lauantaina, syyskuuta 25, 2010

Havainto: Tuotantomusiikki suomalaisessa mediassa

 Olin aluksi otsikoimassa blogitekstiä nimellä "artikkeli", mutta näen sen viittaavaan pidempään juttuun, jota tämä ko. viesti ei edusta. Niinpä "havainto" on oikeampi termi. Tulen käyttämään havainto-teemaa todennäköisesti tulevissakin lyhyissä kirjoituksissani.

________________________

Väitän olevani Suomen ainoa tuotantomusiikin asiantuntija - ainakin siihen asti, kunnes joku toisin osoittaa :p Kannan tätä asiantuntijain viittaa harteillani syystä: Tunnistan huomattavan paljon tuotantomusiikkia.
Sain vahvistusta käsitykselleni viime lauantaina, kun sattumoisin TV:stä tuli oheinen pätkä YLE TV1:n ohjelmasta Make Up:

Tunnistin sekunnin kuunneltuani taustalla soivan kappaleen Jack Stracheyn teokseksi Lambs In Clover:

Brittiläinen Jack Strachey Parsons (1894 - 1972) työskenteli 20-luvulla teatterin ja varieteen parissa, ja siirtyi myöhemmin populaarimusiikkiin. Hänen sävellyksiään on mm. A Nightingale Sang in Berkeley Square sekä vuoden 1935 jazz-standardi These Foolish Things (Remind Me of You). 40-luvulta lähtien Strachey teki kevyttä viihdemusiikkia, joka osittain lukeutuu tuotantomusiikin piiriin.
Lambs In Clover, Georges Devereaux'n orkesterin äänitys vuodelta 1951, on myös tuttu animaatiosta Ren & Stimpy sekä Paavo Pesusieni, jotka kummatkin käyttävät ahkerasti tuontantomusiikin kirjastoja.

Strachey (pianon ääressä) ja sanoittaja  Eric Maschwitz

Yllä olevan kaltaista tuotantomusiikkia käytetään omien havaintojeni mukaan suht' harvoin televisio-ohjelmissa, mutta koska katson todella vähän televisiota(2-3h/viikko), en voi olla perillä kaikista ohjelmista tai niissä olevista musiikeista.

Toinen selvä tapaus on taannoin Veikkauksen mainos, joka oli tahallisesti tehty muistuttamaan 40-luvun tyyliä:

Mainoksessa kuullaan pätkiä monesta eri kappaleesta, mutta alussa(0:10 - 0:15) soiva fanfaarimainen teema on Clive Richardsonin(1909-1998) II maailmansodan aikainen kappale Naval Splendour:

Englantilainen Richardson oli etevä pianisti ja teki musiikkia nimenomaan 40-luvun propagandafilmeihin, joista eittämättä yllä oleva kappale on peräisin. Esityksestä vastaa The Queen's Hall Light Orchestra, johtajanaan Charles Williams (1893–1978).

Richardson vanhoilla päivillään

Veikkauksen mainoksessa soiva pizzicato-jousikappale on minulle edelleen mysteeri. Kappale kuulostaa hirmu tutulta, johtuen siitä, että vastaavan tyyppisiä kappaleita on tuotettu lukuisia. David Rosen Holiday For Strings kuuluu tähän kategoriaan. Kuuntelin pari levyä Rosen tuotantoa, mutta mikään ei ollut mainoksen kappale.

(Päivitys 25.9.2010)
Löysin vihdoinkin rosemaisen pizzicato-kappaleen nimen. Se on Ken Morrisin (1919-2005, nimi on pseudonyymi Ken MacKintoshille) säveltämä Running Commentary, joka on kuunneltavissa myös Spotifysta.
_______________________

Mitä oikein halusin osoittaa tällä blogiviestillä?
No, ensinnäkin sen, että mitään musiikkia ei pidä aliarvioida, oli sen rooli olla sitten mainoksessa tai vaikkapa kanava-logossa.
Entä muuta? Kevyt klassinen on mahtavin musiikkigenre, jonka vuoden sisällä olen löytänyt. Tässäpä parit Spotify-linkit kuunneltavaksi:
- Various Artists – Exhilaration: Light Music With A Lilt
- Various Artists – The Cream Of Light Music Favourites
- Various Artists – The Red Sombrero

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit