lauantaina, tammikuuta 02, 2010

Linkkivinkki: Blogeja ja YouTube-kanavia

Internet on musiikin loppumaton aarreaitta. Tätä teesiä ei voi kuin toistaa ja alleviivata yhä uudestaan.
Spotifyn tapaiset palvelut ovat avanneet portit miljoonien kappaleiden musiikkikirjastoihin, jossa kuunneltava ei lopu kesken. Ikään kuin se ei jo riittäisi, täydentävät YouTube ja blogit erityisesti harvinaisempien genrejen valikoimaa. Jos vielä ynnää eri yhteisöfoorumit ja tiedostojenjako-portaalit, tuntuu lähes mahdottomalta ajatella, että hyvää musiikkia ei ole tarpeeksi. Se täytyy vain löytää.

Spotify on tätä nykyä korvannut lähes kaikki musiikin kuuntelukanavat allekirjoittaneella. Kappaleiden määrä on valtaisa ja kasvaa kuukausittain. Joka päivälle löytyy uutta materiaalia, jos vain etsii.
Olkoonkin äärettömän hyvä palvelu, kaikki maailman musiikki ei sentään Spotifysta löydy. Apuun tulee tällöin edellä mainitut YouTube ja blogit. Esittelen tässä muutamia suosikeissani olevia musiikkisivuja.

_____________________________
_____________________________Blogi, jossa tulee ehkäpä säännöllisimmin vierailtua sen tiheän päivitystahdin ansiosta.
Blogia ylläpitää Yhdysvaltojen Ohiossa oleskeleva 52-vuotias terveydenhuollon reklamaatiokäsittelijä Lee Hartsfeld. Hänen savikiekkokokoelmansa kattaa aina 1910-luvun harvinaisista äänitteistä 60-luvun Rock 'n' Roll aikakauteen. Edustetut genret vaihtelevat mainosmusiikista orkesterisovituksiin ja periyhdysvaltalaisiin Hillbilly-laulajiin. Sunnuntaisin Hartsfeld julkaisee yleensä paketin gospel-musiikkia.

Music You (Possibly) Won't Hear Anyplace Else pitää otsikkona kutiinsa. Versiot ovat harvinaisia ja silti niitä tuntuu riittävän lähes joka päivälle. Blogi on jo 5 vuotta vanha, mutta ikävä kyllä kaikki yli puoli vuotta vanhat tiedostolinkit ovat vanhentuneet. Onneksi kirjoittaja julkaisee toisinaan uudelleen vanhempaa materiaalia.
_____________________________

Tiettävästi ainoa blogi, joka on tähän mennessä maininnut Tahtipuikon.
Vaikka itse blogi on englanninkielinen, sen ylläpitäjä xiladone on suomalainen. Salaperäisen nimimerkin taakse kätkeytyy huomattavan laajan musiikkimaun omaava kuuntelija. Tätä kirjottaessani sivulla on käsitelty bluegrassia, bossanovaa, folkia, countrya, exoticaa, hardcore punkia, jazzia, joikia, polkkaa, poppia, rockia ja schlageria. Tässähän tuntee oman musiikkimieltymyksensä olevan pahasti rajoittunut!
Blogissa ei suinkaan ole artikkeleita tai arvosteluja: viikonloppuisin ilmestyy yleensä 3 levyä latauslinkkeineen. Välillä tarjolla on yksittäisiä kappaleita, kuten vanhoja kotimaisia kaksipuolisia savikiekkoja.
En voi mainostaa blogia liikaa, silläkin, että muita vastaavanlaisia suomi-blogeja ei tunnu olevan.
_____________________________http://www.youtube.com/user/240252

YouTube käyttäjä 230252 on kerännyt 1 064 videollaan 9 297 940 katsomiskertaa. Hänellä on 168 390 kanavavierailua ja 3 233 videotilaajaa.
Melkoisia lukuja on saavuttanut tämä puolalainen kirjailija ja lääkäri YouTube-videoillaan. Hänen pääkiinnostuksensa on 20-luvun tanssiyhtyeissä, mutta vähintään puolet videoista on peräisin 30-40 -luvuilta.
En ole aivan varma, kuinka harvinaisia hänen lataamansa musiikkikappaleet ovat. Uskallan silti väittää, että kovinkaan moni äänite ei löytyisi esim. Spotifysta tavallisesta levykaupasta puhumattakaan.
Henkilökohtaisesti en harrasta YouTube-kuuntelua, mutta mikäli hyvä kappale sattuu vastaan, sen voi tallentaa kiintolevylle mp3-muotoon.
_____________________________ 

Hieman vaatimattomampiin katsojalukuihin on päässyt käyttäjä scala78, ruotsalainen 39-vuotias savikiekkojen keräilijä. Hänen kokoelmastaan löytyy todellisia harvinaisuuksia ennen kaikkea ruotsalaiselta musiikkirintamalta, kuten myös ajan ulkomaisilta artisteilta. Vuosikymmenistä puhuttaessa liikutaan jälleen 20-50 -luvuilla.
Esimerkkikappaleena olkoon valitettavan nuorena kuolleen Karl Wehlen (1901-1933) sävellys Tändsticksparaden, jonka Harry Bidgood orkestereineen tässä esittää. Äänitys on vuodelta 1930._____________________________
En edes tiedä, miksi tämä kanava on YouTube-tilauksissa. Lienenköhän etsinyt esim. vanhoja joululauluja? Yhtä kaikki, lisää 20-50-lukujen harvinaista tanssimusiikkia.

_____________________________

Yksipuolisia linkkejä? Hyvä on, myönnän. Viimeiset 5kk olen ollut innostunut erittäin vanhasta musiikista, mutta kunhan pääsen tästä viimeisimmästä buumista "yli", löydän todennäköisesti uusia mielenkiintoisia blogeja ja YouTube-sivuja, olipa genre sitten groove tai bubblegum.

3 kommenttia:

xiladone kirjoitti...

Terve vaan :)

Oma blogini lähti liikkeelle siitä että kun olin pitempään ulkomailla niin houkutti käydä etsimässä vähän kotimaan musiikkia...jolloin huomasin että sitä löytyi hyvin rajoitetusti.
Eli erikoisgenret metallissa ja punkissa olivat hyvin edustettuina mutta muuta ei sitten käytännössä löytynyt, eli oli aika hassu tilanne kun huippuharvinaisia DIY-punk-sinkkuja joiden kokonaispainos on ehkä sata kappaletta löytyi helposti mutta sitä peruspopulaaria ei, tai muita vähän erikoisempia genrejä.

Tai, pari blogia löytyi joissa oli jotain yritystä mutta joiden linkit olivat järjestään suljettuja, että ehkä suomalaiset oikeudenomistajat myös kyttäävät tiukemmin noita...no, olen myös vältellyt niitä isompia myyjiä.

Jos olis kiva, kiltti ja viitseliäs ihminen niin pitäisi tosiaan kirjoittaa enemmän noista jutuista mitä lataa, nyt se on pysynyt aika riisuttuna dumppauspaikkana. Mutta jos liikoja kirjoittelee niin se voi ehkä vetää liikaakin huomiota ja niitä oikeuksien omistajia...vaikka toki hyvä pyrkimykseni on herättää mielenkiintoa kaikenlaista jännää kohtaan, jotta ne lataajat menisivät sitten ostamaan niitä oikeita levyjä, niin minä itse teen.

Ja musiikinharrastajia on monenlaisia, minä kuuntelen vähän kaikkea mutta arvostan sitten niitä joilla on asiantuntemusta tarkemmin rajatuilla alueilla :)

Jukka kirjoitti...

Kyllä kyllä. Jotenkin hämmästyin, kuinka heikolla pohjalla suomalaiset musiikkiblogit ovat. Nekin harvat toimivat sitten varsin rajoittuneella genrepohjalla.
Mutta ahkerasti olisi tarkoitus täyttää sitä tyhjiötä ;)


Itsekin olen sen verta paranoidi tekijänoikeuspuljujen suhteen, että en tule tarjoamaan suoria linkkejä musiikkikappaleihin. Mutta nykyinen systeemi lienee jopa toimivampi, sillä musiikki lähtee soimaan heti ilman latausta.


Levyjen hankinnasta en osaa sanoa juuta enkä jaata. Sitä kun kuuntelee noin 20 000 biisiä ja 5000 eri artistia per vuosi, niin tulisihan se mahdottoman kalliiksi hankkia kaikki musiikki levyinä ;)

xiladone kirjoitti...

Juu, tutustumiseen toki käyttää sitten kaikenlaisia muita keinoja kuten noita nettilatauksia, YouTubea tai vaikkapa kirjastolaitosta (joka pääkaupunkiseudulla on varsin mallikas ja muissakin paikoissa missä olen asunut on tarjonnut mainioita löytöjä).

Ne hyvät levyt sitten ostetaan tilaisuuden mukaan (osa tietty on sitten huippuharvinaisia OOP-juttuja joita ei mistään löydy, tai ehkä eBaylta kohtuuttomaan hintaan...).
Vaikka kuinka jotkut valittavatkin että niistä rahoista menee kuitenkin valtaosa riistäjälevy-yhtiöille yms...mutta silti minusta huonompi vaihtoehto on että se hyvä artisti ei saa penniäkään, ja että se levy-yhtiö ei saa sitä rahallista signaalia että "tämä on hyvä levy, tällaista minä haluan kuunnella, tarjotkaapa lisää niin saatte lisää rahaa"...

Suosituimmat artikkelit