sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Levyarvostelu: Mario & Zelda Big Band Live CD

Julkaisupäivä: 10. joulukuuta 2003
Levy-yhtiö: Scitron Digital Contents
Genre:  Videopelimusiikki
Kesto: 75 min 13 sek

Tekijät:
Sävellys:
 • Koji Kondo, 
 • Kazumi Totaka (8)
 • Kenta Nagata (9, 10)
Sovitus:
 • Shigeo Nukita (1, 2, 4 - 6, 13 - 18)
 • Koji Kondo (3)
 • Yoshihiro Arita (7 - 12, 18)
Esitys:
 • The Big Band of Rogues (Tokyo Cuban Boys Jr.) (2 - 7, 13 - 18)
 • Yoshihiro Arita and Band (7 - 11, 18)
 • Ashura Benimaru Ito - Kitara (1)
 • Seiko - Vokaaliosuudet (4, 5, 11)
 • Ashura Benimaru - Juonto

Kappaleet:
Raita Kesto
01) Opening Theme of Mario [Super Mario Bros.] 2:23
02) Super Mario 64 Opening Theme ~ Overworld Theme [Super Mario 64] 4:40
03) Super Mario Bros. Medley [Super Mario Bros.] 4:24
04) Mario Scat Version [Super Mario Sunshine] 2:06
05) Go! Go! Mario [Super Mario Bros.] 3:36
06) Super Mario Bros. 3 Ending Theme [Super Mario Bros. 3] 2:42
07) Athletic Theme [Yoshi's Island] 4:17
08) Yoshis on the Beach [Yoshi's Story] 3:13
09) Title Theme [The Legend of Zelda: The Wind Waker] 7:27
10) Dragon Roost Island [The Legend of Zelda: The Wind Waker] 4:21
11) Epona's Song [The Legend of Zelda: Ocarina of Time] 4:06
12) Delfino Plaza [Super Mario Sunshine] 4:27
13) The Zora Band [The Legend of Zelda Majora's Mask] 4:42
14) Goron City [The Legend of Zelda Ocarina of Time] 3:52
15) Shop [The Legend of Zelda Ocarina of Time] 3:18
16) The Legend of Zelda Medley [The Legend of Zelda] 4:32
17) Ending Theme [Super Mario Sunshine] 4:29
18) Encore (Slider) [Super Mario 64] 6:38

___________________________________

Olin lapsena ja nuorena innokas pelaaja. Olipa konsoli sitten NES, SNES tai N64, tuli jokaista tahkottua päivittäin tuntitolkulla. Kiinnostus pelaamiseen on sittemmin väistynyt muiden intressien myötä ja GameCube on siten viimeisin omistamani konsoli.
Viimeisiltä vuosilta kiintolevylleni jäi isot kasat videopelimusiikkia. Nykyisin tätä kokoelmaa tulee erittäin harvoin kuunnelleeksi. Ei silti tarkoittaen, että musiikki olisi lainkaan huonoa, ehei! Nuoruusvuosistani on kulunut vain niin vähän aikaa, etten koe teemoja läheskään nostalgisiksi.

Pelimusiikki on parhaimmillaan oikeilla instrumenteilla soitettaessa. Halusinkin ottaa arvosteluun nimenomaan livenä soitetun musiikkijulkaisun: Mario & Zelda Big Band Live CD.


Arvostelu:
Japanilaiset ovat videopeleihin hurahtanut kansa. Sen todistaa jo konsolivalmistajien merkit: Sony, Nintendo ja Sega ovat kaikki japanilaisia yrityksiä. Ei ole siis ihme, että pelihallien, teemapuistojen, mestaruuskisojen ja muun oheisen lisäksi Japanilaiset rakastavat pelimusiikkeja. Vuosina 1991 - 1996 Tokion filharmoninen orkesteri tuotti 5-osasen Orchestral Game Music Concerts -sarjan. Voimmeko kuvitella Helsingin kaupunginorkesterin yltävän moiseen?

14. syyskuuta 2003 Nintendo järjesti Tokion Nihon Seinenkan -salissa konsertin, jossa Mario & Zelda -pelien musiikkia soitettiin eri tyyleillä. Näihin lukeutui big band, latin jazz, rytmimusikki ja vokaaliesitys. Paikalle oli kutsuttu myös itse säveltäjämaestro Koji Kondo (s. 1960) sekä Wind Wakerin musiikista vastannut Kenta Nagata ja Yoshi's Storyn Kazumi Totaka (s. 1967). Myös pelien luoja ja arkkitehti Shigeru Miyamoto (s. 1952) oli paikan päällä.
Konsertti on taltioitu niin DVD:lle kuin CD:lle.

Koji Kondo pianon ääressä


Musiikki?
Konsertti alkaa johdattelevalla - osittain improvisoidulla - Super Mario Bros. soolokitaraosuudella. Aina niin innokkaat japanilaiset eivät voi olla taputtamatta mukana, valitettavasti.
Itse orkesteri, The Big Band of Rogues, seuraa tämän jälkeen. Kappale on Super Mario 64:n Bob-Omb Battlefield, joka sovitukseltaan vastaa täysin pelin syntetisoitua versiota. Väliosuus sisältääkyllä variaatiota.
Yhtye tunnetaan myös nimellä Tokyo Cuban Boys jr. Sen historia ulottuu aina vuoteen 1949, ollen silloin ensimmäinen yksinomaan latinalaista musiikkia soittava japanilainen bändi. Saman latinoperäisen vivahduksen aistii konsertin esityksistä.

Kapellimestari pistää tanssiksi

Orkesteri esittää suurimman osan konsertin kappaleista, ja niitä kaikkia yhdistää latinomainen fiilis. Se ei juuri haittaa, sillä kappaleet on valittu tältä pohjalta. Eritoten Super Mario Bros 3:n ja Super Mario Sunshinen  lopetusmusiikit(raita 6 & 17) kuulostavat loistavilta - kappaleissa kun on alunperin ollut latinorytmiä. Enemmän periamerikkalaista swingiä puolestaan edustaa The Zora Band (raita 13) pelistä Zelda: Majora's Mask.

Levy sisältää kolme laulettua tai hymäiltyä kappaletta. Erityisen hauska on Sunshinesta tuttu Scat-versiona laulettu Mario-teema (raita 4). Saman lauluyhtye Seikon esittämälle Go! Go! Mario (raita 5) -kappaleelle ei ainakaan allekirjoittanut lämmennyt. Mahtaaneko syy olla niiskuneidin kuuloisessa laulajassa vai siinä, etten ymmärrä sanaakaan japania? Who knows?

The Big Band of Rogues

Toisenlaista tyyliä edustaa Yoshihiro Arita and Band. Kokoonpanon hallitsevia instrumentteja on viulu, banjo, kitara ja kontrabasso. Valitut kappaleet lähestyvätkin folkia. Erittäin mahtava on sovitus Zelda: The Wind Waker pelin Dragon Roost Island (raita 10) johon kansanlaulun tunnelmaa ei ole tätä onnistuneemmin saatu.
Yksinkertainen mutta vaikuttava on myös Yoshi's Storyn Yoshis on the Beach (raita 8) ksylofoni sityksenä. Soittaja on itse peliin musiikit säveltänyt Kazumi Totaka. Leppoisuus on kappaleen voima.

Mitä vähemmän instrumentteja, sen tyylikkäämpää?


Poimintoja levyltä:

7. Athletic Theme

Super Nintendo -peli Yoshi's Islandin yllä kuultava teema on yksi pirteimpiä videopelimusiikkeja koskaan ja on mukavaa, että se on päässyt tälle CD:lle. Sovitus on nin onnistunut, että sitä sopisi kuunnella peliä pelatessa; tosin vaarana olisi tehdä virheitä kuuntelun viedessä kaiken huomion ;)
Athletic Theme on esimerkki musiikin tyylilajista, jota ei tuoteta - poikkeuksena videopelit. Country saattaa olla lähellä, mutten usko juuri tämänkaltaista musiikkia soittavien bändien olemassaoloon. Melodia on yksinkertaisesti nerokas ja tarttuva - sanoja ei tarvita.
*****


17. Ending Theme

Super Mario Sunshine ei ole pelattavuudeltaan tahi musiikeiltaan klassikon asemassa. Lomaparaatisiin sijoittuva peli sisältää kuitenkin juuri latino-orkesterille sopivaa musiikkia. Medleyn teemat ovat peräisin pelin kentästä Ricco Harbor ja Gelato Beach.
***


Tuomio:

Elävien muusikoiden soittamaa videopelimusiikkia ei ole turhan paljon julkaistu. Vaikka nykyiset pelit mahdollistaisivatkin teknisesti oikeiden musiikkien käytön, tulee se tietokoneella tehtynä paljon halvemmaksi.

Mario & Zelda Big Band Live on loistava julkaisu Super Mario ja The Legend of Zelda -pelejä pelanneille. Vanhana Nintendo-konkarina minun on vaikea arvioida, miten kappaleisiin suhtautuisi näitä pelejä pelaamaton. Uskon levyltä löytyvän vähintään kourallisen myös hänen mielestään viihdyttäviä kappaleita.

On silti sanottava, että kappalevalinnat eivät ole minusta täysin onnistuneet. Erityisesti ihmettelen valintoja pelin Ocarina of Time kohdalla; parempiakin musiikkeja olisi ollut tarjolla. Lisää kummastusta aiheuttaa Link to The Past, joka on kokonaan jätetty konsertista pois - huolimatta, että kyse on Zelda-pelien parhaimmistosta. Toisaalta puhumme yhtyeistä, joiden repertuaariin sopii paremmin kevyempi musiikki. Zeldan eeppinen olemus tulee kunnolla oikeuksiin vain sinfoniaorkesterin voimin.

Kokonaisuus on kaiken kaikkiaan kuuntelemisen arvoinen. Levy on jälleen osoitus siitä, että hyvä musiikki ei katso tyylilajia.
****

1 kommentti:

NEWNEWS.FI kirjoitti...


UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

NEWNEWS.FI - Hottest news from all the world
Aina ilmainen uutisportaali.
Kaikki tuoreimmat uutiset aina ensimmäisenä kellonympäri.
Minuutti minuutilta, hetki hetkeltä, se nopein uutisvirta ympäri maailmaa.
Uudenlainen tapa seurata uutisia internetissä 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa.
Eri medioiden uutislinkkejä kokoava sivusto on yksi suosituimmista.

http://www.newnews.fi/

UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

Suosituimmat artikkelit