tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Eurovision laulukilpailu 1958 - Hilversum, Alankomaat

 [Päivitetty 21.5.2010: Lisätty äänestys]

Luulin, että olin edennyt Euroviisu-sarjassani jo pidemmälle. Mutta ei, vasta 3. viisuvuosi käsittelyssä.
Edellisistä esittelyistä poiketen viisukappaleet tulevat nyt YouTube-videoina kahdesta syystä.
  1. Videosta nähdään paremmin itse "show", joka kyllä oli tuohon aikaan suhteellisen vaatimaton nykyeuroviisuihin verrattuna. Joka tapauksessa näemme artistin, orkesterin, yleisön ja lavasteet laulun kera.
  2. Mp3:set saattavat olla eri versioita, esim. jälkikäteen studiossa äänitettyjä.

______________________

Päivämäärä: Keskiviikko 12.3.1958
Sijainti: Hilversum, Alankomaat
Kisapaikka: AVRO-studiot
Isäntäjärjestäjä: NTS
 Juontaja: Hannie Lips
Johtava kapellimestari: Dolf van der Linden
Orkesteri: Metropole Orkest
Lauluja: 10
Kesto: 1 tunti 15 minuuttia


Tulokset:
Numero  Maa Kieli  Artisti  Laulu Suomennos  Sijoitus  Pisteet
01  Italia Italia Domenico Modugno "Nel blu dipinto di blu" Sinisessä maalattu sininen 3 13
02 Alankomaat Hollanti Corry Brokken "Heel de wereld" Koko maailma 9 1
03 Ranska Ranska André Claveau "Dors, mon amour" Nuku rakkaani 1 27
04  Luxemburg Ranska Solange Berry "Un grand amour" Suuri rakkaus 9 1
05 Ruotsi Ruotsi Alice Babs "Lilla stjärna" Pieni tähti 4 10
06 Tanska Tanska Raquel Rastenni "Jeg rev et blad ud af min dagbog" Revin merkinnän päiväkirjastain 8 3
07  Belgia Ranska Fud Leclerc "Ma petite chatte" Pieni kullanmurunen 5 8
08 Saksa Saksa Margot Hielscher "Für zwei Groschen Musik" Kahdella pennillä musiikkia 7 5
09 Itävalta Saksa Liane Augustin "Die ganze Welt braucht Liebe" Koko maailma tarvitsee rakkautta 5 8
10 Sveitsi Saksa, Italia Lys Assia "Giorgio" 2 24

Taustaa:
Kolmantena vuotenaan Eurovision laulukilpailu alkoi saada tulta alleen. Kiinnostus tapahtumaa kohtaan oli kasvanut jo edellisenä vuonna, mutta kisoissa oli yksi huono puoli: ne eivät tuottaneet hittejä. Vaan tuona vuonna asia oli muuttuva, kun kisoissa kolmanneksi sijoittunut Volare valloitti Euroopan.

Ensimmäistä kertaa sääntöihin oli kirjattu, että edellisen vuoden voittaja järjestäisi kisat. Näin Corry Brokken voittolaulu Net als toen veti vuoden 1958 kisat Alankomaihin. Yllättäen kisapaikaksi valittiin hiljainen 100 000 asukkaan Hilversumin kaupunki, joka kuitenkin oli televisiokanava NTS:n keskuspaikka.

Kilpailijoita oli edelleen vain 10. Uutena maana kisaan osallistui Ruotsi, mutta samalla Iso-Britannia vetäytyi edellisvuoden heikon menestyksen vuoksi.

Osallistuvat maat

AVRO-studiot olivat kooltaan vaatimattomat ja yleisöä ei mahtunut juurikaan seuraamaan kisoja. Tilaa pyrittiin elävöittää kymmenillä kukka-asetelmilla. Lavasteet kopioivat aiempaa tyyliä, eli artisti saapui portaita alas laulamaan korokkeelle.

Edellisen vuoden tapaan maiden äänestys tapahtui puhelinyhteyksien kautta. Kilpailu oli vuoden 1957 tapahtumaa pidempi ja se sisälsi kaksi väliaikanumeroa (arvostelut alempana). Tästä alkoi myös vahva väliaikanumeroiden perinne, joka jatkuu yhä.


Studion pistetaulu

Arvostelu:


1. Italia - Nel blu dipinto di blu (Volare)
Sävellys: Domenico Modugno - Sanoitus: Domenico Modugno & Franco Migliacci - Esitys: Domenico Modugno ja Alberto Semprinin orkesteri
Domenico Modugnon (1928 - 1994) itse säveltämä ja sanoittama kappale tuli kisassa kolmanneksi, mutta saman vuoden syksyllä se valloitti koko maailman. USAn Billboard-listan ykkösenä laulu vietti 3 viikkoa. Vuosikymmenien aikana kappale on poikinut satoja covereita.
Volaren "huonoa" sijoitusta saattaa selittää tekninen vika yhteyksissä kisan alussa, minkä johdosta kaikki tuomarimaat eivät kuulleet kappaletta. Tämän takia Domenico esitti kappaleen uudelleen viimeisenä.

"Tähtisumuinen" intro on upea. Itse pääsäe on tyylikkään hillitty; Domenico, häntä säestävä piano ja jouset vuorottelevat upeasti. Itse kertosäe (Volare) muuttaa rauhaisin tyylin swingiksi.

Oma arvioni: #1

2. Alankomaat - Heel de wereld
Sävellys & sanoitus: Benny Vreden - Esitys: Corry Brokken ja Dolf van der Lindenin orkesteri
Edellisvuoden viisuvoittaja Corry Brokken (s. 1932) esiintyi nyt kolmannen ja viimeisen kerran. Pudotus ykkössijalta oli suurin mahdollinen; Alankomaat jäivät jaetulle viimeiselle sijalle kisassa. Chanson ei purenut yleisöön.
Orkesteri ja eritoten pianisti panevat parastaan alun introssa. Valitettavasti kappaleesta ei ole muuta mairiteltavaa. Siitä tuntuu puuttuvan kertosäe, tai sitten se ei eroa normaalista säkeestä paljon yhtään. Rakenne on sanalla sanoen on häiritsevä. Sääli Corrya.

Oma arvioni: #10

3. Ranska - Dors, mon amour
Sävellys: Pierre Delanoë - Sanoitus: Hubert Giraud - Esitys: André Claveau ja Franck Pourcelin orkesteri

Käsiään selän takana pitävä kaino gentlemanni André Claveau (1915 - 2003) valloitti tuomariston hymyllään ja laulamallaan "kehtolaulun rakkaalleen". Näin seuraavan vuoden euroviisut kisattiin Ranskan Cannesissa.
Kun loungelegenda Frank Pourcel (1913 - 2000) pääsee tahtipuikkoon käsiksi, tulosta kelpaa kuunnella. Intro on vaatimattomat 20 sekuntia pitkä. Kappale on rauhallinen, ehkä liiankin, sillä tuutulaulu todella unettaa :D Hallittu veisu kaiken kaikkiaan ilman turhaa räväkkyyttä.

Oma arvioni: #24. Luxemburg - Un grand amour
Sävellys: Michel Eric - Sanoitus: Monique Laniece & Raymond Roche - Esitys: Solange Berry ja Dolf van der Lindenin orkesteri

Haluaisin oikeasti tietää tuon orkesterin silmälasipäisen pianistin nimen. Tyylikkäästi hemmo soittaa :D
Kappaletta vaivaa sama tauti kuin Hollannilla: Rakenne on hämärä ja kertosäe puuttuu. Laulussa ei ole mitään, mitä voisi jäädä mieleen - vaikka sen kuuntelisi 100 kertaa!
Michel Ericin unelma Euroviisuvoitosta tyssäsi jaettuun viimeiseen sijaan Alankomaiden kanssa.

Oma arvioni: #9


5. Ruotsi - Lilla stjärna
Sävellys: Åke Gerhard - Sanoitus: Gunnar Wersén - Esitys: Alice Babs ja Dolf van der Lindenin orkesteri

Euroviisumenestyjä Ruotsin aloitus oli hatunnoston arvoinen. Neljäs sija oli hyvin laulaja Alice Babsilta (s. 1924), jonka vuonna 1939 alkanut levytysura on tuottanut yli 800 äänitystä.
Kappale alkaa mukavalla tavalla. Babs vain lallattelee orkesterille ja orkesteri vastaa hienolla jousisoitannolla. Lilla stärjna on mielestäni mukava valssi. Jälleen painotan sanaa "mukava", toinen nimitys voisi olla "hellyttävä".

Oma arvioni: #4

Ensimmäinen väliaikamusiikki - The Wedding Dance
Sävellys: Mahdollisesti juutalainen kansansävelmä - Esitys: Metropole Orchestra johtajanaan Dolf van der Linden

Päätin ottaa artikkeliin mukaan väliaikamusiikit, joita kuuntelee ihan mielellään. Dolf van der Linden (1915 - 1999) johti orkesteria viiden maan puolesta vuoden 1958 viisuissa. Tämän lisäksi hän esitti orkestereineen 2 väliaikamusiikkia, joista toinen soi puolessa välissä kilpailua ja toinen ennen tulosten julkistusta.
Lindenin johtama Metropole Orchestra oli aikoinaan Euroopan arvostetuimpia, ja se tuotti monia kevyen musiikin levytyksiä, joita julkaistiin aina Atlantin takana. Euroviisuissa Linden teki pitkän uran johtamalla Alankomaiden viisuja vuoteen 1971 saakka.
Väliaikamusiikiksi on valittu vivace-tempoinen kansansävel, joka oman arvaukseni mukaan saattaisi olla juutalainen.

6. Tanska - Jeg rev et blad ud af min dagbog
Sävellys & sanoitus: Sven Ulrik, Harry Jensen - Esitys: Raquel Rastenni ja Kai Mortensenin orkesteri

Raquel Rastenni (1915 - 1998) tunnettiin Tanskan tähtiartistina 1940-1960 luvuilla. Hän oli ensimmäinen laulaja, jonka levy myi kultaa Tanskassa. Rastenni oli juutalainen, ja levyttikin Jiddišiksi ja Hepreaksi.

Kappaleen alku on jännä. Lyriikoiden kertomaan tarinaan on sisällytetty oikeaa näyttelemistä; Intron aikana Rastenni istuu penkillä kynä ja päiväkirja kourassaan, ja nousee siitä laulamaan. Mutta mutta...panostus on aivan väärä, sillä itse laulu on pliisu. Niin varsinainen säe kuin kertosäe ovat ponnettomia. Musiikki ikään kuin sujahtaa toisesta korvasta toiseen, ilman että kuulijan ilme värähtää. Höh.

Oma arvioni: #8

7. Belgia - Ma petite chatte
Sävellys & sanoitus: André Dohet - Esitys: Fud Leclerc ja Dolf van der Lindenin orkesteri

Fun Leclerc oli Belgian edustaja euroviisuissa neljästi: 1956, 1958, 1960 ja 1962. Parhaana sijoituksena oli tämän 1958 vuoden 5. sija.
Mielenkiintoinen havainto. Olipa kappale kuinka tylsä tahansa, 1950-luvulla introt olivat aina taivaallisia. Valitettavasti kappaleita ei arvostella niiden perusteella. Fakta on, että kyseessä on tylsä swingi, mutta se voittaa tahtivalinnan takia kisassa tylsääkin tylsemmät chansonit. Melodian vivahdeikkuus on tässä tipotiessään. Tulos on geneerinen, huonossa mielessä.

Oma arvioni: #6

8. Saksa - Für zwei Groschen Musik
Sävellys: Friedrich Meyer - Sanoitus: Fred Rauch & Walter Brandin - Esitys: Margot Hielscher ja Dolf van der Lindenin orkesteri
Laulaja-näyttelijä Margot Hielscher (s. 1919) otti osaa Euroviisuihin niin 1957 kuin nyt vuotta myöhemmin. Menestys jäi kummassakin tapauksessa kohtalaiseksi.
Nyt kuultava laulu ei ole maailman omaperäisin tai mieleenjäävin, mutta ote on pirteä ja tyyli on hyvin musikaalimainen. Tästä tulee paljon plussaa, kun huomio Euroviisujen yleisen uneliaisuuden.
Videosta on hauska huomata, kuina ohjaaja hakee kuviin klarinetistia, trumpetistia ja pianistia heidän ollessaan vuorossa.

Oma arvioni: #3

9. Itävalta - Die ganze Welt braucht Liebe
Sävellys & sanoitus: Günther Leopold, Kurt Werner - Esitys: Liane Augustin ja Willy Fantlin orkesteri

Liane Augustin (1928 - 1978) teki laulu-uransa lisäksi 6 filmiesiintymistä ennen odottamatonta poistumista 49-vuotiaana.
Die ganze Welt braucht Liebe on  ookoo chanson-swingi. Melodiassa on yhdistelty monia hyvän kappaleen ominaisuuksia, mutta kokonaisuus jää sillisalaatti-osastoon. Kertosäe (joka on hiukan epäselvä) saisi olla rohkeampi. Nyt tulos jää tasapaksuksi.

Oma arvioni: #6

10. Sveitsi - Giorgio
Sävellys: Paul Burkhard - Sanoitus: Fridolin Tschudi - Esitys: Lys Assia ja Paul Burkhardin orkesteri
Varsinainen viimeinen kilpailija oli vuoden 1956 viisuvoittaja Lys Assia (s. 1926). Onnistuneella paluullaan hän oli  jopa vähällä voittaa toisen kerran!
Vaan itse en sijoittaisi laulua kahden parhaan joukkoon. Kappaleessa näkyy selvä tavoitteellisuus: otsikko on lyhyt ja helppo, sitä toistetaan laulussa monta kertaa ja lyyrikoissa on muutenkin toistuvia sanoja (jotka ulkomaalaiset huomaa helposti). Sveitsi oli siis keksinyt menestyvän euroviisun salaisuuden. Vaan eipäs voittanut!

Ei kappale suinkaan huono ole, parempi kuin moni muu viisujen kymmenestä kandidaatista. Laulu on hyvin pirteä galoppi ja sitä kelpaa kuunnella. Kapellimestarina toimiva Paul Burkhard (1911- 1977) on muuten Oh mein Papa (suom. Pappani mun) säveltäjä.

Oma arvioni: #5
Toinen väliaikamusiikki - Cielito Lindo
Sävellys: Meksikolainen kansansävel - Esitys: Metropole Orchestra johtajanaan Dolf van der Linden
Kappaleen melodia on varmasti suomalaisillekin tunnettu. Vinkki: kertosäkeessä huudetaan Ai, ai, ai, ai. Kyseessä on Mexicolainen 1882 tehty kansanlaulu Cielito Lindo. Dolf van der Lindedin sovitus on hyvin onnistunut.

Kilpailun kolmen kärki?

3 kommenttia:

tony kirjoitti...

jiddišiksi ja hepreaksi. Meksikolainen.

Jukka kirjoitti...

Pää kääntää englannista suomeksi 95% teholla.

Jukka kirjoitti...

Voihan tylsimys. YouTube mennyt poistamaan videot. Minkä luojan tähden? Aivan kuin materiaali olisi muka myytävissä Anttilan DVD-osastolla.

Suosituimmat artikkelit