torstaina, tammikuuta 07, 2010

Viikon 1 viisikko

Viikon viisikko on tähän asti ilmaantunut maanantaisin. Mitään sääntöä en ole tästä huolimatta luomassa, joten uusi osa voi tulla minä viikonpäivänä tahansa. Tällä kertaa torstaina. Ja kuten aina, äänestys on voimassa vuoden.
_____________

1. All I Wanna Do
Sävellys & sanoitus: David Baerwald, Bill Bottrell, Wyn Cooper, Sheryl Crow ja Kevin Gilbert - Esitys: Sheryl Crow - Vuosi: 1994

Yhdysvaltalainen Sheryl Crow (s. 1962) ampaisi listojen kakkoseksi v. 1994 tällä countryn, rockin ja popin soundia tyylikkäästi sekoittavalla kappaleella. Kappale voitti seuraavana vuonna Grammy-palkinnon. Omaperäinen musiikkivideo muistettaneen lentävistä ihmisistä. Ennen läpimurtoaan Crow oli tehnyt yhteistyöstä mm. Rolling Stonesin sekä edesmenneen Michael Jacksonin kanssa. Sitten hän on voittanut yhteensä 9 Grammya ja esiintynyt esimerkiksi Autot ja Huominen ei koskaan kuole -elokuvien soundtrackilla.


Sheryl Crow

2. Mainio seuramies
Sävellys: Pasi Heikura - Sanoitus: Simo Frangen - Sovitus: Kari Hipponen - Esitys: Alivaltiosihteeri - Vuosi: 1992

Mainio seuramies on tamperelaisen huumoriryhmä Alivaltiosihteerin todennäköisesti kuuluisin kappale. Silti harvalle Alivaltiosihteerin musiikki on niinkään tuttua, toisin kuin heidän Radiomafiassa ja myöhemmin Radio Suomessa esitetyt hupailuohjelmat. Hupailuista on koottu tähän mennessä yhteensä 14 kirjaa.
Kaikki alkoi kuitenkin musiikista, joka ei nyt ole maailman omaperäisintä, mutta onnekseen ei liian virallista. Vokaaliosuuksista vastaa mm. Kauppalehden talousuutisia MTV3:lla lukenut Matti Toivonen (s. 1964).


Viralliset miehet: Matti, Jyrki, Pasi ja Simo

3. Mmm Mmm Mmm Mmm
Sävellys & sanoitus: Brad Roberts - Esitys: Crash Test Dummies - Vuosi: 1993

Kanadalainen folk-rock yhtye Crash Test Dummies tunnetaan yhden hitin ihmeenä. Heidän vuonna 1993 julkistama omaperäinen kappale Mmm Mmm Mmm Mmm sijoittui yllättäen listaykköseksi muun muassa Australiassa, Saksassa sekä Pohjoismaissa ja sen sisältämä albumi myi kultaa ja platinaa useissa maissa. Itse bändi perustettiin 1989 ja se on edelleen pystyssä. Kansainvälisille musiikkilistalle yhtyeen kappaleet eivät ole nousseet sitten 1994.


Kolaritestinuket


4. Forget Me Nots
Sävellys & sanoitus: Terri McFadden, Patrice Rushen ja Freddie Washington - Esitys: Patrice Rushen - Vuosi: 1982

R&B-laulaja ja muusikko Patrice Rushen (s. 1954) on suht' tuntematon nimi Suomessa. 80-luvun vaihteessa hän nautti kelpo listasijoituksista, joista suurin hitti oli Forget Me Nots (1982). Se ylsi muun muassa Britannian singlelistoilla kahdeksanneksi ja oli ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi. Grammyn kappale voittikin, tosin vasta 1997 sen ollessa sämplättynä Will Smithin tähdittämän Men in Black -elokuvan lopussa. Tämä versio oli listaykkönen useassa maassa.


Patrice Rushen


5. Postman Pat and his Black and White Cat
Sävellys & sanoitus: Bryan Daly - Esitys: Ken Barrie - Vuosi: 1981

Postimies Pate on viihdyttänyt englantilaislapsia jo lähes 30 vuoden ajan . BBC:n nukkeanimaatio sai alkunsa sarjan luojan John Cunliffen (s. 1933) toimesta vuonna 1981. Suomessa Postimies Patea on esitetty epäsäännöllisesti 2000-luvulla, joten sarja ei aivan kuulu omaan lapsuuteeni. Bryan Dalyn kirjoittama teemalaulu poistui käytöstä, kun sarja uudistettiin vuonna 2003.


Pate sekä kissa


Mikä kappale miellytti sinua?


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mmm Mmm Mmm Mmm ei ollut listaykkönen Britanniassa. Ei muuta, kiitos.

Jukka kirjoitti...

Hyvä, että faktat tarkistetaan lukijoiden toimesta kertaalleen. ;)

Briteillä nähtävästi huono musiikkimaku! Hävetkööt.

Suosituimmat artikkelit