lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Linkkivinkki: Yhteinen sävel - YLEYLE Teemalla alkoi perjantaina uusi Yhteinen Sävel -niminen kuusiosainen dokumenttisarja, joka käy läpi musiikin näkökulmasta Suomen ja Neuvostoliiton vierekkäiseloa sotia edeltävältä ajalta aina itänaapurimme hajoamiseen asti.

Teeman käsittely ei rajoitu ainoastaan televisioon, vaan aihe on mukana Radio Suomen ja Elävän arkiston syksyssä. Lisää tästä voi lukea Yhteinen Sävel -teemasivulta.Sarjan ensimämisessä osassa käsitellään pääasiassa sota-ajan suomalaisia lauluja, niiden tyyliä ja ajankuvan ilmaisutapoja. Ajan musiikkinäytteistä vastaa sellaiset nimet kuin A. Aimo, Harmony Sisters, Henry Theel sekä George de Godzinsky ja korsuorkesteri.

Haasteltavina kuullaan Reijo Nikkilää, Maarit Niiniluotoa, Erkki Liikasta, Kalervo Kärkeä, Ossi Runnetta ja Lasse Lehtistä.

Tietävälle musiikkia kuuntelevalle ohjelma ei ikävä kyllä tarjoa juurikaan uutta. Teeman käsittely on varsin pintapuolista ja vailla tarkempaa analysointia. Varsinaisia arkiston harvinaisuuksia ei esitellä. Muutamat arkistomateriaalit, esim. Toivo Kärjen haastattelu ja Välähdyksiä propaganda-Aseveljien toivekonsertista  ovat olleet katsottavissa Elävästä arkistosta ja YouTubesta jo jonkin aikaa.
Itse asiassa musiikki jää aika-ajoin ohjelmassa taka-alalle haasteltavien kertoessa omia muistoja ja näkemyksiä tuon ajan oloista ja elämästä sinänsä. Dokumentti lipeää siten ohi aiheen omiin odotuksiini nähden. Olisi ollut lisäksi toivottavaa, että ohjelmassa soitettujen kappaleiden nimet olisi mainittu ja kenties niiden tekijät ja esittäjät.

Erityisen mielenkiintoinen dokumentista olisi tullut, jos siinä olisi vastaavasti käsitelty venäläistä tuon ajan (propaganda)musiikkia. Ehkäpä sitä ei ole säilynyt, tai YLEllä ei siihen ole oikeuksia? Tai sen poisjättäminen oli tietoinen valinta dokumenttia tehdessä.
Joka tapauksessa nyt pysyttiin kuitenkin täysin suomalaisessa musiikissa.


Itse dokumentti ei valitettavasti ole YLEn Areenassa katsottavissa. Sen sijaan erinäisiä haastatteluja löytyy teemasivulta.
Dokumentissa kuultuja musiikkikappaleita voi puolestaan kuunnella YLEn Elävässä arkistossa.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit