maanantaina, tammikuuta 04, 2010

Teemana: Beguine

Hidasta rumbaa muistuttava biguine kehittyi 1800-luvulla Ranskan Karibianmeren departementeilla Martiniquella ja Guadeloupella. 1930-luvulla tanssi levisi Pariisiin ja lopulta ympäri maailman. Beguinessa kulminoituu etenkin sen 50-kultakauden tyylikkyys. Musiikin hienovaraisuus ja eksistentiaalinen eleganssimaisuus saavuttivat lakipisteensä beguinen myötä.


Artie Shaw Orchestra

Suomi on ollut eräs innokkaimpia beguine-musiikin levyttäjiä. Pelkästään 50-luvulla beguineksi on merkitty Fono.fi -äänitetietokannan mukaan yli 270 levytystä. Merkitsemättömiä beguine-levytyksiä uskoisin olevan jopa kolminkertainen määrä. Suurta lukua voi selittänee se, että muutakin latinomusiikkia (bolero, baion) soitettiin usein beguinena. Vasta samba ja bossanova tekivät selvän eron beguinen "takka-di-takka - takka takka" -rytmiin.
Esittelen tässä teemapostauksessa 10 beguinea. Osa on jälleen Spotify-linkkejä.


1. Begin the Beguine
Sävellys & sanoitus: Cole Porter - Esitys: Chick Henderson ja Joe Loss & His Orchestra - Vuosi: 1939
Cole Porter (1891 - 1964) tuotti musikaalin Jubilee laulut vuonna 1935. Yksi musikaalin numeroista oli Begin the Beguine, josta tuli myöhemmin yksi Porterin kuuluisimmista hiteistä. Kappaleen levytti ensi kerran Artie Shaw (1910 - 2004) orkestereineen 1938. Myöhemmin Fred Astaire ja Eleanor Powell tanssivat beguinen tahdissa elokuvassa Broadway Melody of 1940.

Cole Porter, Eleanor Powell & George Murphy

2. Muistojeni laulu
Sävellys & sanoitus: Börje Sundberg - Esitys: Irmeli Mäkelä ja George de Godzinskyn orkesteri - Vuosi: 1963
Laila Halme (s. 1934) edusti suomea Eurovision laulukilpailussa vuonna 1963. Kappalevalinta aiheutti kuohuntaa Suomessa; karsintojen ylivoimainen suosikki kun oli ollut Tamara Lundin (1941 - 2005) eroottissävyinen Olen mikä olen. Asiaa ei auttanut liioin sekään, että Muistojeni laulu sijoittui kisoissa viimeiseksi 0 pisteellä. Tässä kuultava Irmeli Mäkelä lauloi kappaleen karsinnassa.
Näin vajaat 40-vuotta myöhemmin minun on ihmeteltävä kansan mielipidettä. Muistojeni laulu kun on eräs tyylikkäimpiä, keski-eurooppalaistyylisiä suomalaissävellyksiä. Tahtilajina beguine, kuinkas muuten. Suosittelisin kiinnittää myös huomiota kappaleen huikeaan introon, joka taatusti on Godzinskya parhaimmillaan.

3. Venezuela
Sävellys & sanoitus: Larry Coleman, Alfredo Corenzo - Käännös: Kullervo -  Esitys: Olavi Virta & Jaakko Borgin orkesteri - Vuosi: 1954

Tämä laulu ei liene monelle tuttu - ei ollut ainakaan allekirjoittaneelle ennen viime vuotta. Tekijöistä ei nimiä lukuun ottamatta löydy tietoa. Kappaletta on kuitenkin esitetty muun muassa orkesterisovituksena Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Laulua ei tule sekoittaa samannimiseen kansanvalssiin, jonka meillä on levyttänyt mm. George Ots.
Ohessa Olavi Virta tekee jälleen loistotulkinnan tähän kauniiseen beguineen.


Olavi Virta


4. Poinciana
Sävellys & sanoitus: Nat Simon, Buddy Bernier - Esitys: Xavier Cugat & His Orchestra
Xavier Cugat (1900 - 1990) oli espanjalais-kuubalainen kapellimestari, jonka ansiosta latinalainen syke pitkälti saavutti suuren suosion Yhdysvaltojen populaarimusiikissa. Poinciana on nykypäivän jazz-standardi ja se soitetaan usein swinginä. Tahtipuikossa kappale on kertaalleen tullut esille MFSB:n levyarvostelun yhteydessä.


5. Keväinen venetsia
Sävellys & sanoitus: Alessandro Cicognini - Käännös: Saukki - Esitys: Mauno Kuusisto & Ensio Kostan orkesteri - Vuosi: 1963
Blogin kirjoittaminen kannattaa, uskokaa tai älkää. Etsiessäni kappaleita tätä blogitekstiäni varten, satuin kuuntelemaan Mauno Kuusiston (s. 1917) Keväinen venetsia -tulkinnan. Ja ihastuin. Kaunis beguine, jonka on tehnyt italialainen elokuvasäveltäjä Alessandro Cicognini (1906- 1995). Tämäkin kappale on jälleen osoitus siitä, että tuhansia kuunteluaarteita odottaa vain löytäjäänsä.


Mauno Kuusisto

6. Moon over Montevideo
Sävellys: Roy J. Straigis -  Esitys: The Rio Carnival Orchestra - Vuosi: 1958

Tämä instrumentaali kuuluu taas kategoriaan "mukava tuntematon". Niin säveltäjästä kuin orkesterista ei ole tietoja saatavilla, tosin eräs lähde kertoo Rio Carnivalin kokoonpanon olleen sama kuin The New World Theatre Orchestrassa ja että johtajana olisi Joseph F. Kuhn. Kiintoisaa, eikö? Mutta ei nimi kappaletta pahenna, eikä liioin nimettömyys.


7. Angelique
Sävellys & sanoitus: Aksel V. Rasmussen -  Esitys: Dario Campeotto & Kai Mortensenin orkesteri - Vuosi: 1961

Euroviisut ovat tuottaneet monia iskelmiä, jotka ovat jääneet elämään kisojen jälkeen. Aina kappaleen ei ole tarvinnut edes menestyä muodostuakseen ikivihreäksi.
Tanskan viisukappale Angelique sijoittui vasta 5:nneksi Eurovision laulukilpailussa 1961, mutta ainakin Suomessa kappaleesta tuli voittajalaulua Nous les amoureux paljon suurempi hitti. Jo samana vuonna Saukin kääntämänä se levytettiin kuuden eri artistin - etupäässä Olavi Virran -toimesta.


8. Kultaisen trumpetin laulu
Sävellys: Melville Farley, Ted Gilbert & Stanley Laudan - Esitys: Ossi Runne & Matti Viljasen orkesteri - Vuosi: 1953
Kappaletietoja etsiessäni minua hämmästyttää usein, että tekijä on selvästi ulkomaalainen mutta itse kappaletta ei löydy google-haulla tai spotifysta. Nyt sentään saadaan poikkeus: Song of the golden trumpet haku antaa yhden version. Mutta ei muuta. Suomalaiset ovatkin levyttäneet ahkerasti ulkomaisia teoksia, joiden alkuperäisversiot ovat tyystin hävinneet. Kiitos Suomen musiikkivaikuttajat.
Tässä legendaarinen trumpetisti, kapellimestari, säveltäjä yms. eli Ossi Runne (s. 1927) esittää kappaleen, joka on puoliksi swingi, ja vasta 1:37 kohdalla beguine.

 Runne vuonna 19489. La Strada
Sävellys: Melville Farley, Ted Gilbert & Stanley Laudan - Esitys: Ossi Runne & Matti Viljasen orkesteri - Vuosi: 1958
Ohjaaja Federico Fellinin (1920 - 1993) elokuva La Strada (suom. Tie) voitti lukuisia palkintoja, mm. parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1956. Filmin musiikista vasta "Kummisetäsäveltäjä" Nino Rota (1911- 1979) ja sen nimikkokappaleen tyyliksi on mainitty Bolero Beguine.
Ranskalainen easy listening -musiikin guru Frank Pourcel (1913 - 2000) on tunnettu juuri hänen mahtavasta viihdejousiorkesteristaan. Tästäkään versiosta ei puutu viiltäviä viulua, ei.


10. Tule omakseni
Sävellys: Migel Velarde -  Sanoitus: Joan Page - Käännös: Reino Helismaa - Esitys: Olavi Virta ja Toivo Kärjen yhtye - Vuosi: 1954

Tule omakseni on tuntemattomampaa Olavi Virtaa, mutta olisi varmasti helmen asemassa, mikäli kappaletta soitettaisiin radiossa. Alkuperäiskappale Be mine on peräisin suomalais-filippiiniläisestä elokuvasta Now and forever (Nyt ja ikuisesti), joka tehtiin vuonna 1954. Päänäyttelijöinä olivat Miss Universum Armi Kuusela (s. 1934) ja hänen nyt edesmennyt filippiiniläinen miehensä Virgilio Hilario. Alkuperäinen Hilarion versio on julkaistu Rytmi-savikiekolla myös vuonna 1954.


"Gil" ja Armi

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit