maanantaina, joulukuuta 14, 2009

Viikon 51 viisikko

Olen viimein päättänyt aloittaa jo kauan suunnitteilla olevan blogisarjan, jonka tarkoituksena on yksinkertaisesti esitellä hyvää musiikkia. Tähän asti ongelma on ollut siinä, että en ole päässyt esittelemään tiettyjä musiikkikappaleita, elleivät ne liity levyarvosteluun, teemaan tai johonkin kirjoittamaani artikkeliin. Toisin sanoen blogista uupui "sekalainen musiikki".

Olen varsin kaikkiruokainen musiikin suhteen, mutta tietyt genret ovat minulle läheisiä vain yksittäisten kappaleiden osalta; Ei koko bändin esimerkiksi. En siksi ole halukas ottaamaan käsittelyyn kokonaisia albumeja artistilta, jonka tuotannosta olen kuunnellut vain yhden tai pari kappaletta. Nämä kappaleet voivat kuitenkin olla niin loistavia, että ne ansaitsevat maininnan. Viikon viisikko antaa mahdollisuuden arvostukseen näille kappaleille.

Tulen siis viikoittain esittelemään 5 eri kappaletta. Tyylilaji voi edustaa musiikin suhteen mitä tahansa kuorohymnistä psytranceen, tosin ehkä harvemmin juuri näitä kahta genreä. Samalla laajennan käsiteltävää aika-kategoriaa enemmän nykyaikaan päin toki vanhojakin kappaleita edelleen sisällyttäen.

Luodakseni lisää mielenkiintoa jokainen sarjan artikkeli sisältää äänestyksen. Äänestys on voimassa vuoden, eli palata voi aina äänestämään, vaikka jonkun viikon olisi unohtanut välistä.
Kysymysasettelu "Mikä kappale miellytti sinua?" on harkittu. Ei ole tarkoitus valita viisikosta yleisesti "se paras", vaan ehkäpä joku vähemmän tunnettu musiikkikappale, joka kuulosti omaan korvaan mukavalta. Mikäli kaikki vaihtoehdot ovat epämiellyttäviä, on kai turha äänestää.

_____________________________________________________

1. Ruisleipä Boogie
Sävellys: Riku The Rockface Sovitus: Urpo 'Upi' Sorvali - Sanoitus: Eric Idle - Esitys: Kake Singers - Vuosi: 1979


Yhdeksän teatterikoululaista perusti vuonna 1978 huumoriyhtyeen Kake Singers. Sen diskomusiikkia parodioivat ja iskelmää irvailevat kappaleet nousivat suureen suosioon 70-luvun lopulla. Suurimpina hitteinä oli Mäntsälä mielessäin ja Me halutaan olla neekereitä, joista viimeksi mainittu myi kultaa. Yhtye hajosi jo seuraavana vuonna.
Ruisleipä boogie on osoitus yhtyeen omaperäisestä huumorista; Yksinkertainen Boogie woogie -ostinato ja laulun aiheena niin tavanomainen asia kuin ruisleipä. Priceless!


2. Spanish Flea
Sävellys: Julius Wechter - Esitys: Kake Singers - Vuosi: 1965

Tämä huvittavan latinokappaleen levytti ensi kerran Herb Albert(s. 1935) hänen The Tijuana Brass -yhtyeen kanssa vuonna 1965. Kappaleen säveltäjä oli Albertin hyvä ystävä, marimbisti Julius Wechter (1935 - 1999), joka niinikään oli yhtyeen jäsen.
Musiikki oli pitkään käytössä Yhdysvaltain ABC-televisiokanavan ohjelmassa The Dating Game. Suomeen ohjelma tuli 80-luvulla Kari Salmelaisen juontama nimellä Napakymppi.
Kappaletta on käytetty myös moneen otteeseen tv-sarjassa Simpsonit, jonka kautta itse löysin kappaleen aikoinani.


3. Rippling Waters
Sävellys: Donald Thorne - Sovitus: Robert Busby Esitys: Queen's Hall Orchestra johtajanaan Robert Farnon - Vuosi: 1949

Viikon orkesterimusiikista vastaa brittiläinen Donald James Dean Thorne (1901 - 1967). Hän aloitti musiikkiuransa hotellipianistina ja teki myöhemmin sovituksia muun muassa Henry Hallille, Jack Hyltonille ja Jack Paunelle. Suurimman osan myöhemmästä työelämästään Thorne teki teatteriurkurina.
Rippling Waters on mielestäni yksi kauneimmista kevyen klassisen sävellyksistä. Kappale oli BBC:n television välisoittona 1950-luvulla, jossa se soi akvaario-kuvaelman aikana.


4. Low Rider
Sävellys & Sanoitus & Esitys: War - Vuosi: 1975

Low rider julkaistiin vuonna 1975 albumilla Why Can't We Be Friends? Kappale ampaisi Billboard R&B listan kärkeen ja oli ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi. Itse albumi saavutti sija #6 Billboard Hot 100 -listalla.
Yhtyeen nimi oli War ja kyseessä oli vuonna 1969 perustettu Funk-kokoonpano. Yli 50 miljoonaa levyä myynyt ja edelleen pystyssä oleva War on hyödyntänyt musiikissaan niin jazzia, rockia, latinoa kuin vaikkapa reggeata. Musiikkia pidetäänkin rentona ja fiiliksiltään 'kalifornia funkina'. Sanoitukset nähdään luoteeltaan sosio-poliittisina.
Low rider edustaa Warin latinotyylistä funk-tyyliä. Sanoituksissa kuvataan nimen mukaisesti lowrider-autoa. Kappaleesta on tehty neljättäkymmenttä cover-versiota. Mediassa sitä on käytetty mm. Grand Theft Auto: San Andreas -videopelissä, jota kautta itse löysin kappaleen.


5. The Riddle
Sävellys & Sanoitus & Esitys: Nik Kershaw - Vuosi: 1984

Nik Kershaw (s. 1958) on paitsi lauluntekijä ja kitaristi myös entinen 80-luvun teini-idoli. Kershaw ei koskaan päässyt listaykköseksi, mutta lähellä hän kävi kolmeen otteeseen. The Riddle saavutti Britannian musiikkilistoilla sijan 3 ja oli kansainvälinen hitti. Samanniminen albumi myi platinaa..

Pidän kappaleessa erityisesti sen mielenkiintoisesta sävelkulusta. Melodialtaan se on erikoinen ja sisältää suuria vaihtoja säveltasojen välillä(2:12-2:33).
Suomeksi kappaleesta on tehty huumoriversio "Humppa Arvoitus" Eläkeläisten toimesta.


Mikä kappale miellytti sinua?


1 kommentti:

xiladone kirjoitti...

Mainioita ovat kaikki (ja itsekin tutustuin Spanish Fleaan Simpsonien kautta), mutta kallistuin kuitenkin hienonviileään Low Rideriin.

Suosituimmat artikkelit