sunnuntaina, helmikuuta 14, 2010

Viikon 6 viisikko

 Luonnollisesti jätän nämä aina viime tippaan...
 
 ______________________________

1. Chanson D'Amour
Sävellys & sanoitus: Wayne Shanklin - Sovitus: Ira Newborn - Esitys: The Manhattan Transfer - Vuosi: 1976
Rhättä dättä dää...se kyllä päähän jää.
Jopa maailman parhaan jazzyhtyeen mainetta kantava amerikkalainen The Manhattan Transfer lämmitti 70-luvulla uudelleen tämän vuoden 1958 USAlaisen hitin. Tällä kertaa se tosin upposi vanhan mantereen kuulijoihin ja floppasi emämaassaan. Isossa-Britanniassa Rhättä dättä dää.. piti 3 viikkoa listaykkösen titteliä.

Alkuperäinen el pee -levy


2. A Nightingale Sang In Berkeley Square
Sävellys: Manning Sherwin - Sanoitus: Eric Maschwitz - Esitys: Paula Green & Jos Loss and his Orchestra - Vuosi: 1940
Tämä niin positiivinen laulu sai alkunsa Brittien suosimassa ranskalaisessa lomakylässä Le Lavandoun'ssa, juuri ennen toisen maailmansodan alkua. Säveltäjä Sherwin ja sanoittaja Maschwitz esittivät sen paikallisessa baarissa, mutta kiinnostus oli olematonta.
Kuitenkin seuraavana vuonna Vera Lynnin (s. 1917) levyttämä se sai suuren suosion ja tulkintansa ovat tehneet lähes kaikki musiikin kiintotähdet. Valitsemani versio on yksi 40-luvun suurimmista big band -orkestereista: Joe Loss (1909 - 1990).

Joe Loss Orchestra (19??)


3. Colonel Bogey March
Sävellys: Kenneth Alford - Esitys: Malcolm Arnold ja Royal Philharmonic Orchestra - Vuosi: 1957
Tarttuva vihellysmarssi lienee parhaiten tunnettu elokuvasta Kwai-joen silta(1957), jossa sitä viheltää Alec Guinnessin (1914 - 2000) näyttelemän evertsi Nicholsonin japanilaisten vangiksi jääneet brittisotilaat.
Kyseessä on alunperin musiikkimajuri F. J. Rickettsin marssimelodia vuodelta 1914. Kappale on sittenmmin joutunut monien parodioiden ja pilalaulujen kohteeksi, esimerkkinä Hitler Has Only Got One Ball.

Ruutukaappaus elokuvasta4. Jurassic Park
Sävellys: Jimmy Webb - Sovitus: Brad Buxer - Esitys & sanoitus: Weird al Yankovic - Vuosi: 1993
"Weird Al" Yankovic (s. 1959) tunnetaan humoristisista populaarikulttuuria parodisoivista lauluistaan. Moni hittibiisi on käynyt läpi Yankovicin käsittelyn, esimerkkinä Michael Jacksonin Bad (->Fat) ja Beat It (-> Eat it) sekä Madonnan Like a Virgin (-> Like a Surgeon). Yankovicin ura jatkunut jo 30 vuotta ja se on tuonut hänelle mm. 3 Grammy-palkintoa.
Jurassic Park edustaa ajallisesti Yankovicin uraa ennen hänen muodonmuutosta. Parodian sanoituksen kohde lienee selvä ja melodia on on peräisin Jimmy Webbin (s. 1946) tunnetusta laulusta MacArthur Park.

Alapalooza-albumin kansi


5. Nti Groove
Sävellys: Marko Kolehmainen - Sanoitus: Saija Aartela - Esitys: Aikakone - Vuosi: 1996
Olen (valitettavasti) elänyt lapsuuteni 90-luvulla ja siten altistunut kaikille vuosikymmenen listahiteille. Sen takia esimerkiksi Aikakoneen kakkosalbumi Toiseen maailmaan ei kuulosta vastenmieliseltä; Se on nostalginen. Ja rehellisesti sanoen Keltainen on pirun hieno kappale. Nti Groove puolestaan on europoppia, mutta lyriikat rulaa senkin edestä ;)

Albumitaidetta


Mikä näistä miellytti sinua?

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit