lauantaina, lokakuuta 31, 2009

Teemana: Halloween

Tänään pyhäinpäivänä, lokakuun 31, vietetään paitsi vainajien muistopäivää myös kelttien perinnejuhlaa, Halloweenia.

Halloween on Suomessa verrattain uusi juhla eikä suoranaisesta perinteestä sen yhteydessä voida puhua. Esimerkiksi Aku Ankka -sarjakuvassa Halloween vaihdettiin suomennoksessa laskiaissunnuntaiksi vielä 70-luvun lopulla. Vasta 2000-luvulla Amerikasta lähtöisin oleva Halloweenin popularisointi on saanut kotimaassamme avoimempaa vastaanottoa.

Halloweenin "kauhukulttuuriin" kuuluu noidat, kummitukset, paholaiset, luurangot, lepakot ja vampyyrit, naamiaisasut ja koverretut kurpitsat. Musiikissa Halloween-teeman alla on tehty lukemattomia kappaleita, tosin Suomessa ne eivät luonnollisesti ole soittolistoja hallinnut.

Spotifyn omistajat voivat päästä Halloween-tunnelmaa ohjelman tekijöiden itse kootulla soittolistalla. Valikoima kattaa lähes 7 tuntia teemaan liittyvää musiikkia, aina Painajainen ennen jouluaamua -soundtrackista Ozzy Osbourneen ja Kylie Minogueen. Mitäpä tähän enää lisätä? No...onnistuin kuin onnistuinkin löytämään jotain listalta uupuvaa musiikkimateriaalia...


Karkki vai kepponen?


Hush, Hush, Hush, Here Comes The Bogey Man
Sävellys & sanat: Lawton, Brown, Smith, Lang and Benson - Laulu: Val Rosing - Esitys: Henry Hall's BBC Dance Orchestra

Val Rosing(1910 - 1969) levytti tämän möröistä kertovan lasten pelottelulaulun vuonna 1931. BBC:llä Henry Hallin(1898 - 1989) tanssiorkesterin solistina toiminut Rosing tunnetaan paremmin alkuperäisen Teddy-karhujen huviretken laulajana.
Kappaleen sanat pilailee Henry Hallin kustannuksella:
Sing this tune, you children one and all,
Boogeyman will run away, he'll
thinks it's Henry Hall!



A Nightmare on Elm Street - Main Title
Sävellys: Charles Bernstein


Painajainen Elm Streetillä on taattua slasher-henkistä kulttikamaa. Nukkuva saa pelätä henkensä puolesta, sillä unet ovat Freddy Kruegerin valtakuntaa. Painjaismaisesta teemasta vastasi Charles Bernstein(s. 1943).



March of the Dwarfs
Sävellys: Edvard Grieg - Esitys: Daniel Adni - Vuosi: 1973

Norjan kansallissäveltäjän Edvard Griegin(1843-1907) kuuluisin teos lienee Vuorenpeikkojen tanssi. Toinen peikkoaiheinen kappale on Op. 54, 3 Troltog(1891).


Devil's Gallop
Sävellys: Charles Williams - Esitys: Charles Williams And His Orchestra

Tämä säveltäjä Charles Williamsin(1893 - 1978) tekemä takaa-ajokappale oli BBC:n radiossa vuosina 1946-1951 pyörineen Dick Barton-ohjelman tunnusmelodia. Kappaletta on käyttänyt myös Monty Python.


Thriller - instrumentaali
Sävellys: Rod Temperton - Tuottaja: Quincy Jones - Esitys: Michael Jackson

Edesmenneen Michael Jacksonin kuuluisin diskohitti. Maailman parhaaksi musiikkivideoksi tituleeratussa lyhytelokuvassa Jackson nähdään ihmissutena ja zombina. Spotify listaa normiversion, mutta instrumentaali on jo harvinaisempi.


Prelude/Outer Space/Radar
Sävellys: Bernard Herrmann

Bernard Herrmann(1911 - 1975) on omassa luokassaan puhuttaessa elokuvamusiikista. Yksi hänen varhaisempia taidonnäytteitä on vuoden 1951 elokuvan Päivä jona maailma pysähtyi musiikki. Tiedoksi, että aavemainen vouvaus-efekti on luotu eterofonilla.


Kanon For Orchestra And Tape
Sävellys: Krzysztof Penderecki

Krzysztof Penderecki(s. 1933) on puolalainen säveltäjä. Tämä jokseenkin skitsofreeninen nykymusiikin teos soi kaikkien aikojen kauhuklassikossa, Manaaja(1973).


Twilight Zone/Twilight Tone
Sävellys & sanat: Jay Graydon, Bernard Herrmann, Alan Paul

Tämä The Manhattan Transferin diskokappale vuodelta 1979 perustuu TV-sarjaan Hämärän rajamailla ja se käyttää pätkiä Bernard Herrmannin säveltämästä tunnusmusiikista. Kappale saavutti Billboard Hot 100 listalla sijan #30.


Max Payne 2 - Nightmare
Sävellys: Kärtsy Hatakka & Kimmo Katajisto

Suomalainen menestyspeli Max Payne ja sen jatko-osa edustivat noir-henkistä toimintaräiskintää. Painostavasta ambient-musiikista vastasi Waltari-yhtyeen perustaja Kari "Kärtsy" Hatakka(s. 1967) ja Kimmo Katajisto.


Alien - Kahdeksas matkusta: The Facehugger & Acid For Blood
Sävellys: Jerry Goldsmith - Esitys: National Philharmonic Orchestra, johtaa Lionel Newman


Oscar-palkittu Jerry Goldsmith(1929 - 2004) tunnetaan scifi- ja toimintaelokuvien musiikkitöistään. Vuoden 1979 Alien-elokuvasarjan ensimmäinen osa kuuluu tähän kategoriaan. Soundtrackia pidetään miehen parhaimpana. Goldsmith ei säveltänyt selkeitä teemoja vaan pidättäytyi kolkossa ja synkässä äänimaailmassa.


Saw Theme
Sävellys: W.L. Trytel

Tuotantomusiikin kirjo on kaiken kattava. Pelkästään halloweenmusiikkia löytyy varmasti satoja, ehkä tuhansia kappaleita.
Tässä aavemainen "saha-teema" Alankomaissa syntyneeltä ja Lontoossa kuolleelta William L Tryteliltä(1894 - 1964).


Ganondorf
Sävellys: Kōji Kondō - Sovitus: Ryuichi Katsumata

The Legend of Zelda -sarjan arkkivihollinen Ganondorf kuuluu videopelipahisten valiojoukkoon. Tämä Kōji Kondō(s. 1960) säveltämä turmiollinen teema soi ensi kerran SNES-pelissä A Link to the Past [youtube].


Yö autiolla vuorella
Sävellys: Modest Musorgski - Esitys: Eugene Ormandy ja Philadelphia Orchestra

Klassisen musiikin hyytävin ja eniten karvoja nostattava teos on todennäköisesti venäläisen Modest Musorgskin(1839 - 1881) Ночь на лысой горе eli "Night on Bald Mountain". Sävellys oli alunperin osa sävelrunoa St. John's Night on the Bare Mountain (1867). Kappaleen soitetuin versio Nikolai Rimski-Korskakovin vuoden 1886 orkesteriadaptaatio. Typistetty Leopold Stokowskin versio soi myös Disneyn klassikossa Fantasia(1940)



Blogitekstin päätteeksi vielä ikään kuin bonus-kappaleena olkoon...no, enpäs paljastakaan ;)
Hirvitys
Laulu: Itse demoni


Hyvää Halloweenia!


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit