perjantaina, syyskuuta 04, 2009

Melodian jäljillä - Huomenta Suomen tunnussävel

Melodian jäljillä on uusi artikkelisarja, jonka tähtäimenä on tuoda unohdettuja tai muuten mielenkiintoisia musiikkikappaleita takaisin päivänvaloon. Luonnollisesti teoksen taustoja ja käyttöä yritetään parhaimman mukaan selvittää. Kerron myös ovan arvioni kappaleesta.

______________________________

Kuka voisi unohtaa tämän iki-ihanan tunnusmelodian?


Tai tämän iki-ihanan logon?

Kyseiset tunnukset olivat käytössä Huomenta Suomessa sen ensimmäisestä lähetyksestä alkaen(Kolmoskanavalla 1.12.1989) aina vuoteen 2001 saakka, kun ohjelman ilme uudistettiin.
Tunnusmelodia on soinut joka arkiaamu yli 10 vuoden ajan, ja siten varmasti jäänyt pysyvästi mieleemme.

Kuka on tämän historiallisen sävelen takana?


Huomenta Suomi juhlistaa paraikaa 20-vuotista taivaltaan. Sen kunniaksi he ovat lisänneet MTV3 Katsomoon videon ohjelman ensimmäisestä lähetyksestä. Lähetyksen lopputeksteissä mainitaan tunnusten tekijäksi Richard Stanley.

Stanley who?


12.8. vuonna 1943 Leicesterissä Britanniassa syntynyt Richard Charlie Stanley muutti Suomeen jo 1974. Tätä ennen hän oli valmistunut Lontoossa sijatsevasta Royal College of Art-taideyliopistosta. Ensimmäisen elokuvaohjauksensa "Lone Ranger" Stanley tuotti vuonna 1968, josta hänet palkittiin mm. Chicagon Filmifestivaaleilla Kultaisella Hugolla.
 Hän tuotti tuohon aikaan myös dokumentteja ja promovideoita yhtyeille kuten The Beatles, Santana ja The Who. 1969 hänet palkittiin Kultaisella Karhulla vuoden parhaasta dokumenttielokuvasta, joka tosin ei jäänyt Stanleyn ainoaksi palkinnoksi.

Suomeen tultuaan hän tuotti menestyskappaleita mm. The Hurriganesille ja Teddy & The Tigersille. Sanoittajana hänen uransa on huomattava suomalaisessa musiikkihistoriassa.
80-luvulla Stanley ryhtyi vastaamaan filmi- ja televisiotuotannosta. Hän tuotti merkittäville jakelijoille lukuisia menestyksekkäitä asia- ja mainosohjelmia sekä televisiodokumentteja. 1990 hän perusti yhden ensimmäisistä tietokoneanimaatiota ja multimediaa suomessa hyödyntävän Hokusai Programs Oy -yrityksen, joka on edelleen toiminnassa.
Kattavan listan Richard Stanleyn urasta löydät hänen Linked in profiilista. Hän on toiminut niin eri mediayrityksissä luottamustehtävissä kuin YLEllä ohjaajana sekä viihdeteollisuuden tuottajana.


Huomenta Suomen tunnusten teko lienee ollut englantilaistaustaiselle Stanleylle vain pikkuduuni muun mediatyön ohessa. Hänen panoksensa suomen viihdeteollisuudelle on ollut merkittävä ja vaikka hänet parhaiten tunnetaankin The Hurriganesin Mister X- kappaleen solistina, Stanleyn tärkeä rooli median alalla on kiistaton.


Entä itse kappale? Aamulla soi osa 0:00-0:12 ja ohjelman lopputekstien aikana kappaleen loppuosa. Erityisesti nämä loppumelodia on legendaarinen. Sen swingahtava kevyt svengityyli (hah mikä ilmaus) ja syntikoilla tuotettu yksinkertainen melodia ovat onnistuneita. Aavistus kaiheutta on myös kuultavissa tässä tarttuvassa sävelkulussa.
Nykypäivänä jotenkin tuntuu, että liian tarttuvia melodioita karsastetaan. Yritäpä hyräillä esim. YLEn uutisten nykyinen alkutunnari. Niinpä! Se ei onnistu. Moderniin "staattiseen" musiikkiin liittyy tämä haittapuoli. Toisaalta en usko, että nykyiset tunnukset soivat TV:ssä edes 12 vuotta. Mutta kuten aina, hyvä musiikki ei koskaan kuole. Se on jälleen todistettu.

Kuuntelemisiin!

1 kommentti:

Joni Ojala kirjoitti...

tämän tunnuskappaleen tulen aina muistamaan lapsuudestani ja nyt sai hieman kylmät väreet niskaankin :)muistan kun aina odotin huomenta suomen loppua kun alkoi piirretyt :D

Suosituimmat artikkelit