tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Linkkivinkki: 20- ja 30-luvun virolaisia äänitteitä


Vaikka YouTube on pääpiirteiltään videosivusto, on sieltä löytyvä musiikkitarjonta kuitenkin valtava. Erityislaatuiseksi sivuston tekevät eri käyttäjien itse sinne pistämät äänitteet. Savikiekkojen ja muiden harvinaisten julkaisujen kannalta YouTube on mitä merkittävin vanhan musiikin aarreaitta.

Etsiessäni hiljattain naapurimaittemme musiikkia 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta, satuin päätymään käyttäjän EstlanderOne YouTube-kanavalle:
Tere tulemast Estlanderi elektrilise kaugnägemise lehele. Siin kohtate meie kodumaiseid lemmikesinejaid oma võistlemata headuses:) Kogu esitatav materjal pärineb erakogust ja on mõeldud kasutamiseks ainult hariduslikel eesmärkidel. Täname mõistva suhtumise eest

Käyttäjä on ilmeisesti Viron kulttuurihallinnon jäsen, sillä hän referoi itseään sanalla "me". Kappaleiden tarkoituksena on ainoastaan näyttää ulkovalloille, että Viro oli ennen sotia länsimainen valtio "ja haluaa myös vastedes olla". Jokseenkin vanhakantainen ja huvittava asenne.

Kirjoittaja painottaa, että kappaleet ovat tarkoitettu opetus- ja mainoskäyttöön ja niiden lataaminen ei ole sallittua. Itse en voinut vastustaa kiusausta, ja minun oli pakko kopioida kappaleet ja muuttaa ne MP3-muotoon, varmuuden vuoksi. Ties vaikka musiikki poistettaisiin YouTubesta vielä.
Tällä hetkellä(22.9.2009) tarjolla on 38 äänitettä enimmäkseen 30-luvulta. Genrenä ne edustavat tuon ajan operettia, fox-trotia, tanssiorkesteria, laulelmia ja iskelmää. Kyse on todellisista harvinaisuuksista. Vahinko, että vastaavan aikakauden suomalainen musiikki  puuttuu YouTubesta tyystin.

En ryhdy nyt analysoimaan kappaleita, mutta muutamasta havainnosta voinen kertoa.

Artur Rinne

Narvassa 25.9.1910 syntynyt Rinne oli Viron rakastetuimpia esiintyjiä. Hän opiskeli laulua Tallinnan konservatoriossa ja aloitti baritoniuransa ollessaan alta kolmenkymmenen. Rinne lauloi oopperakuorossa ja myöhemmin Estonia-teatterin solistina. Sotavuosina hänen lähetettiin Siperiaan työleirille. Rinne selviytyi koettelemuksista ja palasi entistä suositumpana kotimaahansa. Hän toimi myöhemmin viron ETV:n ja Telefilmin elokuvaohjaanana. Artur Rinne kuoli Tallinassa 31.1.1984.
Rinne muistetaan virolaisten keskuudessa - paitsi profiilistaan ja mahtavasta äänestään - eritoten merkittävänä tavallisen kansan laulajana.

Kappalenäytteitä:


Mielenkiintoisin kappale näistä lienee Miki Merehädas vuodelta 1939. Se on suora käännös Georg Malmsténin lastenlaulusta Mikki Merihädässä[spotify], joka julkaistiin kolmea vuotta aikaisemmin 1936. Tässä käännöksesssä Mikin äänenä on Stella Helder ja Rinne on kertoja ja kauhea 'merihiid'. Musiikista vastaa Bellaccord-orkesteri.


Ants Eskola

Helsingissä 17.2.1908 syntynyt Ants Eskola(vuoteen 1935 asti Gerhardt Esperk) on yksi Viron tunnetuimpia näyttelijöitä ja laulajia. Hän aloitti uransa jo 17-vuotiaana Estonia-teatterissa, ja jatkoi siellä vuoteen 1941 asti, kunnes joutui - monen muun eestiläisen viihdevaikuttajan tavoin - Siperian vankileirille. Eskola vietti Solikamskin leirillä 5 vuotta ja palasi 1946 toimien Rakvere-teatterissa ja kunnostetussa Estonia-teatterissa. Vanhemmalla iällä hän toimi Tallinnan Draamateatterissa ja ENSV Kansallisessa Nuorisoteatterissa. Hänet palkittiin monta kertaa elämäntyöstään viron kulttuuritaiteen hyväksi.
Eskola kuoli 81-vuotiaana 14. joulukuuta vuonna 1989.
Ants Eskola tunnetaan parhaiten loistokkaana näyttelijänä, mutta etenkin uransa alkuaikona hän levytti useita kappaleita. Alla muutamia näytteitä:


Suosittelen käymään läpi muutkin YouTube-kanavalla olevat kappaleet. Aivan kuten kirjoittaja toteaa, ne tosiaan osoittavat Viron olleen ennen II Maailmansotaa lähempänä länttä kuin itää, ainakin musiikin osalta. Historia valitettavasti tietää kertoa, miten lopulta kävi maalle. Musiikki on tyypillistä sen ajan jazzia, humppaa ja operettia. On mielenkiintoista kuvitella sen ajan kulttuurillisesti kukoistavaa Tallinnaa. Näitä kuvitelmia auttaa neuvostoajoilta säästyneet äänitteet. Ja kiitos YouTuben ne ovat meidän kaikkien kuultavissa jälleen.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit