perjantaina, helmikuuta 05, 2010

Viikon 5 viisikko

Hylkäsin saman tien "plussaa" ja "miinusta" -arvioinnin Viikon viisikon suhteen. Minun on todella vaikea eritellä, miksi valitsemani kappale olisi huono tai mikä nimenomaan tekee siitä hyvän. Mielipide syntyy korvasimpukan ja pääkopan yhteistyönä. Sitä ei voi sanoiksi pukea noin vain.

____________________________

1. Bad Moon Rising
Sävellys, sanoitus & sovitus: John C. Fogerty - Esitys: Creedence Clearwater Revival - Vuosi: 1969
CCR eli Creedence Clearwater Revival vaikutti rock-piireissä 70-luvun taitteessa. Amerikkalainen yhtye ehti suhteellisen lyhyen olemassa olon aikana tuottaa lukuisia hittejä, joista tämä vuoden 1969 - tyylillisesti countryä lähenevä kappale - sijoittui Billboard listan sijalle 2. Se jakaa bändin neljän muun singlen kanssa korkeimman sijan yhtyeen USAn listoilla. Sen sijaan Briteissä kappale ylsi kärkisijalle.


Albumin Green River (1969) kansi


2. Indian Love Call
Sävellys: Rudolf Friml - Sanoitus: Otto Harbach & Oscar II Hammerstein - Esitys: Nelson Eddy & Jeanette MacDonald sekä Nathaniel Shilkretin orkesteri - Vuosi: 1936
"Intiaanin lemmenkutsu" lienee monille tuttu Mars hyökkää! -elokuvan kautta, jossa sillä oli ratkaise rooli ilkeiden marsilaisten tuhoamisessa. Slim Whitman, jonka ääni oli letaali punaisen planeetan örkkimönkkijäisille, ei ollut kappaleen ainoa tulkitsija. Itse teos on peräisin operettityylisestä musikaalista Rose Marie (1924). Kuuluisin versio kuullaan musikaalin 1936 filmatisoinnissa, jossa Nelson Eddy (1901 - 1967) ja Jeanette MacDonald (1903 - 1965) laulavat duettona heidän uransa tähtirooleissa.


Nelson & Jeanette


3. Lähtistikö
Sävellys, sanoitus, sovitus: Maija Paavonen - Esitys: Pave Maijanen - Vuosi: 1984
Pekka Juhani "Pave" Maijanen (s. 1950) on pitkän linjan suomalainen muusikko. Maijanen on oman laulu- ja sävellysuransa lisäksi toiminut tusinassa eri yhtyeessä ja onpahan hän surullisen kuuluisa euroviisuartistimme vuodelta 1992. Maijanen on myös yksi Mestareista, joihin kuului myös Hector, Kirka ja Pepe Willberg.
Lähtisitkö on mielestäni parasta Maijasta, mitä löytyy. Tosin en tunne miehen tuotantoaan nimeksikään.

Pave

4. Arrivederci Roma
Sävellys: Renato Ranucci - Sanoitus: Pietro Garinei & Alessando Giovanni - Esitys: Nat King Cole ja Armando Romeu Jr. and His Orchestra - Vuosi: 1958
"Saavuthan jälleen Roomaan" lauloi Olavi Virta ja moni muu suomalainen artisti beguinen tahtiin 50-luvulla. Jazz-pianisti ja laulaja Nat King Cole (1919 - 1965) teki 1958 aluevaltauksen levyttämällä espanjaksi joukon latinokappaleita. Vaikka Cole ei espanjaa osannutkaan, hän oppi sanat foneettisesti. Levy oli suuri hitti.

Kansitaidetta

5. Love and marriage
Sävellys: Jimmy Van Hausen - Sanoitus: Sammy Cahn - Esitys: Frank Sinatra ja Nelson Riddle and His Orchestra - Vuosi: 1955
Tämä iloinen veisu kuultiin suorassa TV-sarjassa Producers' Showcase, joka oli eräänlainen kykykisa. Sen toisen kauden jaksossa Our Town Frank Sinatra esitti kyseisen kappaleen, josta myöhemmin tuli hitti ja joka toimi 11 tuotantokauden ajan Pulmusten teemamusiikkina.

Pulmuset

Mikä näistä miellytti sinua?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit