tiistaina, tammikuuta 19, 2010

Linkkivinkki: Seth MacFarlane esiintyy


Arvostan Seth MacFarlanea. Arvostan hänet hyvin korkealle.

MacFarlane ei ole ainoastaan luonut ylistystä keräävän Family Guy-sarjan, esiintynyt loistavassa Robot Chikenissa tai luonut ohjelmat American Dad, The Cleveland Show sekä Seth MacFarlanen Hullu Hullu animaation maailma...

...Seth MacFarlane on myös loistava laulaja.
Yllä MacFarlane esittää legendaarisen Nacio Herb Brownin säveltämän ja Arthur Freedin sanoittaman Singin' in the Rain. Kappale muistetaan parhaiten samannimisestä Gene Kellyn 1952 tähdittämästä musikaalista.

Esitys on peräisin 1. elokuuta 2009 järjestetystä BBC:n Promsin Metro-Goldwyn-Mayerin Hollywood-musikaalien 75. vuotis juhlakonsertista.
MacFarlane, joka tunnetaan suurena Broadway-musikaalien fanina, oli yksi illan esiintyjistä. Hän esitti tilaisuudessa kolme toinen toistaan upeampaa laulua.
Eräs niistä oli André Previnin (s. 1929) säveltämä ja Betty Comdenen & Adolph Greenin sanoittama I Like Myself, peräisin niinikään Gene Kellyn tähdittämässä musikaalissa It's Always Fair Weather (1955).MacFarlanen intohimo 1950-luvun Swingin aikakauteen on niin suuri, että se heijastuu jatkuvasti Family Guyn jaksoissa. Ensinnäkin jokainen jakso sisältää täyden orkesterin soittamaa taustamusiikkia. Säveltämisestä vastaa A Fifth of Beethoven -diskokappaleesta tunnettu Walter Murphy (s. 1952).
Toisekseen Family Guyn jaksot sisältävät musikaaliosuuksia, yleensä Peterin, Stewien tai Brianin laulamana. Kaikki MacFarlanen äänirooleja. Kappaleet ovat Broadway-tyylisiä ja niistä on julkaistu myös kokoelma-CD.


Walter Murphy orkestereineen oli mukana äskettäin Family Guyn -erikoisjaksossa, joka järjestettiin show-luonteisesti elävälle yleisölle. En saanut leikattua videosta haluaamani kohtaa, mutta mielenkiintoinen osuus on ensimmäisillä minuuteilla.
MacFarlane tuntuu olevan enemmän innoissaan orkesterista kuin paikalla olijat.


Seth MacFarlane on vain 36 ja rakastaa Big Band -musiikkia. Verrattain erikoisen musiikkimakunsa johdosta hänen onkin sanottu syntyneen väärällä vuosikymmenellä. MacFarlane kuvailee itse faniuttaan seuraavasti:
«Rakastan loisteliasta orkesteraatiota ja vanhanaikaista melodian tekoa...tällainen musiikki tekee sinut innostuneeksi. Se on pirteää ja hauskaa. Hauskuus on asia, joka nykymusiikista puuttuu. Tyypit kuten Crosby, Sinatra, Dean Martin tai Mel Tormé ovat niitä, joilla tuntui olevan hauskaa »
MacFarlane ei toki ole ainoa Sinatran aikoihin hurahtainut. Olen saanut käsityksen, että Mikko Leppilampi (s. 1978) esittää nykyisin pääsääntöisesti 50-luvun swingiä. Näin ainakin uudenvuoden aaton konsertissa Senaatintorilla.

Seth MacFarlanen esityksiä on enemmän katsottavissa hakemalla niitä YouTubesta.

Lopuksi vielä kolmas esitys BBC:n mahtavasta Proms-konsertista, jonka toteutuksesta saamme kiittää kapellimestari John Wilsonia (s. 1972).
MacFarlane esittää Cole Porterin You're Sensational (1956). Sinatralle tehty sovitus on Nelson Riddlen (1921 - 1985).


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit