tiistaina, helmikuuta 16, 2010

Levyarvostelu: MFSB - Love Is The Message (1973)

 Julkaisuvuosi: 1973
Levy-yhtiö: Philadelphia International Records
Genre: Disco/Funk/Soul
Formaatti: LP
Kesto: 34 min 47 sec


Kappaleet:

A1 Zack's Fanfare 0:23
A2 Love Is The Message 6:35
A3 Cheaper To Keep Her 6:52
A4 My One And Only Love 4:34
B1 TSOP (The Sound Of Philadelphia) 3:43
B2 Zack's Fanfare (I Hear Music) 0:50
B3 Touch Me In The Morning 6:21
B4 Bitter Sweet 5:26

________________

Syyskuussa aloittamani MFSB:n tuotannon arvostelu saa jatkoa kokoonpanon seuraavalla levytyksellä Love Is The Message. Kirjoitin tuolloin jo lyhyesti bändistä, ja kerroin, että kyseessä ei ole niinkään tavallinen bändi vaan studiomuusikoista koostuva ryhmä.
Siteeraan itseäni:
MFSB:n juuret lepäävät jo 1960-luvun lopussa. Kenneth Gamble(s. 1943) ja Leon Huff(s. 1942) loivat tuolloin Gamble and Huff -levytystiimin. He tuottivat hittibiisejä useille soulin tähdille mm. Dee Dee Warwickille, Aretha Franklinille ja Dusty Springfieldille. 1971 kaksikko perusti oman levy-yhtiön, Philadelphia International Records. Heillä oli studio Philadelphiassa, nimeltään Sigma Sound Studios. MFSB:n ohella studiossa levytti esimerkiksi The Three Degrees,  The O'Jays, ja pari vuotta jopa The Jacksons 5.

MFSB toimi pääsääntöisesti ns. House Band -roolissa. Toisin sanoen se toimi eri bändien taustaorkesterina ja soitti musiikkiohjelmien taustabändinä. MFSB oli aina pyydettäessä soittamassa session joko studiossa tai lavalla.
Orkesterin kokoonpano vaihteli äänityksestä toiseen. Sen perustajajäseninä toimi Gamblen ja Huffin ohella kitaristi Norman Harris ja Earl Young.
Vuonna 1973 MFSB:n esittämä kappale TSOP (The Sound of Philadelphia) valittiin aina vuoteen 2006 jatkuneen Soul Train -musiikkiohjelman tunnusmelodiaksi. Kappaleesta tuli välittömästi suosittu ja Gamblen painosti ohjelman tuottajaa Don Corneliusta julkaisemaan singlen kappaleesta. Vuonna 1974 singlen ilmestyttyä se ampaisi välittömästi Billboard- ja R&B-listojen kärkeen ja voitti Grammyn parhaana R&B instrumentaalina.
Suosioon noustuaan Mother, Father, Sister, Brother julkaisi tulevina vuosina yhteensä 7 studioalbumia ennen hajoamistaan 1981. Kappaleet olivat poikkeuksetta instrumentaaleja,  joista osa covereita.
Love Is The Message jatkaa MFSB:n soulahtavaa linjaa. Edellinen julkaisu sisälsi käytännössä pelkkiä instrumentaalicovereita, mutta nyt originaali tuotanto kattaa jo suurimman osan levystä.

MFSB:n muusikoita


Arvostelu:

1. Zack's Fanfare
Sävellys: Burton Lane & Frank Loesser - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Nimensä mukaisesti fanfaari. Lyhyt ja yllättämätön. Mukana Don Renaldo And His String & Horn Sections, kuten koko levyllä. Nimi Zack saattaa olla viittaus yhtyeen jäseneen Zach Zacharyyn, kuka oli saksofonisti ja huilisti.  Mutta en löytänyt vahvistusta tälle spekulaatiolle.

**

2. Love Is the Message
Sävellys: Kenny Gamble & Leon Huff - Sovitus: Bobby Martin - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Levyn kakkoshitti TSOP:n jälkeen. Teema on tarttuva, ylväs ja hymyä herättävä. Toisin sanoen iloinen :)   Välimusiikki on enemmän funkahtava (1:46, 2:46) ja kuulemme saksofoni-improvisointia todennäköisesti Zach Zacharyn toimesta. 3:52 eteenpäin teemaan ei enää palata, vaan orkestraali-funk jatkuu feidaukseen asti.
Kappaleesta on tehty monta remix-versiota, se on ollut mukana Grand Theft Auto: San Andreas -pelissä ja vuonna 2004 se valittiin mukaan tanssimusiikin 'Hall of Fameen'. Ei huono.

****½


3. Cheaper To Keep Her
Sävellys: Mack Rice - Sovitus: Bobby Martin - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Mukavan jazzmainen. Leon Huff sähköpianon ääressä, veikkaan. Muita hyvin erottuvia instrumentteja on piano (Eddie Green) ja kontrabasso (Ronnie Baker) sekä tietysti saksofoni.
Kuten MFSB:n kappaleet yleensä, tämäkin kesää lähemmäs 7 minuuttia. Samaa biitti toistuu samassa sävellajissa läpi koko kappaleen taustalla, ja sitä tukee improvisoinnit(?). Oikein mieltä rauhoittavaa.

****


4. My One And Only Love
Sävellys: Guy Wood & Robert Mellin - Sovitus: Vince Montana - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Levyn selvä rakkausballadi. On coveri vuoden 1952 laulusta, jonka mm. Doris Day ja Andre Previn levyttivät 1962 duettona (löytyy Spotifyn haulla). 2:10 eteenpäin tahti muuttuu enemmän svengaavaksi ja mukana on Vince Montanan (s. 1928) aina yhtä viihdyttävää vibrafonin soitantoa.

***½


5. TSOP (The Sound Of Philadelphia)
Sävellys: Kenny Gamble & Leon Huff - Sovitus: Bobby Martin - Esitys: MFSB ja The Three Degrees - Vuosi: 1973
Super-duper diskohitti. Muistan, kun kuulin tämän ensi kerran vasta pari vuotta sitten. Olin täysin myyty ja kuin todellisen diskokärpäsen purrut. En muista montako kertaa sen viikon aikana kuuntelin TSOP:tä. Eikä siihen edelleenkään voi kyllästyä. Paras kohta on mielestäni 1:07, jossa teema soi uudelleen ja taustan bassokomppi on tavallista voimakkaampi ja tarttuvampi.
Kyseessä ei ole puhdas instrumentaali, vaan rajoitetuista vokaaliosuuksista vastaa diskotrio The Three Degrees, joka nähtävästi edelleen tekee keikkaa.
Pitempi versio (5.48) löytyy kokoelmalevyltä. Huomaan myös, että YouTube on valitettavasti poistanut hyvän Soul Train -videon, jossa tanssittiin tätä kappaletta.

*****

6. Zack's Fanfare (I Hear Music))
Sävellys: Burton Lane & Frank Loesser - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Lisää fanfaareita. Parempi kuin ensimmäinen. Sanonpa vain, että tällaisesta musiikista ja välifanfaareista todellakin nauttisi livenä. Mutta kuka sitä nykyään soittaa tai arvostaa, kysyn vain?

**½

7. Touch Me In The Morning
Sävellys: Michael Masser & Ron Miller - Sovitus: Bobby Martin - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Levyn toinen rakkausballadi, joka on cover Diana Rossin (s. 1944) Motownille tekemästä saman vuoden listaykkösestä. Se oli aikoinaan toinen Rossin laulajauran  ykköshitti.
MFSB:n versio on ihan ok. Diskosovitus on ilmeisempi, mutta torvisäestys on aavistukseen liian äänekäs alkuperäiseen tunnelmaan verrattuna. Tämä on mielipiteeni.
***

8. Bitter Sweet
Sävellys: Bruce Hawes - Sovitus: Jack Faith - Esitys: MFSB - Vuosi: 1973
Kesti aika kauan, ennen kuin tunnistin kappaleen jazz-valssiksi. En ole varma, onko raita hyvä. Melodia on epäselvä, mutta mielenkiintoinen. 3 minuutin kohdalla tahti muuttuu ja on osaksi latinotyylinen. Omituisia fanfaarimaisia "nousuja" tulee useita, mutta nekin sopii mielenkiintoisesti tähän groove-ambient-whatnot -tyyliin. Lopetus jännä ja tulee yllättäen. Ehkä liian sekamelskainen kappale.
***


Tuomio:
MFSB on suosikki diskokokoonpanojani sen osittain jazzahtavan lähestymistavan vuoksi sekä luonnollisesti myös suuren orkesterin johdosta. Eläviä instrumentteja ei mikään korvaa, kuten niin usein painotan blogissani. Lisäksi MFSB kerää plussaa suuresta määrästä taitavia sooloartisteja aina saksofonisteista vibrafonisteihin.

Debyyttilevy MFSB sai minulta kolme tähteä. Tämä levy saa kappaleiden perusteella lasketun keskiarvon 3,5625 eli pyöristettynä
***½

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit