sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

Artikkeli: Ksylofoni ja Kurt Engel?

Silloin tällöin kuunnellessa itselleen ennestään tuntematonta musiikkia voi joku artisti tai tämän kyseisen artistin kappale yht'äkkiä niin sanotusti "kolahtaa".
Taannoin itselleni kolahti minun ikäisilleni hyvinkin tyypillinen (sarcasm) musiikki...

Wo Die Weißen Lotusblüten Blüh'n
Sävellys: Kurt Engel - Esitys: Kurt Engel mit seinen Tanz-Rhythmikern


Kyseessä on siis saksalaisen Kurt Engelin tanssiorkesterin hilpeä ksylofonikappale, kaiketi 30-luvulta. Oheisessa sävellyksessä on selvästi haettu kiinalaista tyyliä.

Mutta kuka on Kurt Engel? Missä hän on syntynyt ja milloin. Kuinka merkittävä artisti hän on? Missä päin hän on vaikuttanut? Millainen on hänen tuotanto?
Wikipedia-artikkelia miehestä ei löydy, joten joudumme aloittamaan salapoliisintyön lähes nollasta.

Ensimmäinen vihje löytyy YouTubesta hakusanalla "Kurt Engel". eräässä videossa mainittaan pintapuolisesti: «Kurt Engel als Solist und Orchesterleiter mit Musik, die stilistisch zwischen Varieté und Swing steht», eli suomeksi "Kurt Engel musiikin soolosoittajana ja kapellimestarina, joka tyylillisesti sijoittuu vaudevillen ja swingin väliin."


Toinen sivusto tietää seuraavaa: Kurt Engel oli Berliinin RIAS orkesterin 1. patarumpujen soittaja ja toimi myöhemmin professorina samaisessa kaupungissa. Hänet mainitaan Wolfgang Pachlan kollegana, ja «sai paljon suosiota virtuoosimaisella marimban soitollaan komedia-musiikissa»

Bauklötzer
Sävellys: Kurt Engel - Esitys: Kurt Engel mit seinen Tanz-Rhythmikern - Vuosi: 1936


Detlef Engel(s. 1940) on saksalainen 60-luvun pop-laulaja ja Kurt Engelin poika. Saksankielinen Wikipedia-artikkeli kertoo, että Detlefin isä toimi konservatorion opettajana ja että Kurt Engel oli pseudonyymi nimelle Kurt Hensel! Miksi pojan sukunimi ei ole sitten Hensel?
Kurtilla on kunnianhimoisia tavoitteita poikansa suhteen. Hän opettaa Detlefiä soittamaan ja säveltämään ja lähettää hänet Wagner-laulaja Elsa Varenan oppiin. Poika kuitenkin kiinnostuu Rock 'n' Rollista. Isänsä avulla hän saa levytyssopimuksen.
Nimiseikka ei tule ilmi artikkelista, mutta luultavasti Detlefin oli musiikkibisneksen kannalta edullisempaa käyttää isän suht' tunnettua nimeä kuin alkuperäistä, tuntematonta Hensel-sukunimeä.
 
Toisella Detlefistä kertovalla sivulla mainitaan, että Kurt esiintyi vuonna 1961 yhdessä poikansa kanssa. He esittivät kaksistaan mm. kappaleen musikaalista Kolmen pennin ooppera. Detlef muista myös artikkelissaan isänsä sanonnan.
«Moderni musiikki muuttuu nopeasti, mutta pysyy vakavana»

Der lustige Xylophonist
Sävellys: Kurt Engel - Esitys: Kurt Engel mit seinen Tanz-Rhythmikern - Vuosi: 1935


Sen sijaan syntymä- ja mahdollinen kuolinaika oli edelleen hämärän peitossa. Google haulla saa sen käsityksen, että hänen uransa sijoittuisi 30-50 luvuille, pääosin 30-luvun keskivaiheille.
Lopulta, pitkällisen etsinnän ja monen tuloksettoman yrityksen jälkeen tieto löytyi yhdeltä ainoalta sivulta: Kurt Engel eli vuosina 1909 - 1967.
Mikä on Engelin tarina? Miten hän selviytyi sotavuosista? Yksi aiemmin mainituista sivustoista kertoo, että tanssiorkesterit tulivat takaisin muotiin sotien jälkeen. Toinen sivu puolestaan kertoo tarkemmin, että Engelin äänitysura sijoittui tarkalleen vuosiin 1929-1949 ja sisälsi 61 sessiota.

Kuvaa miehestä ei näyttänyt löytyvän, Googlen kuvahaku kun ei tuottanut tulosta. Olin jo luovuttamassa, kun päätin testata Microsoftin Bing-kuvahakua. Ja kappas, mitä löytyi!


Samaisella sivustolla mainitaan, että Engel sijoittui 10:nneksi Varsovassa järjestetyissä Kansainvälisessä Frédérich Chopin -pianokilpailussa.

Huomasin itse asiassa vasta jälkikäteen, että YouTuben videossa hänestä on kuva ksylofoninsa ääressä:


Vaikkemme tiedä Kurt Engelistä juuri tätä enempää, mies varmasti ansaitsi leipänsä soitannollaan. Ksylofonimusiikki oli todennäköisesti 30-luvun sivistyneessä Berliinissä mieluisaa kuunneltavaa, ja Engel oli alan harrastajista taitavimpia. Mahtoikohan miekkonen arvata, että lähes 80 vuotta myöhemmin hänen kappaleitaan kuunneltaisiin, vieläpä Suomessa!


Immer lächeln
Sävellys: Kurt Engel - Esitys: Kurt Engel mit seinen Tanz-Rhythmikern - Vuosi: 1936

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit