sunnuntaina, helmikuuta 28, 2010

Viikon 8 viisikko

Äänestäminen on ollut tähän mennessä laiskaa Viikon viisikoissa. Olettamus oli, että vaikka kommenttia ei keksi aina pistää, on helppo vastata yksinkertaiseen gallupiin. Nyt kuitenkin moni kysely on ilman ensimmäistäkään vastausta.
Toki on mahdollista, että kiireisessä arjessa ei yksinkertaisesti ehdi perehtyä ja kuunnella kaikkia 5 kappaletta muodostaakseen oman mielipiteensä. Ja jos viiden vaihtoehdon joukossa ei ole entuudestaan tuttua kappaletta, jätetään kokonaan vastaamatta...vai? En osaa sanoa.
Joka tapauksessa vastaamaan voi palata kokonaisen vuoden ajan. Esimerkiksi syksyllä voi vilkuilla, millaisia viisikkoja on viime keväänä ollut esittelyssä! Äänestäkää! Minusta on erittäin mielenkiintoista tietää, millaiset kappaleet yksittäinen henkilö mieltää miellyttäväksi!__________________________


1. Un Homme et une Femme
Sävellys: Francis Lai - Sanoitus: Pierre Barouh - Esitys: Nicole Croisille, Pierre Barouh ja Francis Lain orkesteri - Vuosi: 1966
Romanttinen draama A Man and a Woman (Ranska, 1966) voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1966. Elokuvan soundtrackin säveltänyt Francis Lai (s. 1932) oli työstään ehdolla aina Golden Globe palkinnon saajaksi.
Suomalaisille sävelmä on tuttu Silja Line -laivayhtiön mainoksista. Äänitearkisto mainitsee UMO-orkesterin tekemän äänityksen vuodelta 1986, joka julkaistiin Siljan Linen omalla c-kasetilla. Se lienee myös alkuperäinen mainosmusiikki.

Taa daa daa, dapa dapa dam - dapa dapa dam...


2. Almost Like Being in Love
Sävellys: Frederick Loewe - Sanoitus: Alan Jay Lerner - Esitys: Nat King Cole & Nelson Riddlen orkesteri - Vuosi: 1953
Nathaniel Adams Coles, aka Nat King Cole (1919 - 1965) on Jazzlaulajien ehdottomia legendoja. 50-luvun swingin kultakaudella Cole levytti ahkerasti muiden ajan artistien (Sinatra, Martin, Bennet) rinnalla. Yksi tällainen hitti oli Almost Like Being in Love, joka oli alunperin jo 1947 Frederick Loewen (1901 - 1988) säveltämästä musikaalista Brigadoon.
Olen huomannut kappaletta käytettävän elokuvissa Groundhog Day( 1993) ja Antz (1998).

Nat

3. Somethin' Stupid
Sävellys & sanoitus: Carson C. Parks - Sovitus: Billy Strange - Esitys: Frank & Nancy Sinatra sekä Calus Ogermanin orkesteri - Vuosi: 1967
Vaikken ole mikään romantikko, olen pitänyt jo lapsesta asti tästä Frankin ja Nancyn briliantista tulkinnasta. Kappaleen lauloi duettona alunperin säveltäjä C. Parks (1936 - 2005) itse vaimonsa Gailen kanssa. Frank kuuli tämän version ja ehdotti duettoa tyttärensä tuottajalle Lee Hazlewoodille. Tuottaja vastasi: «Jos et laula sitä Nancyn kanssa, minä laulan.» Frank päättäväisesti siihen: «Teemme sen, varaa studio.»
Kappale ylsi USAn listaykköseksi ja piti paikkaa 4 viikon ajan. Suomeksi sen levytti Laura ja Jarkko samana vuonna Juha Vainion käännöksellä Kuin pieni tyhmä.

Single numero uno


4. Rakastunut nainen
Sävellys & sanoitus: Frank Loesser - Käännös: Orvokki Itä - Esitys: Juha Eiro ja Decca-orkesteri johtajanaan Matti Viljanen - Vuosi: 1956
Jatketaan nyt loppuun asti lemmenlinjalla, kun sille tielle päästiin.
Frank Loesserin (1910 - 1969) säveltämä ja sanoittama Guys and Dolls -musikaali on kerännyt järkyttävän monta palkintoa ja sitä toivotaan yhä uudelleen ja uudelleen teatterin näyttämölle. Hitti A Woman in Love on peräisin musikaalin vuoden 1955 filmiadaptaatiosta.
Juha Eiro (s. 1934) levytti kappaleen ensimmäisenä suomeksi 1956. Käännöstyöstä vastasi Orvokki Itä alias Reino Helimaa. Olavi Virta levytti kappaleen vuotta myöhemmin slow-foxina, mutta itse pidän Matti Viljasen (1927 - 1987) beguine-sovitusta paljon parempana.

Juha Eirto


5. You Go to My Head
Sävellys: J. Fred Coots - Sanoitus: Haven Gillespie - Esitys: Chick Henderson ja Joe Loss & His Orchestra - Vuosi: 1938
Joulupukki matkaan jo käy on säveltäjä John Cootsin (1897 - 1985) tunnetuin kappale. Coots tuotti myös Jazz- ja pop-musiikkia, josta standardiksi muodostui You Go to My Head. Pidän kappaleen mielenkiintoisesta sävelrakenteesta, jossa duuri- ja molliosuuksien määritys ei ole kovinkaan selvää.
Laulun on levyttänyt vuoden '38 jälkeen kaikki menneiden vuosikymmenten tähdet Ella Fitzgeraldista Petula Clarkiin.

Joe Loss (1909 - 1990)

Mikä kappale miellytti sinua?


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koska en itse löydä niin kysyn: mistä saa tuollaisen toimivan Last.fm-widgetin?

Jukka kirjoitti...

Siinä minun widgetissä oikealla alhaalla lukee "Get Your Own". Siitä kun klikkaat, voit valita haluamasi tyylisen widgetin.
Sen saat liitettyä blogiin lisäämällä sivulle HTML/JavaScript -gadgetin ja kopioimalla widgetin HTML-koodin gadgettiin.

Yksinkertaisempaa kuin se kuulostaa :D

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti vastauksesta... Olisihan se yksinkertaista, jos linkki veisi sinne minne pitää. Mutta kun sivua www.last.fm/widgets ei ole enää olemassa. Linkki vie siis jonnekin, josta löytyy jotain vastaavaa, mutta ei sitä mitä pitäisi.

Suosituimmat artikkelit