Johnny Jackson ja Ronnie Ranficer, jotka myöhemmin Marlon ja Michael korvasivat.
Keikkailut suuntautuivat alkuaikoina lähinnä kotikaupungissa Gary'ssä.
Vuonna 1967 eräässä kykykissa New Yorkin Apollo Teatterissa The Jackson 5 tuli ensimmäiselle sijalle. Soullaulaja Gladys Knight(s. 1944) oli läsnä paikalla ja hän on mahdollisesti ensimmäinen henkilö, joka todella "löysi" Jacksonit.
Julkaistuaan kotikaupungissa levytysstudiolla singlen Big Boy, josta tuli paikallinen hitti, heräsi Motownin Bobby Taylorin(s. 1936) ja Berry Gordyn(s. 1929) kiinnostus yhtyettä kohtaan. He kaipasivat tuolloin epätoivoisesti uutta verta musiikkibisnekseen ja tekivät siksi levytyssopimuksen bändin kanssa. Perustettiin Deke Richardsin, Freddie Perrenin, Fonce Mizellin ja Berry Gordyn luotsaama The Corporation muokkaamaan yhtyeestä supertähteä.
Ja kuten sanonta kuuluu, loppu on historiaa...


The Jackson 5:n debyyttialbumi oli myyntimenestys; 600 000 myytyä kopiota, 5. sija top 100 listoilla ja 1. sija R&B listoilla. Tätäkin suurempi menestys oli single I Want You Back, joka ampaisi BillBoard Hot 100 listan ykköseksi ja jota on tähän mennessä myyty yli 6 miljoonaa kappaletta.
Albumin kummastusta herättävä nimi oli lopulta markkinointikikka, jonka avulla haluttiin uskotella yleisölle Diana Rossin(s. 1944) löytäneen The Jackson 5:in. 
Suuri osa levyn kappaleista on cover-versioita, mikä oli yleistä tuon ajan soulyhtyeille.

Arvostelu:

1. Zip-A-Dee-Doo-Dah
Tämä cover on peräisin Disneyn vuoden 1946 elouvasta Song of the South(suom. Etelän laulu), säveltäjänä Allie Wrubel ja sanoittajana Ray Gilbert. Elokuva on siitä mielenkiintoinen, että sitä ei ole rasistisyytösten vuoksi koskaan julkaistu DVD:llä. Ylireagointia minusta.
The Jackson 5:in versio on laitettu soulmuottiin rankalla kädellä The Corporation-poppoon toimesta. Melodiaa ei edes tunnista samaksi Remus-sedän lauluksi.
Tuomio:
**

Alkuperäinen versio ohessa:


2. Nobody
Toinen kahdesta levyn originaalista kappaleesta.
Melko perusluonteinen soul-kappale nuoren Michaelin pitäessä pääsolistin virkaa.
Tuomio:
**½

3. I Want You Back
Albumin hitti numero uno. Alunperin kappale oli tarkoitettu Gladys Knight & the Pips -yhtyeelle sekä Diana Rossille, mutta lopulta se jätettiin The Jacksonin levytettäväksi.
Kappale on tarttuva sen iskevän sointukulun ja onnistuneen sanoituksen vuoksi. Lauluääni kuuluu luonnollisesti Michaelille. Kappale on äänestetty vuonna 2004 kaikkien aikojen 120. parhaaksi lauluksi.
Mainittakoon, että kappaleen taustamusiikin bassokitaristina toimi James Lee Jamerson(1936 - 1983) ja Pianistina Joe Sample (s. 1939).
****

4. Can You Remember
Pehmeä balladi soulahtavalla sovituksella. Cover saman vuoden 1968 Delfonicsin kappaleesta, tuottajina Thom Bell ja William Hart. Sovitus on The Corporationin. Romanttinen kappale, sopii melko hyvin Michaelin laulamana.

Tuomio:
**

Originaali:


5. Standing in the Shadows of Love
Motownin Soul-klassikko vuodelta 1966, ensimmäisen kerran levytetty The Four Topsin toimesta. Tuottajana Holland–Dozier–Holland -tiimi, jonka sanoitusten ja sävellysten ansiolista on vähintäänkin yksi maailman vaikuttavimmista.

The Jackson 5:n tulkinta on hyvin uskollinen alkuperäiselle kappalerakenteelle. Siitä huolimatta pidän itse alkuperäistä parempana.

Tuomio:
***6. You've Changed
Ei cover, mutta ei myöskään juuri levyä varten tehty kappale. Kappale on uusintajulkaisu; peräisin The Jacksonsin Steeltown-levy-yhtiön ajalta, ennen Motownia. Gordon Keith teki musiikin ja Jesse Reese sanoituksen.

Tuomio:
**

7. My Cherie Amour
Muusikintuntijat tunnistavat jo ensinuoteista kappaleen Stevie Wonderiksi. Mielenkiintoista kyllä, Wonder äänitti kappaleen jo 1966, mutta julkaisi sen vasta 1969.
Kappale on oikeastaan albumin B-puolen 1. raita. Laulajana on äänenmurroksesta kärsivä Jermaine Jackson; mikä sitten onkaan ollut syy päätökseen, on se minusta virheteko. Suosittelen Wonderin version kuuntelemista tämän sijaan.
Tuomio
**½8.  Who's Lovin' You
Keskeisimpiä soulin vaikuttajia oleva William "Smokey" Robinson(s. 1940) sävelsi tämän slow rockin ja bluessin nyanssia sisältävä kappaleen 1960, ja sen levytti ensimmäisenä The Miracles.
Michael Jacksonin laulama cover on eri versioista se kuuluisin ja ylistetyin. Albumin parhaimmistoa.

Tuomio:
***½
9. Chained
Muusikin suurnimistä Marvin Gaye on varmasti suurimpia. The Jackson 5 coveroi onnistuneesti tämän Frank Wilsonin 1968 Gayelle säveltämän soul-kappaleen. Musiikillisesti kappale ei ole maailman omaperäisin.

Tuomio:
**½10. (I Know) I'm Losing You
Jermaine Jacksonin toinen ja selvästi parempi laulutilaisuus. Kappale on Norman Whitfieldin(1940 - 2008) vuonna 1966 The Temptationsille tuotttama Psykedelia Soul hitti, joka pysyi 2 viikkoa BillBoard listan kärjessä. Jacksoneiden versio on alkuperäistä hieman vauhdikkaampi ja phillymäisempi.

Tuomio:
**½11. Stand!
Sylvester "Sly Stone" Stewart(s. 1943) sävelsi tämän bändilleen Sly & the Family Stone vuonna 1969.
Lauluosuudet jakautuvat Jacksonin versiossa kummallekin Michaelille ja Jermainelle.
Cover ei ole mitenkään mieleen jäävä ja sovitus mielestäni ontuu. Toki genre on psykedelia soulia, joka ei ole niin selväpiirteistä aina. Kappale ylsi vuonna 2004 sijalle 241 valittaessa kaikkien aikojen 500 parasta laulua.

Tuomio:
12. Born to Love You
Toinen cover-versio The Temptationsiltä. Kappaleen ovat tuottaneet Ivy Joe Hunter ja William Stevenson.
Michael laulaa sydämestä taiturin elkein tämän hyvin soulahtavan kappaleen.

Tuomio:
**½

- Youtube-linkki alkuperäiseen versioon -


Loppusanat:
En henkilökohtaisesti ole The Jacksonsin ensimmäisten levyjen ystävä. Pidän enemmän yhtyeen 80-luvun vaihteen diskotyylisistä kappaleista. Tarkoituksenani on kuitenkin arvostella albumit kronologisessa järjestyksessä, joskin saattanen vielä livetä tästä periaatteesta.
Albumi on taattua Soulin ja Popin sekoitus, prosenttiosuuksien ollessa tyyliin 80% - 20%.Covereiden osuus on liiallinen, ja osa niistä kalpenee vielä selvästi alkuperäisille. Tietysti jo nuoren Michaelin ääni sytyttää, niin voi olla toista mieltä. Itse näen The Jackson 5:in huippuvuosien koittaneen vasta myöhemmin.

Tuomio:
**½

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit