perjantaina, lokakuuta 16, 2009

Artikkeli: Musiikki elokuvassa Elävien kuolleiden yö (1968)

Näin Halloweenin aattoviikkoina on mukava virittäytyä kauhuelokuvien ja -musiikin tunnelmiin. Ja mikäs olisikaan klassisempi kauhuraina kuin George A. Romeron alkuperäinen Night of the Living Dead.

1. Driveway To The Cemetery (Main Title)
Spencer Moore - 2 min 18 sekEnsi-ilta: 1968
Ohjaaja:  George A. Romero
Tuotanto: Walter Reade Organization
Pääosassa: Duane Jones & Judith O'Dea
Budjetti: $114,000
Kesto: 96 minuuttia
Formaatti: Musta-valkoinen 1:33 : 1
Kieli: Englanti
- IMDB -

Juonireferaatti:
Varomattomien sisarusten kimppuun hyökätään hautausmaalla ja veli-parka on verenhimoisen lihansyöjä- zombien ensimmäinen uhri. Samaan aikaan zombiet jatkavat tappavaa kulkuaan pitkin maaseutua. Veljensä menettäneen tytön lisäksi on jäljellä vain pieni ryhmä zombeilta säästyneitä eloonjääneitä, jotka piiloutuvat nälkäisiä zombeja syrjäisen taloon. Eloonjääneet aloittavat rankan eloonjäämiskamppailunsa zombien väijyttämässä talossa eikä tilannetta helpota se, että heidän yhteistyönsä pätkii.
Nimerkki Mr. Sixpack - Leffatykki.com

Kappaleet:3 Farmhouse - First Approach
George Hormel - 1 min 17 sek

Elävien kuolleiden yö on eräässä mielessä mielenkiintoinen tapaus, sillä elokuvalla ei ole ollenkaan alkuperäistä soundtrackia. Tämä johtui ensinnäkin siitä, että elokuvan budjetti oli niukanlainen ja säveltäjän palkkaaminen olisi tullut liian kalliiksi. Elokuvaan kyllä yritettiin tuotantovaiheessa säveltää uutta musiikkia, mutta tuottaja Karl Hardman(1927 - 2007) ei ollut tyytyväinen tulokseen. Niinpä Hardman päätyi valitsemaan halutun musiikin 50-luvun Capitol Recordsin Hi-Q D-sarjan -tuotantomusiikin kirjastosta.(huom. lue artikkelini ko. aiheesta). Äänitehosteet Hardman tuotti erikseen elokuvatiiminsä avulla.

Tuotantomusiikin tekijät pysyvät yleensä nimettöminä, eikä elokuvassa luonnollisesti heitä mainita. Vasta myöhemmin tuli ilmi tekijöiden nimet. Herrat olivat Spencer Moore, George Hormel, William G. Loose, John Seely, Ib Glindemann, Philip Green ja Jack Meakin. Juurikaan tietoa näistä henkilöistä ei valitettavasti löydy, mutta sittenkin jotain.


Philip Green syntyi Lontoon Whitechapelissa 19. kesäkuuta 1911. Hän aloitti 7-vuotiaana pianon soiton ja voitti 13 vuoden ikäisenä paikan Trinity College of Music -konservatorioon, jossa hän opetteli perusteellisesti musiikkia. Ollessaan vasta 22-vuotias hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin Lontoon West Endin Prince of Wales teatterin kapellimestari.
Pisimmän elämäntyönsä Green teki EMIn äänitysten parissa vuodesta 1933 eteenpäin. Hän soitti monissa bändeissä ja johti lukemattomia orkestereita ennen sotia. Green oli todellinen työnarkomaani, tehden mm. BBC:n radiossa 17 musiikkilähetystä per viikko.
Hänen palkittu uransa elokuvasäveltäjänä kattaa yli 150 filmiä, suurin osa 40-60 luvuilta. Populaarimusiikin parissa hän teki yhteistyötä Decca-levy-yhtiön solistien kanssa. Ronnie Carroll sijoittui 4:ksi Philip Green kappaleella Say Wonderful Things Eurovision laulukilpailussa 1963.
Green sävelsi myös lukemattoman määrän tuotantomusiikkia mm. Capitol Hi Q-sarjaan sekä Francis Day & Hunter ja Paxtonin musiikkikirjastoihin. Monet BBC:n ja ITV:n televisiosarjojen tunnukset ovat Greenin käsialaa.
Vaimonsa Dorothyn kanssa he perustivat The Philip and Dorothy Green Music Trust -yhdistyksen, joka tuki nuoria muusikoita ja säveltäjiä.
Viimeisinä elinvuosinaan Green muutti Dubliniin, jossa hän kuoli 6. lokakuuta 1982. Leskeksi jäänyt Dorothy Green eli aina vuoteen 1995 saakka.


6 First Radio Report - Torch On The Porch
Philip Green & George Hormel - 2 min 26 sekGeorge Hormel(1929-2006) oli Minnesotalaisen miljardööripampun George A. Hormelin poika. Hormel tunnetaan yhtiönä parhaiten Monty Python sketsistäkin tutusta Spam eli sian- ja naudanlihasäilyke -tuotteestaan. Vastoin isänsä yrittäjänvainua Hormel II:sta tuli pitkähiuksinen hippi, joka asusti Arizonan kartanossa ja piti levytysstudiota. « Synnyin hopealusikka suussani », Horner muisteli lapsuuttaan.
Hormelin valinta siirtyä säilyketehtailijan musiikkibisnekseen oli ehkäpä onni. Hän perusti The Village Recorder -äänitysstudion Los Angelesiin 60-luvulla. Kuten Wikipedian artikkelista käy ilmi, siellä levyttäneiden artistien taso on huippuluokkaa aina John Lennonista Madonnaan.
Hormel itse -taitavana musiikkona- soitti muun muassa jazzia kartanossaan. 50- ja 60-luvuilla hän sävelsi tuotantomusiikkia Capitol Hi-Q kirjastoon ja itseperustamaansa jazz-painotteiseen Zephyr Records-levy-yhtiöön. Näitä musiikkeja on käytetty ohjelmissa kuten Lassie, The Fugitive, Gunsmoke ja Hanna-Barberan piirretyt(Yogi-karhu, Hakki-koira jne).

11 Attempted Escape
George Hormel - 1 min 30 sek
Spencer Mooren nimi vilahtaa tuon tuosta Hanna-Barbera -piirretyiden musiikkilistauksissa. Näyttäisi kuitenkin, että kyseessä on lähinnä oikeustekijällinen nimi, jonka turvin musiikki on tuottanut ehkä monikin eri henkilö. Hänet on mainittu toimineen George "Geordie" Hormelin omistaman Zephyr Music Library -yksikön toimitusjohtajana. Hänen työhönsä kuului ilmeisesti toimittaa musiikkiosuuksia eteenpäin Capitol Hi-Q -kirjastoon. Säveltäjänä hänen nimeään ei ole listattu virallisesti, mutta lukemattomia kappaleita kylläkin on hänen nimellään tehty. Useamman muusikon teoriaa tukee se, että Mooren nimi on kytketty hyvin erityylisiin musiikkeihin, joten on vaikea kuvitella hänen itse olleen kaikkien niiden takana. On myös edelleen mysteeri, sävelsikö hän itse mitään, vai oliko hän pelkkä toimitusjohtaja.
"Mooren" animaatiomusiikkia voit kuunnella Internet Archiven äänitekannasta.

14 Helen's Death - Dawn - Posse In The Fields - Ben Awakesh
Spencer Moore - Karl Hardman - 3 min 5 sek______________


Alkuperäinen elokuvassa kuultu tuotantomusiikki on julkaistu vain kerran levy-yhtiö Varèse Sarabanden toimesta vuonna 1982 LP:lle. Scot Holton ja Sarabanden tiimi saivat henkilökohtaisesti Hardmanilta musiikkitallenteet, ja hänen johdolla julkaisuun valittiin parhaat musiikkiraidat. Mukaan 2-puoliselle levylle lisättiin sitä elävöittämään muutamia dialogi- ja äänitehostepätkiä.
Levyä ei ole koskaan julkaistu CD:llä, mutta kiitos internetin, eräät alkuperäisen LP:n omistajat ovat siirtäneet nämä harvinaiset kappaleet blogeihinsa massojen kuultavaksi.


15 OK Vince - Funeral Pyre (End Title)
Spencer Moore - 1 min 8 sek


Tuomio
Arvostelu on tässäkin tapauksessa vaikea, koska arvostelun kohteena on eri henkilöiden musiikki. Voin myöntää silti, että tässä suhteessa tuotantomusiikki toimii aivan yhtä hyvin kuin varta vasten sävelletty soundtrack. Kappaleet ovat laadukkaita ja erittäin hyvin zombiteemaan sopivia. Siispä:
***

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit