sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Havainto: Walt Disneyn musiikkisatu - Mikki ja pavunvarsi (1986)

Löydettyäni keinon siirtää ääntä vanhoilta c-kaseteilta tietokoneelle jäin kysymään itseltäni, mitä oikeastaan kannattaisi digitoida? Populaarimusiikissa kun ei liene ainuttakaan kappaletta, jota internetistä ei tavalla taikka toisella löytyisi.
Sen sijaan suomalainen materiaali ei ole yhtä esillä World Wide Webissä. Ottaen huomioon, että lapsuusvuosilta on säästynyt kiitettävän verran viihdykettä, näitä lasten äänitteitä olisi hyvä muuttaa mp3-muotoon.


Aloitan vielä määrittelemättömän "projektini" c-kasettina julkaistun Mikki ja pavunvarsi -kuunnelman digitoinnilla. Disneyn musiikkisaduthan olivat aikanaan 1980 ja 1990 luvuilla erittäin suosittuja. Suuren osan niistä tuotti Matti Raninin (s. 1926) Finn-Kasper, Matti Ranin Kommandiittiyhtiö, joka yritystietojen mukaan on perustettu 1974. Julkaisijana toimi Kirjalito (eli Egmont kustannus), joka nähtävästi jatkoi uudelleenjulkaisuja aina 2000-luvun vaihteeseen asti.
Alkuperäisiä c-kasetteja voi edelleen hankkia esim. kirjastoista ja huuto.net -sivulta, jossa niitä on sangen runsaasti.

"Mikki ja pavunvarsi" on nähdäkseni tavallista harvinaisempi julkaisu, ja löysin vuosiluvun ainoastaan pukinmäen lastenosaston kirjatiedoista. Tietysti on mahdollista, että kasetti lepää tuhansien suomalaiskotien arkistoissa tälläkin hetkellä.
Omistan tämän lisäksi 5 muuta Disneyn musiikkisatua. Harmillisesti kaikkien kirjaset ovat kadonneet ja vain kasetit säilyneet.

Walt Disney'n musiikkisatu
Mikki ja pavunvarsi
Mukana m.m.: Matti Ranin, Anitta Niemi, Matti Olavi Ranin


Roolijaot ovat selvät. Vanhempi Ranin toimii kertojana, Anitta Niemi laulavana harppuna ja nuorempi ranin on Mikki, Hessu ja Aku. Mikin ääni on muuten hirveä, sanottakoon näin.

On huvittavaa huomata, että alkuperäisen Fun and Fancy Free -ääniraidan sijaan on käytetty runsaasti materiaalia muista Disneyn elokuvista. Lapsena ei tätä todennäköisesti huomannut. Tässä selkeät esimerkit:
  • Bambi -  1:43, 2:35, 4:06
  • Lumikki - 2:05, 4:50
Olin myös kuulevani musiikkia Pinokkiosta.

Mitä digitoinnin laatuun tulee, en ole täysin tietoinen "ideaalisesta" prosessista. En tiedä, vaikuttaako tulovolyymi äänen särkymiseen, vai johtuuko virheet nauhasta. Laatu on joka tapauksessa parempaa, kuin savikiekolla. ;)

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit