perjantaina, toukokuuta 14, 2010

Melodian jäljillä - Teddykarhujen huviretki

[Päivitetty 14.5.2010: Kuva savikiekosta lisätty]


Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt. Näin laulaa Kauko Käyhkö yhdessä Kipparikvartetin kanssa vuoden 1953 äänityksessä. Helsingissä Finlandia-orkesteria johtaa Harry Bergström. Kappaleen unohtumattomat sanat on riimitellyt Aune Haarla.

Itse sävellys Teddy Bears' Picnic on yli sata vuotta vanha, vuodelta 1907. Sen on tehnyt amerikkalainen John Walter Bratton(1867 - 1947). Bratton varttui New Castlen pikkukaupungissa Delawaressa isoäitinsä kasvattamana. Hän opiskeli Philadelphia Collegessa ennen baritonilaulajauransa alkua. Laulamisen lisäksi Bratton toimi näyttelijänä ja musikaalikomedioiden tuottajana sekä lopulta säveltäjänä. Hänen tuotantonsa kattaa yli 250 laulua. Bratton kuoli 80-vuotiaana Brooklynissa New Yorkissa.

Alkuperäinen nuottilehti The Teddy Bears Picnic by John W. Bratton

Kappale on siinä mielessä mielenkiintoinen tapaus Brattonin tuotannossa, koska se on poikkeuksellisesti instrumentaali. Sanoitukset kappaleelle teki vasta Jimmy Kennedy(1902 - 1984) vuonna 1932. Kennedy oli irlantilais-brittiläinen ja sen vuoksi laulun sanoista voi huomata brittienglannille tyypillistä sanastoa, eikä yhdysvaltalaista.
Lyriikoita tarvittiin Henry Hallin(1898 - 1989) vuoden 1932 esitykseen. Kyseessä onkin kappaleen kuuluisin levytys. Hallin ja hänen orkesterinsa äänitys oli käytössä yli 30 vuotta BBC:n audioinsinöörien testi- ja kalibrointityökaluna. Tämä johtui nauhoitteen hyvästä laadusta ja melodian laajasta sävelkirjosta, jotka tekivät siitä ideaalisen testiraidan.Kappaleesta on tehty lukuisia levytyksiä ja parodioita.
Spotifyn haku tuottaa 25, joista yksi jos toinenkin versio on kertakaikkisen kamala. Esimerkkinä törkeää lasten aliarviointia, kun tuommoista sontaa tuottavat taaperoille. Näin sanon minä. Toisaalta esim. Kippari-Kallen ääninä toimineen Billy Costellon esitys on varsin erikoinen.
Suomessa kappaleen on levyttänyt Kipparikvartetin lisäksi mm. Köyhät Ritarit vuonna 1983, Kisu & kump. 1987 ja viimeisimpänä Finlanders vuonna 1992.

Autotallista löytynyt alkuperäinen Finlandia p 172 -savikiekko. En ole varma levyn kunnosta soittimen puuttumisen vuoksi.
"Made in Finland. Pohjoisen sähkö - osakeyhtiö Helsinki"
*Klikkaa suuremmaksi*


Television puolelta melodia muistetaan Warner Bros. piirretyistä, joissa jakson tapahtumat jotenkin liittyvät karhuihin. Simpsoneissa kappale on esiintynyt pariin kertaan(esim. Homerin nallehalluusio jaksossa The Fat and the Furriest ja Bartin laulamana jaksossa Burns Verkaufen der Kraftwerk). Kappale on esiintynyt lukuisissa elokuvissa, sarjoissa ja dokumenteissa (The Singing Detective(1986), Open Season(2006), Angel(2003). Vuonna 2002 on tehty Harry Shearerin toimesta elokuva nimeltä Teddy Bears' Picnic.
Useita vuosittain järjestettäviä tapahtumia järjestetään myös kappaleen nimeä kantavalla teemalla.


Teddykarhujen huviretki mielletään usein lastenlauluksi. Sitä se toki on; nallekarhut kuuluvat viattomimpaan lapsuusaikaan. Silti musiikillisesti se edustaa tyypillistä kevyttä 1900-luvun vaihteen viihdemusiikkia. Tätä puoltaa kappaleen monimutkaisuus; lastenlaulut ovat yleensä lyhyitä ja yksinkertaisia. Teos on marssityylinen kolmisäkeinen (A-B-A rakenteinen) sävellys, jossa ns. trio eli väliosuus eroaa alusta ja lopusta olemalla duurissa. Tämä keskisäe onkin hilpeydellään oma suosikkini.

Loppuun vielä suomalaiset sanat. Musiikkinäytteestä vastaa Barnabas Von Géczy ja hänen orkesterinsa. Esitys on vuodelta 1939.


Jos metsään haluat mennä nyt,
Sä takuulla yllätyt.
Jos metsään haluat mennä nyt,
Näät sammalet myllätyt.
Kas pienet karhut vekkulit on
Nyt käyneet suureen joukkiohon.
On päivä teddykarhujen villin retken.

Vain kiltit iloiset karhut saa
Noin retkellä temmeltää,
Saa herkut makeat maiskuttaa
Ja leikkiä ryöstäjää.
Nyt nää ei muut kuin metsien puut,
Käy kuurupiiloon hunajasuut.
On päivä teddykarhujen villin retken.

Retket pienten karhujen niin pörröturkkien
On hauskoja kerrassaan
Karhun hippaa kurkkien käyn alta oksain
Hiljaa katsomaan.
Hurjat nallet teutaroi niin että tanner soi,
On olo niin huoleton.
Vaan kello kuusi isät ja äidit vie nallet
Nukkumaan, ja uupuneet pikkukarhut on.
On teddykarhujen retki tää, (2x)

Jos metsään haluat mennä nyt,
Saat varoen tehdä sen.
On siellä kekkerit villityt,
Ja töminä tassujen.
Kas pienet karhut vekkulit on,
Nyt käyneet suureen joukkiohon.
On päivä teddykarhujen villin retken.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä biisi... :)

Jukka kirjoitti...

Näinpä. Turha aliarvioida lastenlauluja, etenkään vanhoja sellaisia ;)

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Ihana,ihana tunnelmallinen piisi, joka tuo lapsuusmuistot elävästi mieleen.

Suosituimmat artikkelit