perjantaina, joulukuuta 11, 2009

Lystikästä joulua!

Uusi adventtiviikko vaihtui ja on jälleen aika perinteisille joululauluille. Viime kerralla edustettuina oli suht hartaita lauluja; Nyt sijan saa pirteämmät sävellykset. Blogilleni uskolliseen tyyliin suosin yleensä vanhan ajan versioita, mutta toisinaan päätän sallia poikkeuksia.Metsän joulu
Sävellys: Kansansävelmä - Sanoitus: Reino Helismaa - Esitys: Ragni Malmstén ja Ensio Kostan Tonttu-orkesteri - Äänitysvuosi: 1961

«Nallevaari onkaloonsa puita vie, ettei pakkassää voisi yllättää. Mäyrämuorin mökki hiukan ahdas lie, se on lämmin siis ja muusta viis.»
Repe Helismaan (1913 - 1965) uskomattoman kekseliäät ja veikeät sanoitukset hämmästyttävät aina vain. Miehen 5000 laulunsanoituksen joukkoon kuuluu myös kourallinen joululauluja. Tässä blogitekstissä Helismaa on edustettuna yhteensä kolmella sanoitustyöllä.
Metsän joulu on omia lempilaulujani huolimatta sen naiiviudesta. Ainoa oikea on Ragni Malmsténin (1933 - 2002) laulama versio.


Nipsun ja Hipsun Joulupuuro
Sävellys: Toivo Kärki - Sanoitus: Reino Helismaa - Esitys: Eila Pienmäki ja Arthur Fuhrmannin orkesteri - Äänitysvuosi: 1961

Vuonna 1961 elämään jäi yhteensä neljä Helismaan sanoittamaa joululaulua. Aiemmin mainittu Metsän joulu, Tonttujen joulupolkka, Helkkää pienet tiu'ut ja Nipsun ja Hipsun Joulupuuro. Kahden jälkimmäisen laulun oli säveltänyt Toivo Kärki - kukas muu. Lauluissa minua viehättää erityisesti sanan "polle" käyttö. Polle ja "välly" ovat jotenkin äärimmäisen herttaisia suomenkielen sanoja, joita nykyään ei juurikaan käytetä.


Tonttujen Joulupolkka
Sävellys: Jaromír Vejvoda - Sanoitus: Václav Zeman - Suomennos: Reino Helismaa - Esitys: Ritva Mustonen ja Ensio Kostan orkesteri - Äänitysvuosi: 1961

Beer Barrel Polka eli alunperin Modřanská polka on tsekkiläisen Jaromír Vejvodan sävellys vuodelta 1927, joka tuli kuuluisaksi ennen toista maailmansotaa mm. Andrews Sistersin esittämänä.
Meillä kappale käännettiin jostain syystä joululauluksi Helismaan toimesta. Tiettävästi missään muualla kappaleella ei ole yhteyttä jouluun.


Nisse-polkka
Sävellys: Henning Køie - Sanoitus: Sauvo Puhtila - Esitys: Sing Song Sisters ja Jaakko Salon yhtye - Äänitysvuosi: 1957

Sing Song Sisterin levytysura jäi 8 kappaleeseen, mutta perinnöksi trio jätti tämän lystikkään tulkinnan tanskalaisen Henning Køien (s. 1913) Tomtepolkasta. Anonyymisti esiintyvä kolmikko pysyi pitkään tuntemattomana, kunnes Viihdemusiikin Ystävien Seura Ry selvitti kokoonpanon laulajien nimet.


Kulkuset
Sävellys: James S. Pierpont - Sanoitus: Kullervo - Esitys: Olavi Virta ja Kaarlo Valkaman johtama Sointu-orkesteri - Äänitysvuosi: 1948

Yhdysvaltalaisen James Lord Piernpontin (1822 - 1893) vuonna 1857 tekemä Jingle Bells lienee yksi tunnetuimmista joulu/talviaiheisista lauluista maailmassa. Kappaleen historiasta saisi kirjoitettua vaikka kirjasen. Kenties sellainen on jossain jopa olemassa.
Suomessa kuultava versio poikkeaa hiukan alkuperäisestä versiosta. Mukailevan sovituksen tekivät ruotsalaiset Eric Sandström ja Gösta Westerberg. Poikkeava osuus on kertosäettä seuraava osio "On ryijyn alla lämmin, kun lunta tuiskuttaa...".
Kullervon sanoituksilla kappaleen lauloi ensi kerran Henry Theel v. 1948. Samana vuonna Olavi Virta teki tämän suhteellisen harvoin kuullun levytyksen.


Heinzelmännchens Wachtparade
Sävellys: Kurt Noack - Esitys: Jens Warny's Orkester - Äänitysvuosi: 1930

Tonttuparaati on alkujaan saksalaisen Kurt Noackin (1895 - 1945) sävellys op. 5 in D Major vuodelta 1912. Tonttujen ohella kappaleen oliot ovat versiosta riippueen olleet milloin kääpiöitä, milloin keijuja. Suomessa kappale levytettiin ensi kerran nimellä Nukkerin paraati Columbusorkesterin toimesta 1929. Brita, Laila ja Vieno lauloivat suomenkielisen version vuonna 1960, mutta itse pidän sovituksen tempoa liian hitaana.
Sen sijaan tämä tanskalainen orkesteriversio on uskoakseni lähempänä Noackin alkuperäisideaa. Kappaleessa kuullaan myös suomiversiosta puuttuva viimeisen osan toisto.

Santa Claus' Workshop
Sävellys: William T. Phillips - Esitys: Prince's orchestra - Äänitysvuosi: 1910

Internet on oivallinen paikka harvinaisuuksien löytämiseen. Tämä noin vuosisata sitten äänitetty Santa Claus' Workshop on todella hieno ja erikoinen musiikkiaarre. Esittäjänä on Charles Adams Princen(1869 -1937) johtama Prince's orchestra (tässä nimellä Yuletide Orchestra), joka levytti ahkerasti Columbia-äänilevyille 1900-luvun alussa.
Lystikkäitä instrumentteja ja äänitehosteita hyväksi käyttävä musiikki tuo ensimmäiseksi mieleen Disneyn vanhat Silly Symphonies -animaatiot, eikö teistäkin?


Mikko-sika Mallorcalla
Sävellys: Jarmo Jylhä - Sanoitus & Esitys: Jaakko Teppo - Äänitysvuosi: 1984

Kansantaiteilija Jaakko Teppo (s. 1953) tunnetaan satiirillisista ja yhteiskuntaa peilaavista kappaleistaan. Kuplettikuninkaan kuuluisimpia kappaleita on mm. Pamela, Hilma ja Onni, Työttömän laulu sekä Rötösrock. Tepon yli 100 kappaleen tuotanto katkesi traagisesti vuonna 1994 aivoinfarktiin, mutta suosittuja kokoelmalevyjä on julkaistu viimeksi tänä kesänä.
Mikko-sika Mallorcalla on jokseenkin epätyypillinen joululaulu espanjalaistyylisellä sovituksella. Absurdisuus ja parodia sopivat kuitenkin yhteen Tepon lauluissa.Ai ai ai ja voi voi voi
Sävellys: Irwin Goodman - Sanoitus: Vexi Salmi - Esitys: Irwin Goodman ja Markku Johanssonin orkesteri - Äänitysvuosi: 1972

Vexi Salmi (s. 1942) on yksi maamme tuotteliaimmista sanoittajista. Emil von Retee salanimeä toisinaan käyttänyt Salmi on tehnyt lyriikoita yli 5000 lauluun. Tiettävästi vain Saukki jää hänen edelleen sanoitusmäärissä. Ehdottomasti tärkein Vexi Salmen yhteistyökumppani oli Irwin Goodman (1943 - 1991), jonka monen nasevan ja humoristisen kappaleen sanoituksista saa nimenomaan kiittää Salmea. Näistä mainittakoon Poing poing poing, Ei tippa tapa, Oli simmarit sammarit kummarit ja pipo, Las Palmas, Vielä yhdet, Rentun Ruusu ja St. Pauli ja Reeperbahn.
Tämä hauska voivottelu-ralli on peräisin Irwinin joululevyltä Kohta taas on joulu(1972).


Saapastanssi
Sävellys: De Nattergale - Sanoitus: Jukka Viranen - Esitys: Trio Saletti - Äänitysvuosi: 1997

The Joulukalenteri on mielestäni 90-luvun riemukkaimpia TV-tuotantoja. Sarja tuli alunperin Tanskasta, jossa se esitettiin jouluna 1991. Norjalainen versio tehtiin 1994 ja Jukka Virtasen avustuksella se saatiin Suomeen vuonna 1997.
Sarjan kappaleista vastasi tanskalainen huumoriyhtye De Nattergale. The Støvle Dance eli Saapastanssi on ehkäpä hulvattomin ohjelman lauluista.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit