keskiviikkona, lokakuuta 28, 2009

Soundtrack-arvostelu: Saturday Night Fever(1977)


Julkaisu: Marraskuu 1977
Levy-yhtiö: RSO, Reprise
Tuottaja: Bill Oakes
Genre: Disco
Muoto: 2 x LP
Kesto: 74 min 6 sekKappaleet:

Levy 1
A-puoli
1. Bee Gees : Stayin' Alive 4:43
2. Bee Gees : How Deep Is Your Love 4:03
3. Bee Geess : Night Fever 3:33
4. Bee Gees : More Than A Woman 3:15
5. Yvonne Elliman : If I Can't have You 2:57

B-puoli
1. Walter Murphy : A Fifth of Beethoven 3:01
2. Tavares : More Than A Woman 3:16
3. David Shire : Manhattan Skyline 4:43
4. Ralph MacDonald : Calypso Breakdown 7:50

Levy 2
C-puoli
1. David Shire : Night On Disco Mountain 5:12
2. Kool & the Gang : Open Sesame 3:59
3. Bee Gees : Jive Talkin' 3:44
4. Bee Gees : You Should Be Dancing 4:15
5. K.C. and the Sunshine Band : Boogie Shoes 2:16

D-puoli
1. David Shire : Salsation 3:50
2. M.F.S.B. : K-Jee 4:15
3. The Trammps : Disco Inferno 10:52

______________________________


John Travoltan(s. 1954) tähdittämä Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa on elokuvaklassikko, jota pidetään diskomusiikin tärkeimmistä popularisoijana. Filmiä voi leikillisesti kutsua musiikkielokuvaksi, sillä se on kiedottu vahvasti diskokulttuurin ja -musiikin yhteyteen.
Elokuva perustuu New York magazinessa vuonna 1976 julkaistuun artikkeliin, jossa kirjoittaja Nik Cohn oli kuvaillut fiktiopohjalta Amerikan alakulttuuria diskopiireissä. Artikkelin teema sovitettiin elokuvaksi Norman Wexlerin käsikirjoittamana, John Badhamin ohjaamana ja Robert Stigwoodin tuottamana.

Juonireferaatti:
Tony Manero (Travolta) on kouluttamaton teini Brooklynin kaduilta. Hänen viikon kohokohtansa on lauantai-ilta, jolloin nuoriso kokoontuu paikalliseen diskoon, jossa Tony on tanssilattian kiistaton kuningas. Diskossa Tony tapaa tytön nimeltä Stephanie (Gorney), ja he sopivat osallistuvansa parina tanssikilpailuun. Stephanie ei kuitenkaan lankea Tonyn iskuyrityksiin, vaan hänellä on mielessään suuremmat tavoitteet: Stephanie nimittäin aikoo muuttaa Brooklynistä joen toiselle puolen Manhattanille. Vähitellen myös Tonyn silmät avautuvat huomaamaan, että elämässä voisi olla jotain muutakin kuin vain lauantai-illan huumaa diskon parketilla, joten hän ja Stephanie päättävät auttaa toisiaan tavoitteessa aloittaa elämä Manhattanilla puhtaalta pöydältä. - Wikipedia.fi
Juonen hyvyydestä voi olla yhtä jos toista mieltä. Elokuvan ydin on musiikissa ja juoni on ainoastaan rakenne, joka vie katsojaa musiikkikohtauksesta toiseen. Elokuvassa soi yhteensä 19 eri musiikkikappaletta - 24, jos lasketaan poisjätetyt kappaleet.

Suurimman musiikillisen vaikutuksen soundtrackilla teki brittiläis-australialainen yhtye Bee Gees, jonka 50-luvun lopulta alkanut rock-ura alkoi uhkaavasti olemaan tiensä päässä. Barry Gibb kuvasi tilannetta näin:
«Saundi oli väsynyttä. Tarvitsimme jotain uutta. Emme olleet tehneet hittibiisiä kolmeen vuoteen. Tunsimme tarumme olevan lopussa, että se siitä sitten
Kaikki kuitenkin muuttui, kun elokuvan tuottaja Robert Stigwoodilta(joka toimi myös yhtyeen managerina) tuli musiikkitilaus Bee Geesille. Yhteydenotto oli myöhäinen, sillä alunperin elokuvaan oli valittu Stevie Wonderin ja Boz Scaggsin musiikkia.
Veljekset tuottivat "yhden viikonlopun aikana" kappaleet Raskan Château d'Hérouville studiolla, ja kun Stigwood ja soundtrackin ohjaaja Bill Oakes tulivat paikalle kuuntelemaan demonauhoja, he riemastuivat trion tuotoksista kertalaakista. Barry Gibb oli epäuskoinen:
«Emme tieneet mitä tulisi tapahtumaan.»
Epäilyt haihtuivat elokuvan valmistumisen myötä. Bee Geesin kolme kappaletta, How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, ja Night Fever julkaistiin singleinä ja kaikki päätyivät listojen kärkeen. Suurimmaksi hitiksi nousi heti elokuvan alussa soiva Stayin' Alive, joka piti Billboard Hot 100 listan ykköstilaa neljä viikkoa.

Saturday Night Feverín voidaan katsoa olleen käännekohta Bee Geesin uralla. Yhtyeen laulamat tai muille artisteille tuottamat kappaleet oli yhdysvaltojen listakärjessä 25 viikkoa 32 viikon sisällä, siis lähes puoli vuotta!


Itse Saturday Night Fever -albumi on tänä päivänä kaikkien aikojen myydyin soundtrack, ja 7. myydyin albumi ikinä. Julkaisun jälkeen se oli jonkin aikaa jopa kaikkien aikojen eniten myydyin albumi. Pelkästään emämaassa Yhdysvalloissa myytiin 15 miljoonaa levyä. Soundtrack voitti myös Grammy-palkinnon 'vuoden levynä'. 2003 pidetyssä äänestyksessä albumi rankattiin kaikkien aikojen top-500 listalla sijalle #131.


Albumi teki myös historiaa ollessaan ensimmäisiä ennen elokuvan ensi-iltaa julkaistavia soundtrackeja. Tämä markkinointikikka toimi promootiotarkoituksena mainostaen elokuvaa. Taktiikka toimi, sillä elokuva nousi avausviikollaan Yhdysvaltojen katsotuimmaksi elokuvaksi. Maailmanlaajuisesti filmi tahkosi yli 237 miljoonaa taalaa lipputuloja.

Elokuvan sanotaan hieman kärjistäen aloittaneen koko 70-luvun diskobuumin. Se ei toki pidä paikkaansa, olihan diskomusiikkia jo 70-luvun puoleen väliin mennessä kiitettävästi levytetty. Soundtrackista vastaava Bill Oakes kiteytti Satuday Night Feverin saaman maineen sanoihin "totuus on, että se [elokuva] herätti henkiin genren joka oli kuolemassa". Tämä voi pitää hyvinkin paikkansa. Diskomusiikin kulta-aika sijoittuu nimenomaan 80-luvun vaihteeseen, ja oikeastaan vasta elokuvan jälkeen julkaistiin suurimpia diskohittejä yhtyeiltä kuten The Jacksons, Village People, Boney M, Dschinghis Khan jne.


Elokuvan musiikista vastasi toki muitakin artisteja kuin vain "keulakuvana" toiminut Bee Gees. Elokuvan taustamusiikista vastasi David Shire(s. 1937), joka tunnetaan niin elokuva- kuin musikaalisäveltäjänä. Hän on tehnyt myös muutamia populaarikappaleita, joista kuuluisin on tällä soundtrackilla oleva Night on Disco Mountain. Oman osansa instrumentaaleista tuotti Walter Murphy(s. 1952) jonka sävellyksiä nykyään kuulee Seth MacFarlanen animaatiosarjossa Family Guy, The Cleveland Show ja American Dad!

Enemmän tunnetuista artisteista soundtrackilla vaikuttaa The Trammps Grammy-palkinnon voittaneella Disco Inferno -kappaleellaan, edelleen pystyssä oleva Kool & the Gang instrumentaalilla Open Sesame, useaan kertaan listoykkösenä ollut KC and The Sunshine Band, Bee Geesiä coveroivat Tavares ja Yvonne Elliman(s. 1951), pitkän linjan Philadelphia-saundista vastaava MFSB(lue arvosteluni) ja perkussionisti-säveltäjä Ralph MacDonald.


Arvostelu:

(Kuunteleminen vaati Spotifyn)

1. Stayin's Alive 
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto: Albhy Galuten, Bee Gees, Karl Richardson - Laulu: Robin Gibb
Varmasti ylisoitetuin diskokappale maailmassa. Mutta sille on syynsä: se on maailman parhaimpia diskokappaleita. Jo ensimmäiset basso- ja rumpusoinnut vie mukanaan ja viimeistään kertosäkeen aikana tulee laulettua mukana Stayin' Alive, Stayin' Alive. Niin boheemi kappale kuin olla ja voi.
Kappaleen luontiin liittyy huvittava tarina. Äänityksien aikaan rumpalisti Dennis Byron oli poissa isänsä kuoleman johdosta, joten bändi joutui käyttämään rumpukonetta. Tyytymättöminä tulokseen äänisuunnitelija Albhy Galuten valitsi kaksi tahtia valmiista Night Fever -kappaleesta ja täydellinen biitti oli valmis :D
*****

2. How Deep Is Your Love
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto: Albhy Galuten, Bee Gees, Karl Richardson - Laulu: Robin Gibb
Rauhallinen ja romantiikkaa tihkuva pop-kappale, joka on coveroitu lukuisia kertoja, vaikuttavimmin Take That -yhtyeen toimesta. Pysyi Billboardin Top-10 listalla 17 viikkoa.
Niin melodia kuin kappalerakenne on pidetty tarpeeksi yksinkertaisena, eikä -luojan tähden- sisällä Barry Gibbin falsettomaista vikinää muuta kuin hiljaa taustalla. Rakkauslaulujen eliittiä.
*****

3. Night Fever
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto: Albhy Galuten, Bee Gees, Karl Richardson - Laulu: Robin Gibb
Bee Geesin kolmas superhitti. Pysyi singlelistojen kärjessä kahden kuukauden ajan.
Alun perin elokuvan nimeksi piti tulla Saturday Night, ja tuottaja Robert Stigwood pyysi Bee Geesiltä tämän nimistä kappale. Robin Gibb ei kuitenkaan lämmennyt idealle, koska heillä oli jo kappale Night Fever. Niinpä hän ehdotti Stigwoodille kompromissia Saturday Night Fever, joka päätyi lopulta elokuvan nimeksi.
Yhtäläisyys Stayin' Alive -kappaleen rumputahtien kanssa on näkyvä. Nämä kaksi kappaletta onkin hämäävän samanlaisia vaikka poikkeavuuksia toki löytyy. Vaikka Night Fever tuotettiin ensin, on se hieman jäänyt "parempansa" varjoon. Mutta radikaalisesti heikko se ei ole.
*****

4. More Than A Woman
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto: Albhy Galuten, Bee Gees, Karl Richardson - Laulu: Robin Gibb
Saturday Night Fever -levyllä ja elokuvassa soi kaksi versiota kyseisestä kappaleesta, toinen Bee Geesin ja toinen Massachusettsista kotoisin olevan Tavaresin veljesten versio. Vaikka Bee Geesin ei julkaissut kappaletta singlenä, se on säilyttänyt suosionsa yhtyeen parhaimpina hitteina. Tavaresin cover nousi korkeimmillaan sijalle 7 Isossa-Britanniassa.
Itse pidän kappaleesta ja sen sovituksesta paljon. Jossakin vaiheessa kun Stayin Alivea ja Night Feveriä oli soitettu liikaa, tämä rennompi kappale tuntui raikkaalta ja viihdyttävältä.
*****

5. If I Can't Have You
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto : Freddie Perren  - Sovitus: Freddie Perren & Wade Marcus -  Laulu: Yvonne Elliman
Bee Gees suunniteli tämän laulun julkaisua tulevilla albumillaan, mutta kun Saturday Night Fever sotki kuviota, laulu annettiin naissolisti Yvonne Ellimanille. Se oli hitti mm. Englannissa ja Australiassa.
Kappale ei itselleni ole yhtä tuttu kuin 4 edellistä, mutta olen huomannut, että kappale soi hyvin usein GrooveFM:llä. Se ei ole tylsä, muttei niin miellyttävä, etteikö se ärsyttäisi jatkuvasti kuultuna.
***

6. A Fifth of Beethoven
Sävellys: Walter Murphy & The Big Apple Band  - Tuotanto : Thomas J. Valentino  - Sovitus & johto: Walter Murphy 

Tämä Walter Murphyn tekemä Beethovenin 5. sinfonian I osan pohjalle rakennettu kappale on tiettävästi kuuluisin diskoinstrumentaali. Kappale pääsi vuonna 1976 Billboard-listan sijalle #1, tosin 19 viikkoa julkaisunsa jälkeen. Se on äänestetty samaisen listalla kaikkien aikojen 94. parhaaksi kappaleeksi.
Kappaleessa on sekoittttuna tuotantomusiikkia ja tuottaja Thomas J. Valentinon äänitehosteita. Klassisen musiikin sävelmä oli hyvä valinta diskokappaleeksi, koska se oli teostovapaa.
*****

7. More Than A Woman
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto : Freddie Perren  - Sovitus: Freddie Perren & Wade Marcus - Esitys: Tavares
Tavares on pitkän linja R'B-yhtye, mutta Suomessa bändin tuotanto tunnetaan heikosti jos tätä yhtä kappaletta ei lasketa. More Than A Woman on siis kahdella tulkinnalla soundtrackilla. Kappaleen sovitus on melko erilainen verrattuna Bee Geesin vastaavaan. Kummatkin ovat yhtä pitkiä, mutta Tavaresin on aavistuksen pirteämpi ja radionkestohittimäinen ;D On makuasia, on kummasta pitää enemmän. Itse nostan Bee Geesin ykköseksi.
****


8. Manhattan Skyline
Sävellys: David Shire - Tuotanto : Bill Oakes & David Shire - Sovitus: David Shire - Kapellimestari: Nathan Kaproff
David Shire on musiikin monilahjakkuus. Sävellystyön ohella hän on kapellimestarina johtanut mm. Lontoon, Los Angelesin, San Fransicon ja Münchenin sinfoniaorkestereita. Panoksesta Saturday Night Fever -elokuvan työstä hän sai 2 Grammy-nimeämisti.

Blogia enemmän lukeneet arvannevat kappaleen lukeutuvan suosikkeiheni.  Musiikki on loistavaa, puhdasta diskoa. Etenkin "kertosäkeistö" (1:10-1:40) miellyttää korvaa.
On mainittava, että elokuvassa soitetaan 5 Shrinen musiikkikappaletta, joita ei ikävä kyllä ole julkaistu levymuodossa.
*****

9. Calypso Breakdown
Sävellys: William Eaton - Tuotanto : Ralph McDonald & W. Salter - Esitys: Ralph McDonald
Rytmimuusikko Ralph MacDonald(s. 1944) on tehnyt yhteystyötä useiden tähtiartistien kanssa, kuten Will Smith, David Bowie, Aretha Franklin ja Quincy Jones.
Calypso Breakdown on latinalaistyylinen diskoinstrumentaali. Kappale on melko pitkä ja samantyylinen alusta loppuun pientä variaatio ja improvisaatio-osuuksia lukuun ottamatta. Itselleni tuli artikkelia tehdessä uutisena, että kappaleen on tehnyt William Eaton ja Ralph McDonald on vain sen esittäjä.
***½


10. Night On Disco Mountain
Sävellys: Modest Mussorgsky - Tuotanto : Bill Oakes & David Shire   - Sovitus: David Shire - Kapellimestari: Nathan Kaproff  
Albumin toinen "klassisen musiikin diskosovitus" on tehty venäläisen säveltäjän Modest Musorgskin(1838 - 1881) Yö autiolla vuorilla -teoksen ympärille. Mielestäni alkuperäistä sävellystä on muokattu vähemmän kuin Beethovenin viidennen kohdalla. Välillä tuntuu, että rumpukomppi on ainoa kappaleeseen lisätty elementti.
****


11. Open Sesame
Sävellys: Kool & The Gang  , Ronald Bell - Tuotanto : K. G. Productions   - Esitys: Kool & The Gang 

Kool & The Gangin juuret ulottuvat 60-luvun puoleen välin New Jerseyhin. Ryhmä on myynyt yli 70 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti. Itselleni yhtyeen tuotanto tuli ensi kerran tutuksi Grand Theft Auto pelien yhteydessä.
Itse kappaleessa ei ole varsinaisia lyriikoita, vaan satunaisia huutoja "open sesame/abrakadabra" ja kuorolaulua on lisätty musiikin sekaan. Musiikki on perusdiskoa, perus Kool & The Gangia sanoisin.
***½


12. Jive Talkin'
Sävellys & Sanat: Bee Gees  - Tuotanto : Arif Mardin  - Äänisuunnitelu: Karl Richardson  - Laulu: Robin Gibb
Jive Talkin' on peräisin Bee Geesin vuoden 1975 albumilta Main Course. Se on mukana soundtrackilla, vaikka sitä ei kuulla itse elokuvassa. Kappaletta pidettiin julkaisun jälkeen heidän comeback -kappaleena, ollen ensimmäinen top-10 hitti USAssa 4 vuoteen.
Musiikillisesti Jive Talkin' edustaa eräällaista disco-balladia. Laulu alkaa hiljaisuudesta, voimistuu ja alkaa lyriikoilla vasta 21 sekunnin jälkeen. Kuuluisa falsettiääni puuttuu tyystin.
Kappaleen hauskasta syntetisaattori-soinnista vastaa brittiläinen muusikko Blue Weaver(s. 1947).
****


13. You Should Be Dancing
Sävellys & sanoitus: Bee Gees - Tuotanto: Albhy Galuten, Bee Gees, Karl Richardson - Laulu: Robin Gibb
Toinen levyllä oleva aiemmin julkaistu kappale Bee Geesiltä, tällä kertaa heidän albumilta Children of The World(1976). Se oli syyskuussa viikon Yhdysvaltojen hittilistojen ykkösenä. Kappale on merkityksellinen myös sikäli, että se on ensimmäinen hitti, jossa Barry Gibb käyttää falsettilaulutyyliä.
You Should Be Dancing edustaa soundtrackin nopeampaa diskobiittiä. Eräältä kantilta se on Bee Geesin onnistunein kappale ennen elokuvaa.

14. Boogie Shoes
Sävellys, sovitus, tuotanto & sanoitus: H. W. Casey & R. Finch - Esitys: K.C. And The Sunshine Band
K.C. And The Sunshine Bandilla oli ennen elokuvaa enemmän ykköstiloja Billboardin listalla kuin Bee Geesillä, kuitenkin heidän edustuksensa elokuvassa jäi huomaamattomaksi. Boogie Shoes jäi listoilla kauas.
Kappale on aika hidas, toistava eikä niin hyvin mieleen jäävä. Bändiltä löytyy parempia diskoesimerkkejä.
**½


15. Salsation
Sävellys: David Shire - Tuotanto : Bill Oakes & David Shire - Sovitus: David Shire - Kapellimestari: Nathan Kaproff

Jälleen instrumentaali. Kappale ei  ole läheskään niin hyvä kuin Shrinen kaksi muuta levyllä olevaa edustuskappaletta. Kuulija etsii otetta kappaleesta; Turhaan, koska kantavaa teemaa ei löydy Epämääräistä salsadiskoa.**½

16. K-Jee
Sävellys: Charles Hearndon - Tuotanto : Bobby Martin & Broadway Eddie - Sovitus: Bobby Martin - Esitys: M.F.S.B. 
Manhattan Skylinen jälkeen komein ja rytmikkäin diskoinstrumentaali. Esittäjänä Philadelphian korkeatasoisin diskosaundiin erikoistunut musiikkokokoonpano Mother, Father, Sister, Brother. Kappaleen tyylikkäin kohta lienee alun sähköpianosoinnut. Sen jälkeen kappale hieman toistaa itseään, mutta biitti puree.
****½


17. Disco Inferno
Sävellys & sanoitus: Leroy Green & Ron "Have Mercy" Kersey - Tuotanto & sovitus: Ron Kersey - Esitys: The Trammps
The Trammpsin Disco Inferno on levyn nostalgisia helmiä. Silti jostakin syystä kappale ei koskaan menestynyt listoilla. Julkaisun jälkeen se oli parhaimmillaan sijalla #53 ja elokuvan buumin jälkeen uudelleenjulkaisuna #11. Joka tapauksessa on se on yhtyeen suurin hitti, ja saanut useita cover-versioiden tekijöitä.
Sanoituksen slogani "Burn baby burn" takaa, että kappale ei unohdu koskaan. Biitti on mitä tarttuvin. Miksaaja Tom Moulton(s.1940) kertoo laajan dynamiikan olleen vahinko, mutta tämän virheellisen miksauksen takia kappale ikään kuin "pongahti" kuulijoiden korviin.
*****

Tuomio:
Jos etsii hyvää diskolevyä, kattavaa genren kokoelmaa, laadukkain valinta on takuulla Saturday Night Fever. Levyllä on parhaat Bee Geesin tuotokset, parhaat instrumentaalit, Disco Inferno ja ynnä ja ynnä. On helppo yhtyä yleiseen mielipiteeseen, joka sanoo albumin olleen käänteentekevä diskogenren kehityksessä. Se on musiikin merkkipaalu, jota ei voi ohittaa. Täydellistä levyä ei ole, mutta tätä parempaa on turha etsiä.
*****

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit