tiistaina, lokakuuta 20, 2009

Levyarvostelu: Monty Python Sings (1989)

24. Galaxy Song
Sävellys: Eric Idle, John Du Prez - Sanoitus: Eric Idle - Esitys: Eric IdleJulkaisuvuosi: 1989
Levy-yhtiö: Virgin Records
Genre: Komedia
Kesto: 54 min 16 sek
- Spotify-linkki -Tuotanto:
Esiintyjät - Monty Python
Sovitus - Neil Innes, John Altman, John Du Prez, Mike McNaught & Fred Tomlinson
Suunnittelu - Andre Jacquesmin
Miksaus - Andre Jacquesmin
Avustava sunnnittelija - Jim Saunders
Tuottaja - Eric Idle ja Andre Jacquesmin


Kappaleet:
1. "Always Look on the Bright Side of Life" – 3:33
2. "Sit on My Face" – 0:45
3. "Lumberjack Song" – 3:20
4. "Penis Song (Not the Noel Coward Song)" – 0:41
5. "Oliver Cromwell" – 4:10
6. "Money Song" – 0:52
7. "Accountancy Shanty" – 1:16
8. "Finland" – 2:01
9. "Medical Love Song" – 3:31
10. "I'm So Worried" – 2:57
11. "Every Sperm Is Sacred" – 4:34
12. "Never be Rude to an Arab" – 1:00
13. "I Like Chinese" – 3:10
14. "Eric the Half-a-Bee" – 2:06
15. "Brian Song" – 2:35
16. "The Bruces' Philosophers Song" – 0:52
17. "The Meaning of Life" – 2:15
18. "Knights of the Round Table (Camelot Song)" – 1:06
19. "All Things Dull and Ugly" – 1:33
20. "Decomposing Composers" – 2:48
21. "Henry Kissinger" – 1:28
22. "I've Got Two Legs" – 0:33
23. "It's Christmas in Heaven" – 2:45
24. "Galaxy Song" – 2:41
25. "Spam Song" – 0:32

15. Brian Song
Sävellys: Andre Jacquemin, Dave Howman - Sanoitus: Michael Palin - Esitys: Sonia Jones


It's...
Monty Pythonia voi perustellen pitää 1900-luvun ensimmäisenä huumoriryhmänä, joka kokeili laajemmin huumorin rajoja. Samalla Python loi täysin uusia huumorin suuntauksia, joihin kuuluu vahvasti suuri absurdisuus. Komedia ei rajoittunut pelkkiin suoranlinjaisiin sketseihin, vaan mukana oli toinen toistaan omituisempia aasinsiltoja, surrealistisia välianimaatioita ja neljännen seinän rikkomisia. Huumoriteemat vaihtelivat pähkähullusta täysin älyvapaaseen.

Sketseissä ei kaihdettu arkojakaan aiheita; seksuaalisuus, väkivalta, anarkismi ja vammaisuus olivat usein läsnä käsikirjoituksessa. Naiseksi pukeutuminen komediasarjoissa nähdään monesti Monty Pythonin aikaansaamaksi. Tosin - on sanottava - että olipa aihe mikä tahansa, sitä käsiteltiin aina kieli poskella. Rajojen rikkominen tapahtui siten pikemminkin saivarrellen.

8. Finland
Sävellys: Michael Palin - Sanoitus:Michael Palin - Sovitus: John Du Prez - Esitys: Michael Palin


Monty Pythonin huumorista saisi vaikka väitöskirjan tehtyä(lyön vetoa, että tällainen on jopa olemassa). Elokuva- ja TV-viihteen lisäksi Pythonien musiikkituotanto on varsin runsasta. Tähän mennessä heiltä on julkaistu 18 albumia. Tosin puolet ovat samoja kappaleita sisältäviä kokoelmalevyjä, tai sisältävät sketsejä kuunnelma-muodossa.

Monty Python Sings on enimmäkseen kokoelma-albumi aikaisemmin julkaistuista kappaleista. Kaksi kappaletta, Oliver Cromwell ja I've Got Two Legs ovat ensijulkaisuja. Tosin niistäkin ensimmäinen on peräisin John Cleesen vuoden 1969 radio-ohjelmasta I'm Sorry, I'll Read That Again ja jälkimmäinen Lentävästä Sirkuksesta.
Iso osuus kappaleista on luonnollisesti peräisin Lentävän Sirkuksen sketseistä, kuten legendaariset Lumberjack Song, Sit on My Face ja Spam Song. Näistä ensimmäinen on mahdollisesti Pythonin kaikkein tunnetuin sketsi:
I'm a lumberjack, and I'm okay.
I sleep all night. I work all day.
--
I cut down trees. I skip and jump.
I like to press wild flowers.
I put on women's clothing
And hang around in bars.
3. Lumberjack Song
Sävellys: Fred Tomlinson, Michael Palin & Terry Jones - Sanoitus: Michael Palin & Terry Jones - Sovitus: Fred Tomlinson - Esitys: Michael Palin


Toinen merkittävä lähde musiikille on Monty Pythonin elokuvat. Hupikappale(yllätys!) Knights of the Round Table on peräisin elokuvasta Monty Python and the Holy Grail(1974). Kaksi kappaletta on peräisin elokuvasta Life of Brian(1979) ja jopa 6 elokuvasta Monty Python's The Meaning of Life.

Viimeisimmän elokuvan taustamusiikista vastasi John Du Prez(s. 1946) ja kyseessä on ehdottomasti Python musiikintäyteisin filmi. Eritoten elokuva muistetaan mahtipontisesta Every Sperm Is Sacred -musikaalisketsistä, joka vinoilee katolilaiseen ehkäisypolitiikan kustannuksella. Kappale oli ehdolla jopa BAFTA-palkinnon saajaksi. Sitä pidetään myös eräänlaisena musikaalikomedia parodiaesimerkkinä, vaikkakin Terry Jones on myöhemmin kiistänyt tämän tarkoituksen, « se on musikaali, mutta ei tarkoitettu pilkaksi ». Hieman epäilyttävän kappaleesta tekee sen, että siinä nuoret lapset laulavat heille sopimattomilla sanoilla. Erään lapsinäyttelijän mukaan he eivät kuitenkaan ymmärtäneet sanaakaan, mistä lauloivat. :D

11. Every Sperm Is Sacred
Sävellys: Andre Jacquemin , David Howman - Sanoitus: Michael Palin , Terry Jones - Esitys: Michael PalinLoput kappaleet on julkaistu aikaisemmilla levyillä, kuten Monty Python's Previous Record(1972), The Monty Python Matching Tie and Handkerchief(1973) ja Monty Python's Contractual Obligation Album(1980). Maininnan arvoinen on Michael Palinin kappale Finland, jonka hän lauloi myöhemmin vuoden 1992 Pole to Pole -matkaohjelmassaan.

Merkillepantavaa on se, että kaikki ryhmän jäsenet on merkitty joko säveltäjäksi tai sanoittajaksi. Tuotteliain Pythoneista on ehdottomasti Eric Idle, jonka sävellystuotantoon kuuluu John Du Prez kanssa 11 levyn kappaleista, kuten Accountancy Shanty, Penis SongMedical Love Song, Meaning Of Life ja Always Look on The Bright Side Of Life. Viimeksi mainittu on kiistämättä Monty Pythonin musiikkituotannon suurin saavutus. Kappale on selkeä, hauska ja sisältää omaperäinen vihellysosuuden. Se ei kuitenkaan ollut yhtä tunnettu kuin tänä päivänä, ennen kuin v. 1991 EMI julkaisi kappaleen uudelleen singlenä. Siitä lähtien se on coveroitu useaan kertaan ja ollut mukana lukuisissa yhteyksissä, kuten Atlantan Olympialaisissa 1996, TV-aseman tunnusmusiikkina ja jalkapallo-otteluiden kannatuslauluina.

1. Always Look on The Bright Side Of Life
Sävellys:Eric Idle - Sanoitus: Eric Idle - Esitys: Eric Idle


Tuomio:
Huumorin ystäville Monty Pythonin hullunkuriset laulut maistuvat varmasti. Yhtään vakavaa kappaletta levyltä ei löydy, ja huumorin tyyli kattaa kaiken tyhmästä enemmän tyhmään ja eniten tyhmän siltä väliltä.
Musiikin suhteen kappaleet ovat hyvin yksinkertaisia. Se on luonnollista, sillä huumori syntyy kekseliäästä sanoituksesta. Muutamaa valopilkkua lukuun ottamatta levyn sisältö on kuitenkin varsin uuvuttavaa; liika-annoksena Pythoniin turtuu lopulta. En liene väärässä sanoessani, että Monty Python on nautittavampaa TV:stä katsottuna, ehkä kaveriporukalla syömisten ja juomisten kera.
***

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit