torstaina, syyskuuta 24, 2009

Soundtrack-arvostelu: Jaakko Salo - Uuno on numero yksi!


Julkaisupäivä: 17.1.2003
Levy-yhtiö: EMI Finland
Formaatti: CD
Genre: Elokuvamusiikki

Tuotanto:

Sävellys - Jaakko Salo
Sovitus - Jaakko Salo
Musiikin johto - Jaakko Salo
Kitara - Heikki Laurila
Rummut - Roope Koistinen
Basso - Heikki "Häkä" Virtanen
Sähköpiano - Jari Puhakka
Tenorisaksofoni - Juhani "Junnu" Aaltonen
Huilu - Juhani "Junnu" Aaltonen
Trumpetti - Simo Salminen
Vibrafoni - Markku Hannola
Alttosaksofoni - Reijo Lehtovirta
Tuuba - Tom Bildo


Kokoelman ideointi ja tuotanto - Juha Nikulainen
Analoginauha-arkiston digitointi - Diginord Oy
Musiikin koostaminen studiossa - Teropekka Virtanen / Inkfish
Digitaalinen masterointi - Mika Jussila / Finnvox

Kappalelista:
 1. "Sinne meni elämäni onnellisin päivä" - 0:19
 2. "Uuno Turhapuro" - 2:58 
 3. "Professori Uuno D.G. Turhapuro" - 3:33
 4. "Keskioluelle Veijo Esson Baariin" - 1:47
 5. "Efekti Uunon kyntöhommiin" - 0:14
 6. "Uuno Turhapuro muuttaa maalle (Kantri-Uuno)" - 1:58
 7. "Yksityisetsivä Terävä" - 3:33
 8. "Uuno Turhapuron poika" - 3:33
 9. "Tuura" - 1:17
 10. "Efekti - pää liikennemerkkiin" - 0:14
 11. "Variksenpelätin" - 2:11
 12. "Unelma" - 1:43
 13. "Elisabetin uni" - 1:40
 14. "Härkäjuhla" - 2:59
 15. "Elisabet lähtee" - 0:31
 16. "Uuno Epsanjassa" - 2:38
 17. "Baletti" - 1:02
 18. "Hurmaava pörröpää ja Rosita" - 0:47
 19. "Muisti meni" - 3:20
 20. "Pyöräretki" - 1:01
 21. "Laiturilla" - 0:34
 22. "Kauneushoitolassa" - 1:38
 23. "Härskin veneet" - 2:28
 24. "Uuno Turhapuron veli" - 3:27
 25. "Tömisevä" (instr.) - 2:34
 26. "Uuno parturoi" - 0:26
 27. "Uuno Turhapuro - herra Helsingin herra" - 1:58
 28. "Uuno Turhapuro armeijan leivissä" - 2:36
 29. "Sörsselssön kampaajalla" - 2:18
 30. "Rauhanturvaajat" - 0:54
 31. "Kutsu kasinolle" - 1:03
 32. "Liukuva lätkä ja pää edellä pusikkoon" - 2:32
 33. "Uuno hiippailee kotiin" - 0:32
 34. "Jääkaappi katoaa" - 0:56
 35. "Soitto soi" - 2:33 
 36. "Hei hei" - 0:18
Kokonaiskesto 65 min 17 sec
__________________________________________

Jaakko Salo(1930 - 2002) kuuluu maamme merkittävimpiin musiikin vaikuttajiin. Hänen yli 50 vuotta jatkunut sodanjälkeinen ura säveltäjänä, sovittajana, tuottajana ja kapellimestarina on jättänyt jälkensä niin suomalaiseen iskelmä- kuin elokuvamusiikkiin. Sovittajana Salon tuotanto kattaa lähemmäs 500 laulua ja hänen säveltämiään teoksia Äänitearkisto listaa 87 kappaletta.
Salo toimi Scandia-levy-yhtiön levytyspäällikkönä 1950-luvun lopulta lähtien ja työskenteli tiiviisti sellaisten suomalaisen musiikin nimien kanssa kuin Laila Kinnunen, Georg Malmstén, Eino Grön, Olavi Virta, Juha Vainio, Danny, Kirka, Tapani Kansa ja Sauvo Puhtila. Suomalaisen tangon lopullinen läpimurto on pitkälti Jaakko Salon ansiota, hänen tehdessä yhteistyötä Reijo Taipaleen ja Eino Grönin kanssa.  Yhdessä Saukin kanssa syntyivät monille suomalaisille rakkaat Pikkuorava-laulut, ja myöhemmin Salo tuotti lastenlauluja mm. Marjatta Pokelan kanssa.
Salo oli yksi Uuden iloisen teatterin perustajajäsenistä, ja toimi siellä käsikirjoittajana, sovittajana ja kapellimestarina aina kuolemaansa asti.
Television puolella Salo oli aktiivisesti mukana YLEn musiikki-ja viihdeohjelmien tuotannossa, maininnan ansaitkoon Arkipäivä, Ilkamat, Hymy - Smile ja Risteysasema. Salo toimi myös ravintolaesitysten tuottajana.
Salon ura elokuvasäveltäjänä on suomalaisittain eräs mittavimmista alkaen elokuvasta Lasisydän (1959) aina viimeiseen työhönsä Rentun ruusun (2001) parissa.

Parhaiten Salo kuitenkin tunnettaneen hänen Spede Pasasen Uunoturhapuro-elokuviin säveltämästään musiikista. Salo olikin Speden ja Ere Kokkosen eräänlainen luottosäveltäjä, ollen mukana lähes kaikissa kaksikon tuottamissa elokukuvissa. Lisäksi yhteistyö sanoittaja Jukka Virtasen kanssa kesti yli 40 vuotta.

Tribuuttialbumi Uuno on numero yksi! kerää Turhapuro-elokuvissa soineen Jaakko Salon musiikin 38 kappaleen kokoelmaksi. Idea albumin teosta tuli tuottaja Juha Nikulaiselta vuonna 2002, joka sai silloin vielä eläneeltä Salolta yli 10 tuntia elokuvien musiikkinauhoja vuosilta 1973-1998. Salon kuoltua saman vuoden kesäkuussa albumin tuottaminen tuli kannattavaksi. Levy juhlisti myös Uuno-elokuvien 30-vuotista taivalta. Yhteistyöhön ryhdyttiin perikunnan ja elokuvissa soittaneiden entisten muusikkojen kanssa. Dokumentoinnin rinnalle rumpali Roope Koistinen kirjoitti kansilehteen historiikin Uuno-musiikin nauhoituksista.
Kokoelman musiikkinäytteiksi valittiin mahdollisimman edustava kirjo Salon tuotantoa. Levy sisältää runsaasti taustamusiikkia, mutta myös selviä melodiapätkiä, 3 laulua ja Heikki Laurilan kitaraimprovisaatioita. Tästä johtuen kappaleiden arvostelu kokonaisuutena ei ole mielekästä. Niin, kyseessähän ei ole soundtrack vaan kokoelmalevy.
Jo tuttuun tapaan esittelen muutamia mielestäni kiinnostavia kappaletta, joista mainitsen pari sanaa.


2. Uuno Turhapuro

Se tunnetuin Uuno-musiikki. Alunperin elokuvasta Uuno Turhapuro. Teeman sanoituksen kirjoitti Jukka Virtanen ja Turhapuron äänenä - tottakai - Vesku Loiri.
Kertosäkeen täsmälliseen sanoitukseen on sisältynyt epäselvyyksiä. Uuno on numero yksi, mutta mikä Uunoa ympäröi?
Uuno. Uuno on numero yksi. Uunoa, Uunoa ympäröi lyksi.
Lyksi on slangisana(ruotsiksi lyx) ja tarkoittaa ylellisyyttä, loistoa. Uunoa ympäröi siis ylellisyys. Väkinäistä riimittelyä, hä?
Kappaleesta on myös toinen versio, jossa Irina Milan kuiskaa sanan Uuno.

3. Professori Uuno D.G. Turhapuro

Kappaleen alkuun on varmasti tarkoituksellisesti jätetty pätkä Jaakko Salon puhetta sessiosta.
Kappale edustaa tyypillistä 70-lukujen groovemaista Turhapuro-soundia; wah wah kitara, rummut, ja Salon Rhodes -piano ja klavinetti soittavat Uuno-teeman variaatioita.
Maininnan ansaitsee on 2:05 kohdan sähköpiano- ja kitaraliu'ut.

6. Uuno Turhapuro muuttaa maalle (Kantri-Uuno)

Jaakko Salo country-säveltäjä! Harvinaista kyllä, kyseessä on selvä melodiakappale, joka soi otsikon nimisessä vuoden 1986 elokuvassa.
Kappaleen alussa soi jälleen erikoislaatuinen wah wah kitara, josta Heikki Laurilan käsissä tuli "turhapurokitara". Countrymaisista viuluosuuksista vastaa Jari Lappalainen, joka oli mukana viiden Turhapuron musiikkiraidan teossa.
Elonet. mainitsee kappaleesta seuraavaa:
Musiikkinumero 1 sisältää muistumia lauluista Frosty The Snowman/Kuuraparta (säv. Steve Nelson -- Jack Rollins) ja The Yellow Rose of Texas/Keltaruusu/Preerian keltainen ruusu (säv. Don George).

8. Yksityisetsivä Terävä

Mukavan loungemainen ja salsahtava kappale, jolle otsikko "yksityisetsivä terävä" ei tee oikeutta. Harmonikka tuo Keski-Eurooppalaisen atmosfäärin, ah. Leuto kesäpäivä meren rannalla on minun mielikuvani.
Musiikki on elokuvasta Johtaja Uuno Turhapuro - Pisnismies (1998).

23. Härskin veneet

Kokenut musiikinharrastaja tunnistaa kappaleen jazzvalssiksi. Salon sovitus on nimenomaan jazzia: vahvat rumpu- ja lautasäänet(Roope Koistinen), swenggaawa rautalanka(
Olli Haavisto) ja aallonkeinuntaa kopioiva accordeon(Jaakko Salo itse).
Musiikki vuoden 1990 elokuvasta Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla.

25. Tömisevä

Tämä ratkiriemukas vaalilaulu presidenttiehdokas Pentti Tömisevälle soi elokuvassa Uuno Turhapuro - Herra Helsingin herra. Albumilla soi Jaakko Salon studio-orkesterin instrumentaaliversio, ja hulvattomat sanat on riimitellyt Virtasen Jukka.
Tömisevä Pentti, siitä presidentti! Joka iikan äänet sille vaan!


32. Liukuva lätkä ja pää edellä pusikkoon

Oma henkilökohtainen suosikkiraita. Kappale alkaa kunnolla puolen minuutin kohdalta. Saksofonimelodia on omaperäinen ja sovitus jännä.
Tietokonnan mukaan kappale on ensimmäisestä Turhapuro-elokuvasta, mutta jostain syystä oma muisti sanoo tämän soineen Tupla-Uuno -leffassa. En pysty tarkistamaan asiaa.

35. Soitto soi

Elokuvan ainoa todellinen laulu. Sävellys, sovitus ja sanat ovat Jaakko Salon. Solistit ovat Vesa-Matti Loiri, Santeri Kinnunen, Laura Huhtamaa, Anu Palevaara, Nina Tapio ja Pirjo Aittomäki.
Latinotyylinen ja ihan tarttuva kappale. Tarkoituksellisesti "imelä".

Loppusanat:
Uuno on numero yksi! on kulttuurihistoriallisesti merkittävä julkaisu. Suomalaisen elokuvamusiikin äänitteet ovat pääasiallisesti olleet elokuvissa kuultuja lauluja, eikä varsinaisia instrumentaalijulkaisuja ole ilmestynyt markkinoille. Genren lähes olematon kannattajakunta lienee ollut pääsyy tähän. Toistankin siksi usein, että on hirmu sääli ajatella, kuinka paljon musiikkia ei koskaan julkaista missään muodossa. Onneksi poikkeuksia löytyy, kuten tämä levy osoittaa.
Levy on soundtrackiksi lähempänä Easy Listeningiä kuin vakavasti otettavaa elokuvamusiikkia. Loungemaisen, funkkia ja groovia ajoittain lähehestyvän tunnelmansa takia se sopiikin rentoon kuunteluun. Sovitusten laaja instrumenttien kirjo(marimbaa, kellopeliä, haitaria, kastanjetteja jne) on positiivinen asia. Äänen laatu ja instrumentit soivat kirkkaana.
Kun häiritsevää tai tylsää kappaletta levyltä ei löydy, mitään suurta moitittavaa en tähän arvosteluun löydä. Jaakko Saloa parhaimillaan!

Tuomio:
*****

1 kommentti:

Pasi kirjoitti...

Se liukuva lätkä soi myös Uuno Armeijassa siinä tennis ottelussa :)

Suosituimmat artikkelit