maanantaina, joulukuuta 28, 2009

Viikon 53 viisikko

1. Mr. Sandman
Sävellys & sanoitus: Pat Ballard - Esitys: The Four Aces - Vuosi: 1954

Pat Ballardin kappale "Mister Sandman" sijoittui Yhdysvaltain singlelistojen ykköseksi harmoniayhtye The Chodettesin toimesta vuonna 1954. Isossa-Britanniassa puolestaan The Four Acesin versio oli menestynein, yltäen sijalle #9. Yhtye esiintyy edelleen näin 50 vuotta myöhemmin, toki muuttuneella kokoonpanolla.
Kuten niin usein, tämänkin laulun kuulin henkilökohtaisesti elokuvan kautta. Tällä kertaa Back to The Future -trilogian ensimmäisessä osassa.
Olavi Virta esitti kappaleen jo vuonna 1955 Reino Helismaan käännöksellä Nukkumatti.


Alkuperäinen kokoonpano: Al Alberts, Dave Mahoney, Rosario "Sod" Voccaro & Lou Silvestri


2. Dry Bones
Sävellys & sanoitus: Negrospirituaali - Esitys:  Fred Waring and His Pennsylvanians  - Vuosi: 1947

Kuulin tämän kappaleen ensi kerran yläasteella ruotsin tunnilla norjalaisen Bjelleklang-lauluyhtyeen eriskummallisena tulkintana. Se muistutti tyyliltään Mieskuoro Huutajia.
Kyseessä oli alunperin hengellinen negrospirituaali; sanat perustuvat Hesekielin kirjaan. Musiikki on säveltäjä James Weldon Johnsonin (1871 - 1938) käsialaa. Kappale mielletään usein opetus- tai huumorilauluksi, sillä sen sanoissa luetellaan luita alhaalta ylöspäin ja samalla säveltaso nousee. Sama toistuu uudelleen alaspäin mentäessä.
Esimerkkiversioksi olen valinnut orkesterinjohtaja Fred Waringin (1900 - 1984) ja hänen laulukuoronsa tulkinnan.


J. W. Johnson vuonna 1932

3. Remembering you
Sävellys & esitys: Roger Kellaway - Vuosi: 1971
Perhe on pahin (All in the Family) oli 70-luvun yksi katsotuin Sitcom. Yhdeksän tuotantokautensa aikana se voitti lukuisia Emmy- ja Golden Globe palkintoja. Vuonna 2002 All in the Family rankattiin 4. parhaaksi TV-ohjelmaksi kautta aikain.
Ohjelman teemalaulu Those Were the Days on hyvin tunnettu katsojien keskuudessa. Erittäin tarttuva ja mukava on myös pianisti-säveltäjä Roger Kellawayn (s. 1939) esittämä lopputunnari Remembering you. Musiikin aikana nähdään lopputekstien takana kuvaa Queensin asuntomiljööstä. Normaalisti instrumentaalina esitetylle kappaleelle on olemassa sanat, jotka on kirjoittanut Carroll O'Connor eli Archie itse

Sarjan nimi

4.Onnelliset
Sävellys & sanoitus: Gösta Sundqvist - Esitys: Leevi And The Leavings - Vuosi: 1980

Legendaarinen Leevi and the Leavings on jättänyt suomalaiseen rock-kulttuuriin unohtumattomia kappaleita. Edesmenneen Gösta Sundqvistin (1957 - 2003) kirjoittamat sanat ja melodiat ovat juurtuneet osaksi suomalaista musiikkihistoriaa kappaleiden kuten Teuvo, maanteiden kuningas; Pohjois-Karjala; Mitä kuuluu Marja-Leena ja Rin Tin Tin välityksellä.
Omaperäistä ja ironiatyylistä lyrikointia edustaa tämä kodinkoneita ja elektronisia vempaimia luetteleva kappale.

«Kerää kynttilät pois. Emme tarvitse nyt romantiikkaa, 
kun olen hankkinut meille tuvan täydeltä elektroniikkaa»Leeevi & and the Leavingsin tuotanto puuttuu ikävä kyllä Spotifysta.


Gösta Sundqvist, Risto Paananen, Juha Karastie ja Niklas Nylund


5. Gladiaattorien tulo
Sävellys: Julius Fučik - Esitys: Militärmusik Kärnten - Vuosi: 1997

Tšekkiläinen Julius Fučík (1872 - 1916) sävelsi yli 300 marssia, polkkaa ja valssia, useimmat sotilassoittokunnille. Laajasta tuotannostaan huolimatta hänen musiikkia ei soiteta kovinkaan usein eikä sitä tunneta Suomessa hyvin. Yhden Fučikin teoksen uskon kuitenkin kaikkien tunnistavan. Se on Op. 68 Vjezd gladiátorů eli Entrance of the Gladiators vuodelta 1897. Nimellä "Thunder and Blazes" kappale levisi 1900-luvun alussa sirkusmusiikkina. Musiikista tulikin äkkiä tyypillisen klisee esimerkiksi elokuvissa ja piirretyissä, joissa kohtaus liittyi sirkustaiteluun.
Kappaleen rakenne on tyypillinen A-B-A, jossa trio on poikkeava osuus.

Julius Fučík kaiketi 1900-luvun alussa


Mikä kappale miellytti sinua?Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit