lauantaina, marraskuuta 07, 2009

Kovera puoli: Lullaby on BirdlandSir George Shearing(s. 1919) on mittavan uran tehnyt jazz-pianisti. Hän on lisäksi viimeisiä elossa olevia jo 30-luvulla uransa aloittaneita artisteja.
Sokeana syntynyt Shearing varttui Lontoossa, aloittaen pianonsoiton jo kolmen vanhana. Kerättyään mainettaan muun muassa BBC:n radioesiintymisillä hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1947 ja jäi sinne pysyvästi. Maan kansalaisuuden hän sai vuonna 1956.
George Shearing Quintet keikkali ja levytti 50-90-luvuilla ahkerasti, päästen aina albumilistoille asti. Shearing teki yhteistyötä useiden aikansa tähtien kanssa, kuten Nat King Cole(1919 - 1965), Mel Tormé(1925 - 1999) ja Peggy Lee(1920 - 2002).
Shearinginin laajaan sävellystuotantoon kuuluu yli 300 kappaletta, joista kuuluisimpia on mm September In The Rain ja Lullaby of Birdland.
Viimeksi mainittu hitti on vuodelta 1952 ja se voidaan esittää niin instrumentaalina kuin lauluna. Sanat ovat George David Weissin(s.1921). Kuuluisija tulkitsijoita on ollut mm. Ella Fitzgerald(1917 - 1996), Sarah Vaughan(1924- 1990) ja Mel Tormé.

___________________________________

George Shearing - Lullaby of Birdland [spotify]
Alkuperäinen 'Lullaby of Birdland' on vuodelta 1952 ja siis instrumentaali. Kyseessä on ajalle tyypillinen nopea jazz-kappale ilman ylimääräistä moodia.
Swingahtavasta vibrafonisoitannosta vastaa äskettäin poistunut Joe Roland(1920 - 2009)

***½


Cover #1 - Mel Tormé [spotify] 
"The Velvet Fog" eli laulajalegenda Mel Tormé teki tämän levytyksen vuonna 1956 yhdessä Marty Paich(1925 - 1995) Dek-tetten kanssa. Laulu on osaksi scat-tyylinen esitys. Sovitus on onnistunut ja on lauluosuuksien aikana yleensä minimalistinen(rummut ja kontrabasso).
****½


Cover #2 - Erroll Garner [spotify] 
Yhdysvaltalaista Erroll Garneria(1921 -1977) on luonnehdittu « yhdeksi kaikkein omaperäisimmäksi pianistiksi ». Jazz-virtuoosin oheinen esitys on vuoden 1953 alusta. Garner ei luonnollisesti jätä kahta sanaa improvisoinnin suhteen. Variaatioista huolimatta kappaleen swingimäinen rakenne säilyy koko esityksen ajan.
****½
Cover #3 - Quincy Jones [spotify] 
Quincy Jones(s. 1933) on kiistatta eräs legendaarisimmista vielä elossa olevista musiikin jättiläisistä. Tuottaja-sovittaja-kapellimestari-säveltäjän kyseinen levytys lienee vuodelta 1955, ja siis miehen uran alkupäästä.
Sovitus on tehty isommalle orkesterille. Kovaääniset big band-tyyliset vaskikuorot ovat "liikaa" kappaleelle.
***


Cover #4 - Billy Haley  [spotify] 
Ensimmäisiä Amerikan rock-musikkoja oleva Bill Haley(1925 - 1981) levytti tämän Lullaby of Birdland Twist-muunnelman vuonna 1962. Alkuperäisen kappaleen melodiaan ei ole koskettu, mutta twistin fiiliksen tuovat rummut ja johtavina instrumentteina kitara ja saksofoni. Mielestäni sävellys ei oikein sovi tälle musiikkialueelle.
**½Cover #5 - Karaoke Ameritz [spotify] 
Minusta on hauska ottaa mukaan tarkasteluun luokattoman huonoja Karaoke/Various Artists -levyjä, joiden kansikuville voi jo yökkäillä. Näitä näkee huoltoasemien alelaareissa. Kuka niitä ostaa? Poikkeuksetta levyjen sisältö on syntetisaattoriroskaa, tosin nykyisellä audiotekniikalla on entistä vaikeampi sanoa, mikä on aito ja mikä virtuaalinen instrumentti. Tässä versiossa täytyy kehua laatua ja etenkin vahvaa kontrabassoaCover #6 - Glenn Miller [spotify] 
Vaikka musiikko Glenn Miller(1904 - 1944) katosi lennollaan II Maailmansodan aikaan, hänen orkesterilleen tyypillinen swingimusiikki jatkoi eloaan. Eräs perinteen jatkajista oli Tex Beneke(1914 - 2000), joka oli aiemmin toiminut bändin saksofonistina ja laulajana. Vuodesta 1946 eteenpäin hän johti Glenn Millerin nimeä kantavaa orkesteria.
Versio edustaa siis big band-aikakautta. Sovitus on sen mukainen; Onnistunut, muttei kovinkaan omaperäinen. Hitusen liian äänekäs ja melodialtaan muunneltu.
 ***


Cover #7 - Ella Fitzgerald [spotify] 
"First Lady of Song" eli Ella Fitzgerald pääsi Billboardin listalle tällä esityksellä. Sovitus on erinomainen. Ellalle annetaan tarpeeksi äänialaa, ja kuoro taustalla säestää oikeissa kohdissa. Kappale pysyy muodossaan eikä horju. Melvin "Sy" Oliver(1910 - 1988) johtaa orkesteria.
*****Cover #8 - Valto Laitinen [spotify] 
Edesmennyt Valto Laitinen(1926 - 2004) oli kansainvälisellä mittapuulla katsottuna merkittävimpiä maamme jazz-muusikkoja. Ranskassa suurimman osan elämästään viettänyt Laitinen tunnetaan mm. sävellykseen "Kun syksy saapuu Helsinkiin", jossa keskieurooppalainen vaikutus on hyvin havaittavissa.
Tässä Valto Laitinen & His Syntonic Orchestra esittää kappaleen. En itse ehkä allekirjoita väitettä "The Incredible Organ Sounds". Soitin ei ole kaunein mahdollinen.
**½


Cover #9 - Hillary Capps [spotify] 
En tiedä mitään kyseisestä laulajasta. Valitsin sattumalta hänet Spotifyn listauksesta.
Mutta miten loistava performanssi. Pianisti eritoten osaa vangita Shearingin nuottikuviot. Hillary Capps, Yhdysvaltalainen laulaja. Häntä lisää! Pitäisiköhän alkaa muutenkin kuunnella vastaavia harvinaisuuksia, koska vaikutta siltä, että parhaimmat versiot kappaleista ovat tehneet 'ei-niin nimekkäät' esiintyjät. Samalla joudun myöntämään: En tunne jazzia vielä kunnolla, genre on minulle nimittäin hyvin uusi. Mutta kuuntelemalla oppii.
*****


Cover #10 - George Shearing Quintet [spotify]
Teknisesti ei kai varsinainen cover. George Shearing levytti menestyskappaleensa uudelleen vuonna 1961. Tempo on huomattavasti verkkaisempi ja loungemaisempi. Tämä lähestysmistapana mielestäni sopii kappaleelle paremmin.
Mainittakoon, että tällä kertaa vibrafonikapuloiden puikoissa on Eddie Costa(1930 - 1962).

****

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit