sunnuntaina, lokakuuta 25, 2009

Kovera puoli: The Addams Family teema

Aloitan uuden artikkelisarjan nimeltä Kovera puoli, jossa esitellään yleensä yhdestä kappaleesta tehtyjä eri cover-versioita. Joitakin kappaleita on voitu levyttää satojen artistien toimesta, ja toisiinsa verrattuna ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Tämä siis eroaa Melodian jäljillä -artikkelisarjasta, jonka pääpaino ei niinkään ole covereissa vaan kappaleen alkuperässä, sen säveltäjässä ja esiintymisessä mediassa. Lisäksi edellisestä poiketen arvostelen tässä eri versioita, ja pyrin siis löytämään sen parhaan (joka ei aina ole alkuperäinen[!]).

___________________________


They're creepy and they're kooky...

The Addams Family TV-sarjan tunnusmusiikin säveltäjä Victor "Vic" Mizzy kuoli 93 vuoden iässä 17. päivänä kuluvaa kuuta. Charles Addamsin luomaan, alunperin sarjakuvaan perustuva televisio-ohjelma ilmaantui Amerikkalaisiin vastaanottimiin 18.9 vuonna 1964.

Sarjan tunnusmusiikki oli todella omaperäinen ja siksi helposti mieleenjäävä. Soitinkaarti oli yksinkertainen: klavesiini, rytmisoittimet ja erikoisuutena sorminapsutukset, joiden aikana muut soittimet hiljentyvät.
Melodia oli yksinkertainen, eikä Mizzy itse osannut selittää sen keksimistä muuta kuin, että «se tuli suoraan pääkopasta ». Sanat jäivät kokonaisen sukupolven säilömuistiin.
Kappaleesta julkaistiin jopa single, joskin se ei päässyt koskaan valtakunnallisille listoille.

Alla olevassa haastattelussa Mizzy kertoo, kuinka esim. häntä pyydettiin ohjaamaan sarjan tunnari, koska hän tiesi parhaiten, miten musiikki yhdistetään kuvaan humoristisella tavalla.They're all together ooky...


Alkuperäinen versio

Laatu ei ole paras mahdollinen, mutta varmasti originaali. Vic Mizzy lauloi itse kappaleen. Rahan säästämiseksi ääni triplattiin kuoro-vaikutuksen saamiseksi.

Cover 1 - The TV Theme Players [spotify]
Tämä täysin anonyymipohjalla levyjä tuottava porukka on onnistunut coveroimaan kappaleen niin hyvin(rosoinen laatu, äänitehosteet), että on jopa syytä epäillä, onko kyseessä cover laisinkaan. Se on toisaalta TV:ssä esitettyä versiota pidempi ja soi eri säveltasosta. Ehkäpä kyseessä on aiemmin mainittu single-versio.
*****

Cover 2 -The Horror Theme Ensemble [spotify]
Instrumentit ovat täysin selvästi virtuaalisia midi-vastineita. Lauluääni on ainoa aito osuus tässä, mutta muistuttaa Mizzyä. Säveltaso on sama kuin edellisessä coverissa. Ns. äänitehosteet ovat järkyttävän laimeita.


Cover 3 - Albumilta  Tormentoni TV (2009) [spotify]
Coverin tekijöistä ei ole mitään hajua, italialainen julkaisu. Kappale tulee rautalanka-instrumentaalina, puolivälissä kuuluu jotain naissolistien lallattelua. Välillä 1:23-1:40 on ihmeellinen swingivariaatio.
**

Cover 4 - Kids Rap'n The Hits [spotify]
Nykynuorison vaatimat "kunnon" bassot ja rumpukomppi. Lapsikööri laulaa(piti olla rap?) sanat. Napsutukset jää lähes kuulumattomiin. Soittimet feikkejä. Niin huono että onkin lähes hyvä.
**½

Cover 5 - TV Cult Themed Orchestra [spotify]
Todella orkesteri jälleen kerran. Klavesiiniäänet eivät ikinä klavesiinia ole nähnykään.
Laulaja kuulostaa epäpätevältä. Lurkin matalat sanat lausuttu normaalilla äänellä(facepalm). Versio on tavallista pidempi, nousee yhdellä säveltasolla ennen puolivälilä.


Cover 6 - Marc Shaiman (elokuvasta The Addams Family, 1991)

Teema söi lyhyesti elokuvan alussa, duurissa soiva kertosäe jätetty järkevästi pois. Shaimanin versio on onnistunut, mutta selvästi TV-sarjaa väkevämpi ja elokuvamaisempi(mukana jouset).
***½

Cover 7 - Fester's Quest (Nintendo Entertainment System, 1989)

Nimeämätön pelimusiikin säveltäjä on sovittanut tämän varsin dance-tyylisen Addams Family tunnarin. Kertosäe on tässä päämelodiana ja napsutuskohtaus on puserettu R'B-muottiin. Lopussa soiva "finaali" on jotain ihan muuta kuin alkuperäistä kappaletta.


Cover 8 - The Simpsons

Tätä ei saisi laskea coveriksi, vaan se on Simpsonien hovisäveltäjän Alf Clausenin kunnianosoitus Mizzyn kuuluisalle tunnusmusiikille. Kappaleen tyyli on kuin suoraan Addams Familysta, mutta melodiakululta se vain mukailee alkuperäistä sävellystä(=ei tarvitse maksaa royalteja). Jätän arvostelematta.

Cover 9 - Lawrence Welk and His Orchestra

Lawrence Welk(1903 - 1992) oli kuuluisa yhdysvaltalainen musiikko ja orkesterinjohtaja, joka juonsi omaa TV-showtaan lähes 30 vuoden ajan. Yllä oleva äänitys on vuodelta 1965.
Klavesiiniteema on lähellä alkuperäistä tunnusmelodiaa. Muuten kyseessä on instrumentaali orkesterisovitus. Instrumenttien kirjo on suuri ja mukana myös naiskuoro vokaalisäestämässä.
****

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit