sunnuntaina, marraskuuta 15, 2009

Artikkeli: Vantaan viihdeorkesteri

Eilen illalla, lauantaina, musiikin ystäviä hemmoteltiin toden teolla, kun TV:stä tuli lähes yhtä aikaa sekä Kari Tapion tähdittämä Olavi Virta -konsertti että Syöpäsäätiön järjestämä suora Hyvän Tahdon Gaalakonsertti. Valitettavasti en itse ehtinyt nähdä kuin reilu puoli tuntia jälkimmäisestä showsta, mutta ne minuutit olivat sitäkin hienompaa kuunneltavaa.


Suorassa lähetyksessä Helsingin Finlandia-talolla soitti Vantaan Viihdeorkesteri Markku Johanssonin johdolla. Talkoohengessä esiintyviä artisteja oli mm. Johanna Rusanen, Jari Sillanpää, Katri Helena ja M.A. Numminen. Hienoina orkesterisovituksina kuultiin niin Grenada kuin esimerkiksi Minä laulan vaikka sataa (Singin' in the rain).


Vantaan Viihdeorkesteri on tällä hetkellä ainoa Suomessa toimiva viihdemusiikkiin keskittyvä kokoonpano. Sinfoniatasoinen orkesteri koostuu 40-70 ammattimuusikosta ja vuodesta 1988 lähtien sen kapellimestarina on toiminut Markku Johansson(s. 1949).
Orkesterin juuret ulottuvat sodan jälkeisiin aikoihin. Silloin vuonna 1948 perustettu kokoonpano toimi nimellä Tikkurilan orkesteriyhdistys. Vantaa pops konsertoi nykyään pääsääntöisesti Myyrmäessä sijaitsevassa konserttitalo Martinuksessa.Orkesteri on tähän mennessä tehnyt 15 levytystä. Spotifyssa on nykyisin kuunneltavissa seuraavat orkesterin tuottamat levytykset:
- Blue Dreams * Sinisiä unelmia (2004)
- Tähtiä ja timantteja (2008)


Viihdeorkesteri on myös esiintynyt lukuisilla televisiotaltioinneilla, vastaten musiikista mm. Eino Grönin 65-vuotis juhlakonsertissa sekä Jaakko Salon muistokonsertissa. Viime lauantain kaltainen Gaalakonsertti on tyypillinen Vantaa popsin esiintymistilaisuus.


Orkesteria olisi tuskin olemassa nykymuotoisena ilman sen yli 20-vuotista johtajaa Markku Johanssonia. Useaan otteeseen palkittu Johansson haki musiikillisen opetuksensa Lahden konservatoriosta sekä myöhemmin Sibelius-Akatemiasta. Uransan alkuvaiheessa hän toimi mm. ravintolamuusikkona. Johanssonin pääinstrumentit ovat trumpetti, flyygelitorvi, sekä jossain määrin piano.
70-luvulla Johansson keräsi mainetta Pepe & Paradisen trumpetistina. Noina vuosina hän toimi myös erilaisissa muusikontöissä Yleisradiolla ja MTV:llä. Kiinnostuttuaan erityisesti jazz-musiikista, Johansson tapasi vierailla usein eri pienkokoonpanoissa. Soittamisen ja muun yhteistyön merkeissä hän esiintyi ympäri Eurooppaa Englannissa, Hollanissa, Tanskassa, Unkarissa ja jopa Islannissa.
Johansson tunnetaan myös sovittajana ja säveltäjänä. Esimerkiksi levyn Sinisiä unelmia nimikkokappale on Johanssonin käsialaa:


Johansson on myös yksi UMO Jazz Orchestran perustajajäsenistä, toimien vuosina 1992-1993 sen johtajana. Kansainvälisestikin tunnettu UMO on Suomen johtava ja ainoa ammattimainen Jazz-orkesteri.  UMOn aito big band -musiikki on edustettuna Spotify'ssa yhteensä neljällä levyllä:
- Ellington Tribute (2005)
- Agatha (2006)
- Taikapeitto (2008)
- Umo on UMO (2009)


Orkesterijohtoinen viihdemusiikkitoiminta on nykyään Suomessa kaiken kaikkiaan vähäistä verrattuna 40-60 -lukujen kulta-aikaan. Toisaalta en usko, että näin pienessä maassa useampi kokoonpano saisi tarpeeksi kuulijakuntaa. Täytyy siis olla tyytyväinen, että Suomessa toimii edes kaksi varteenotettavaa viihdemusiikin ammattiorkesteria. Laadukkaalle musiikille toki löytyy aina ystäviä, sen takaan.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit