sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Melodian jäljillä: By the Sleepy Lagoon


By the Sleepy Lagoon
Sävellys: Eric Coates - Esitys: The Symphony Orchestra johtajanaan Eric Coates - Vuosi: 1940
Nuottivihko vuodelta 1940 [Chappell & Co.,New York]

Olen kertonut blogissani jo aiemmin englantilaisesta kevyen klassisen säveltäjästä Eric Coatesista (1886 - 1957). Hän on klassisen tuotantonsa lisäksi vaikuttanut merkittävästi Britannian BBC-yleisradioyhtiössä sekä säveltänyt tunnusmusiikin elokuvaan The Dam Busters, Taivaalla palaa (1955).

 Eric Coates

Todennäköisesti kaikkein tunnetuin Coatesin teoksista on Sleepy Lagoon, jonka hän sävelsi jo vuonna 1930 lisänimellä Valse Serenade. Kappale itsessään oli hyvin tavanomainen tuon ajan orkestraali-instrumentaali, eikä sillä liiemmin ollut nykyisen kaltaista kuuluisan teoksen mainetta.
...eikä varmasti se sitä koskaan olisi saanut, ellei yhdysvaltalainen Oscar-nimetty säveltäjä Jack Lawrence (1912- 2009) olisi kuullut kappaleen vuonna 1940 ja kirjoittanut siihen sanat.

Lawrence vei ehdotuksensa New Yorkiin Chappellin pääkonttoriin, joka oli Coatesin musiikkijulkaisija. Toimitusjohtaja Max Dreyfuss oli huolissaan, että Coates - joka sentään oli kuuluisa klassisen musiikin säveltäjä - paheksuisi, että hänen melodiaansa peukaloitaisiin ilman neuvottelua. Toimitusjohtaja ei myöskään mieltänyt kappaletta populaarimusiikin genreen sopivaksi, vaan näki sen ennemminkin kevyen klassisen teoksena.

 Jack Lawrence

Lawrence yritti ottaa yhteyttä säveltäjään, mutta II maailmansota haittasi kontaktin luontia. Lopulta neuvotteluyhteys onnistui ja kävi ilmi, että - vastoin Chappellin toimitusjohtajan  epäilyjä - Coates piti sanoitusta erittäin onnistuneena. Sanat sopivat melodiaan jopa niin hyvin, että oli vaikea uskoa kappaleen olleen koskaan orkesteriteos.

Syntynyt laulu julkaistiin Coatesin ja Lawrencen yhteistyönä. Se esiteltiin 1942 Big Band -johtaja Harry Jamesille (1916 - 1983), jonka levyttämänä Sleepy Lagoon vietti 4 viikkoa kärjessä USAn silloisen Billboard magazinen listoilla. Muita mainitsemisen arvoisia levytyksiä teki mm. Glenn Miller, Dinah Shore, Fred Waring ja David Rose. Vielä 1960 kappale nousi rock-lauluyhtye The Plattersin esittämänä listoille.

Kappale koki myös uuden tulon emämaassaan Britanniassa, jossa siitä tuli BBC4:n musiikkiohjelman Desert Island Discs tunnusmelodia. Ohjelma soi edelleen radiossa samalla teemalla ja kyseessä onkin Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman pitkäikäisin radion musiikkiohjelma.

BBC:n Desert Island Discs


Suomessa kappaleen levytti ensiksi Rytmin Solistiorkesteri 1945, mutta varsinaisen laulettu versio rantautui meille vuonna 1950, kun ex-Harmony Sistersin Maire Ojonen (1916 - 1995) levytti sen Suomi-Filmin suuren tanssiorkesterin säestyksellä, johtajanaan George de Godzinsky.

Uinuvalla laguunilla

Maire Ojonen (o.s. Valtonen)

Kuusi vuotta myöhemmin Olavi Virta tulkitsi kappaleen. Tälläkin kertaa sanoituksesta vastasi Usko Kemppi (1907 - 1994).


Taas syttyvi loiste laguunin ylle tähtien vyöhön,
ja latvoissa palmuin hiljainen tuuli suhisee yöhön.
Ja uneliaasti maininki vyöryy korallirantaan
kuin huokaus valtaa meren, se sammuu laguunin rantaan

x2
Yöt tropiikin tuoksuin tuhansin huumaa, armahin, meidät.
Lie maailma jossain kaukana, kahden olemme vain.
Tää lumottu yö ja tähtien vyö on satua meidän,
kun rannalle käymme laguunin hiljaisen.
Irmeli Mäkelä (s. 1942) levytti kappaleen 1965, mutta tällä kertaa sanoitus oli vaihtunut Saukin tekemäksi. Siinä on mielestäni hienoisen syvällisempi kerronta kuin Kempin aiemmissa lyriikoissa.


Jään odottamaan, kun unelmissain jo laguuni uinuu,
ja kalvossa sen taas kuvastuen kuin kultaa on kuu.
Se lumoa luo, se unelmat tuo taas vierelle aivan,
on siinä jo hän, nyt ilmestyvän nään rakkauden

Hän rakkaani on, tuo tuntematon mies valkoisen laivan,
ja palmujen taas nyt vaipua saa jo kultainen kuu.
Näin palautan yön lumoavan, kun laguuni uinuu,
ja onnellinen on jokainen laine sen.

Vain laulu mainingin nyt jostakin soi kertoen taas sadut nuo, ne meri tänne tuo.

Taas luonani on tuo tuntematon mies valkoisen laivan,
ja palmujen taas nyt vaipua saa jo kultainen kuu.
Näin palautan yön lumoavan, kun laguuni uinuu,
ja onnellinen on jokainen laine sen.

 Irmeli Mäkelä

Instrumentaaliesityksistä mainittakoon Ossi Runnen äänitys vuodelta 1963, jossa Runne soittaa melodian luonnollisesti trumpetilla.

Ja kaikille musisoijille iloksi: Tässä nuotit kappaleeseen Uinuvalla laguunilla!

Lataa PDF (3.0 MB)

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit