maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Artikkeli: Musiikki elokuvassa Les Douze Travaux d'Astérix (1976)

nskalainen sarjakuvasankari Astérix täyttää kuluvana kuuna 50 vuotta. Juhlavuoden takia käsittelen tässä blogiviestissä vuoden 1976 elokuvan Asterix valloittaa Rooman musiikkia.


Ensi-ilta: 20.10.1976
Genre: Animaatio
Kieli: Ranska
Kesto: 82 minuuttia
- IMDB -
Tuotanto:
Ohjaus -     René Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo & Pierre Watrin
Käsikirjoitus:     Pierre Tchernia, René Goscinny & Albert Uderzo
Tuottaja: Georges Dargaud
Musiikki: Gérard Calvi

Juonireferaatti :
Roomalaiset ovat valloittaneet lähes koko Gallian, lukuunottamatta pientä vastarintaan noussutta Asterixin ja Obelixin kylää. Itse Julius Caesar lähtee gallialaisten luokse pakottaakseen heidät antautumaan. Asterix ja Obelix joutuvat kahteentoista kovaan kokeeseen, joissa heillä on vastustajinaan jumalia, henkiä ja seireeneitä. Urheat sankarimme selviytyvät kuitenkin kaikista kokeista ja marssivat Roomaan. Ratkaiseva, viimeinen taistelu käydään suurella sirkusareenalla Caesarin läsnäollessa. Mutta aiemmista taisteluista poiketen Asterix ja Obelix eivät joudu tällä kertaa taistelemaan yksin - vaan yhdessä ystäviensä kanssa.

Roomalaiset ovat miehittäneet Gallian…mutta eivät sentään kokonaan: pieni kylällinen voittamattomia gallialaisia pitää yhä puoliaan valloittajaa vastaan. Elämä ei aina ole helppoa Rooman legioonalaisille, jotka asuvat kylän ympärillä linnoitetuissa leireissä…


_______________________________________

Gérard Calvi (oikealta nimeltään Grégoire Elie Krettly, s. 1922) teki ensimmäisen sävellystyönsä vuonna 1948 komediaan Les Branquignols, ja vuotta myöhemmin Robert Dhéryn filmiin La Patronne. Vuoden 1959 elokuvan Le grand chef sävellystyöstä hän oli ehdolla Broadwayn Tony Award -palkinnon saajaksi.
Kaiken kaikkiaan Calvi on tuottanut musiikkia lähemmäs 50 elokuvaan ja säveltänyt mm. tunnusmelodioita Ranskan televisioon. Sen lisäksi Calvi on kirjoittanut yli 300 laulua, joita on levyttänyt kuuluisat laulajat kuten Edith Piaf ja Frank Sinatra. Hän on myös tuottelias sinfonia-. musikaali-, operetti ja kamarimusiikin tekijä ja siten yksi Ranskan arvostetuimpia kapellimestareita ja viihdemusiikin nimiä.

Parhaiten Calvi tunnettaneen hänen musiikistaan kolmeen ensimmäiseen alkuperäiseen Asterix-animaatioelokuvaan. Ne olivat Astérix le Gaulois (1967), Astérix et Cléopâtre (1968) ja viimeisimpänä Les Douze Travaux d'Astérix (1976).


Varsinaista soundtrack-julkaisua "The Twelve Tasks of Asterix" (eng) ei ole saanut. Alla olevat kappaleet ovat peräisin Asterix au cinéma -kokoelmalevyltä. Valitettavasti ne käsittävät vain 5 kappaletta, eli vain murto-osan elokuvan musiikista. Ehkä joku päivä täydellinen soundtrack vielä julkaistaan, virallisesti tai bootlegginä.


Les 12 Travaux d'Astérix - Thême Principal


Elokuvan alkutunnus on marssimainen swingikappale, eli hyvin epätyypillinen Rooman valtakuntaan. Huumoria mukana siis musiikissa heti alusta asti.
Asia, josta eniten pidän Gerard Calvin musiikissa, on instrumenttien rikkaus. Mukana on ties millaista lyömäsoitinta, kilistintä ja pilliä. Ksylofonin käyttö on runsasta, jousia ja torvia hyödynnetään taiturimaisesti. Calvin viihdemusiikin ura on selvästi havaittavissa kaappaleessa.


L'île Du Plaisir


Nautintojen saari(suom. kään.). Tarinassa Asterixin ja Obelixin oli vasttettava kauniiden seireenien viekottelua.
Musiikissa on alkuun saatu neitseellinen kaiku ja perinnesoitin busuki on luonnollisesti lisätty luomaan kreikkalaisen mytologian tunnelmaa.
Kappale on lähes laulu seireenien laulavan sulosävelin ilman sanoja.

La Course De Mérinos.mp3


Kappaleet ovat kokoelmalevylle hieman väärässä järjestyksessä. Tämä on nimittäin ensimmäinen koitos elokuvassa, juoksu olympiavoittajaa vastaan, ennen seireeneitä.
Vauhti on todella elävästi mukana musiikissa; kuvaa ei edes tarvitse sen todetakseen. Erittäin nopeas jouset ja glissando-tyyliset huiluosuudet luovat illuusion vauhdista ja lopussa tahti vain kovenee sävelkorkeuden noustessa.


Crocodiles-Grosses-Bouffes


Tässä on yhdistetty kaksi kappaletta. Ensimmäinen torvivalssi soi kohtauksessa, jossa elokuvan parivaljakko viskoo verenhimoisia krokotiilejä ylös kanjonista kuin kiviä: krokot jäävät roikkumaan solan yli viritetylle trapetsille koomiseen sävyyn. Musiikissa haetaan selvää sirkustyyliä.
Toisessa osiossa(0:37) kulinaarien kokki lastaa Obelixin luo aterioita toisensa perään, kamelista norsuun. Lihavalle ystävällemme jää kaiken tuon jälkeenkin nälkä ja kokki poistuu itkien maine menneenä.
Calvin musiikki on monipuolista niin melodialtaan kuin soitintarjonnaltaan, avain kuten muissakin kappaleissa. Sähköpiano on johtavana instrumenttina.

Obélix Samba


Tämä ylipirteä samba on varmasti Calvin soundtrackin tunnetuin raita.

Kappale on rakenteeltaan hyvin monipuolinen ja silti tarttuva. Lyhyt alkuintro sisältää ns. cascading strings(laskeutuvat jouset) -tyylisen efektin. Sambarytmi luodaan erittäin elävillä rytmisoittimilla ja välisoitannoissa kuuluu ksylofonia ja trumpettia. Osuudessa 1:03 - 1:18 soi pelkästään rytmi, ja se vaihtuu duurissa soiva välisäkeeseen. Valmistautuvien tahtien jälkeen hieman varioitava teema soi uudelleen yhä käyden hullummaksi ennen loppua.
Jälleen on painotettava sitä, minkä edellä olen jo toistamiseen maininnut: Instrumenttien monipuolisuus on häikäisevää. Tätä musiikillista yltäkylläisyyttä kuulee harvoin missään muualla, etenkään elokuvamusiikissa.

________________

Kuten sanottua, kunnollista soundtrackia elokuvasta ei valitettavasti ole julkaistu. Se on sääli, sillä Calvin miellyttävää ja äänirikasta musiikkia kuuntelee mielellään. Jos kyseessä olisi arvostelu, olisi vaikea päättää, ansaitsisiko musiikki 4 vai 5 tähteä. Kompromissina sanottakoon, että 4½.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit