torstaina, maaliskuuta 18, 2010

Havainto: Arvotaan 5 kappaletta - Osa I

En yleensä harrasta hakuammuntaa kuunnellessani musiikkia Spotifyista. En edes käytä radio-toimintoa. Nimittäin tiedän yleensä, mitä musiikkia - kenen artistin tuotantoa tai mitä albumeita - haluan kuunnella. Näin varmistan, ettei kaiuttimista tule missään vaiheessa soopaa ;)
Mutta on mielenkiintoista testata, kuinka varmasti sattumanvarainen musiikkikappale on soopaa. Aion siis kuunnella 5 randombiisiä ja kertoa mielipiteeni niistä.

Käytän arvontaan Spotifyn radiota ja satunnaislukugeneraattoria. Laskenta aloitetaan vasemmalta.
Aikakautta varten tarvitsen luvun väliltä 1-7. Genreä varten luvun väliltä 1-18. Ehdotettu kappale olkoon arvottu numero 1 ja 5 väliltä.

______________________________

Ensimmäiset luvut olkoon *simsalabim*: 6, 2 ja 1. 
Eli 90s, Blues ja ensimmäinen kappale
Albert King – Can't You See What You're Doing To Me

Blueskitaristi Albert King (1923 - 1992) on itselleni tuntematon, näin joudun myöntämään. Häpeä vain kasvaa, sillä suomenkielinen Wikipedia mainitsee hänet "tyylinsä merkittävimpänä edustajana".
Ilman minkäänlaista kontekstia on vaikea virittäytyä tietyn musiikkityylin aallonpituudelle. Kappaleessa soiva blues kuulostaa tyypilliseltä, mutta aika raskaalta. Sähkökitara ja trumpettiorkesteri saavat selvimmin äänialaa. Kingin laulu on joillain tapaa "tunkkainen", mutta ehkä siksi(?) poikkeaa tyyliltään edukseen. Mene ja tiedä.

Toisella kuuntelukerralla alkaa kappaleesta jo pitää. Se ei kuulosta 1990-luvun musiikilta lainkaan, eikä varmasti olekaan, koska artisti kuoli jo paria vuotta myöhemmin. Musiikki on ilmeisesti peräisin 60-luvulta. Sen saattaa paremmin uskoa.
Mukiinmenevä

***


King vanhoilla päivillään v. 1990

Uudestaan. Arvotaan luvut: 3, 13 ja 5
Eli  60s, Pop ja
Cornelis Vreeswijk – Cervantes

Kansikuvassa alaston plösö pitelee kitaraa. Naama plösöllä on kuin aivohalvauksen saaneella baarikärpäsellä. Plösö ei edes laula, vaan lausuu jotain tarinaa RUOTSIKSI! Kaikkea kanssa.

Välillä kuuluu joitain instrumentteja, välillä yksittäistä rytmiä.
Jostain syystä musiikista tulee mieleen Peppi Pitkätossu -filmit.

Wikipedia paljastaa artistin olevan hollantilaissyntyinen ruotsalainen iskelmänikkari Cornelis Vreeswijk (1937 - 1987). En tunne, pitäisikö? Ja tämäkö on Spotifyn mielestä muka poppia?
Vreeswijkistä kerrotaan, että hän yhdisteli kansanlaulua ja jazzia sekä esitti kappaleita "puhe-lauluna". Tämä kappale lienee Evert Taubea, mutta ruotsinkielen tasollani sanat eivät aukea millään tavalla.

Toisella kuuntelukerralla on kyllä sanottava, että instrumenttivalinnat ovat erittäin mielenkiintoiset, se on sanottava. Avant gardea. Hmm. Pitäisiköhän kuunnella lisää.

**½
Diabetes ja maksasyöpä veivät miehen viiskymppisenä


Seuraavat: 6, 12 ja 1
Siis 90s, R&B sekä
Jamiroquai – Blow Your Mind

Alun plimputus suht cooli tapa rakentaa kappaletta. Huomaan kauhukseni kappaleen kestävän 8:32. Kuunnellaanpa se siis vain kertaalleen.
Biitti on ihan tarttuva. Melodiasta ei tahdo saada selvää; Fiilis pyörii yhden nuotin ympärillä ja vaihtuu radikaalisti toiseen sävellajiin tietyin väliajoin. 5 minuuttia vielä jäljellä. Rakenne ei vielä ansaitse **½ tähteä enempää. Nyt mietin, onko artisti edes mies. On.
Artistin lauluääni on huomaamaton, eli ei siis ainakaan häiritse. Hän jammailee mm. trumpetin säestäessä.
Puolivälissä kappaleessa on hiljainen vaihe, kunnes sama melodia jatkuu instrumentaalina. Nyt tästä alkaa jo pitää. Basso on hyvä, samoin improvisoiva sähköpiano ja "leijuvat" syntikkaäänet taustalla. Tulee mieleen Stevie Wonder hetkittäin. Erittäin epä-90-lukua tämä. Tuskin uskoisi edes. Mm. Hyvää soundistelua.

Wikipedia kertoo, että acid-jazz Jamiroquai-yhtye on ollut useamman kertaa listan kärjessä, niin albumi kuin singlelistojen. Miten kummassa nimi ei sano minulle mitään? :O Pitääpä puhteiksi kuunnella koko levy.

***½

Keulahahmo Jay (Jason) Kay (s. 1969)


Sitten: 5, 1 ja 1
Tarkoittaa 80s, Alternative ja
Pixies – Debaser

Mikäli spotify valitsi oikein, alternative kuuluu genreihin, jota tulee kuunneltua harvimmin (jos ollenkaan). En vain pidä näin kovametelisestä kappaleesta. Vaikka volumea pitäisi kuinka alas, sähkökitaran ääni särisee häiritsevän "kovalla".
Amerikkalainen Pixies ei nähtävästi ole koskaan ollut listojen kärjessä. Yhtye vaikutti aktiivisesti vuosina 1986 - 1993 ja teki 10 vuoden hiljaiselon jälkeen comebackin v. 2004.
Itse kappaleesta: se kuulostaa häiriintyneeltä. Pääsolisti karjuu kuin mielipuoli. Kitarariffi on sama koko 3 minuuttisen kappaleen ja mitään mukavia musikaalia yksityiskohtia en löytänyt. Ehkä jotkut eivät sellaista kaipaa, mutta minä en henkilökohtaisesti perusta musiikkia pelkkään rämpyttämiseen ja rääkymiseen.Pixies


Ja vielä: 2, 14 ja 5
Eli viimeinen on 50s, Punk ja
Baby Dodds – Jazz Drumming

Ei takuulla ole punkia, mutta Spotify arpoi 1950-luvulta sen sijaan afrikkalaista ja afroamerikkalaista rumpumusiikkia. Mielenkiintoista vaihtelua :D
Melodiasta on tarpeetonta siis puhua. Rummutuskin on mahdollisimman yksinkertaista. Minulle on epäselvää, mitä pintaa artisti rummuttaa pääasiallisesti. Arvatenkin rummun ulkopintaa, mutta kuulostaa melkein, että jotain kaappia tai kivilattiaa? :D Välillä kuulaan yksittäiset lyönnit rumpuihin ja lautaisiin. Taustalla jyskyttää joku matala rumpu.
Kappale ei ärsytä, mutta...ei kai koko levy sentään ole tällaista?

Artistia Warren "Baby" Doddsia (1898 - 1959) pidetään Wikipedialle tyypilliseen sävyyn "yhtenä parhaimmista" jazzrumpaleista. Jassoo.


Baby Dodds
_____________

Näin. Oli toisaalta virkistävää kuunnella aivan erityylistä musiikkia, mitä yleensä on kaiuttimista tottunut kuulemaan. Oli myös minulle yllätys, että pidin loppujen lopuksi suurimmasta osasta arvotuista kappaleista.
Todistiko tämä havainto siis sen, että sekalainen musiikki ei olekaan soopaa?
Toivottavasti.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jokainen valikoitunut artisti oli/on genrensä legendoja, vaikka et itse olisi kuullutkaan. Musiikkilajien fanit kyllä tuntevat.

Jukka kirjoitti...

Tiedä sitten, oliko sattumaa vai jättääkö Spotifyn radio "nobodyt" pois.

Kyllä legendoja riittää. Ei yksi ihminen voi kaikkea tuntea. Kokonaisia genrejä voi olla täysin pimennossa. Jokaisella kun on musiikkimieltymyksensä. Minä esittelen tuntemiani kappaleita, jotka puolestaan muille voivat olla täysin tuntemattomia. Näin se menee.

Mutta ihan mielenkiintoista antaa välillä arvan valita musiikin ;)

Jukka kirjoitti...

Hauska juttu muuten, eilen satuin lounastamaan hotellin juhlatilassa nimeltä Cornelis. Seinällä oli juttu Cornelis Vreeswijkistä :D

Ja tänään huomasin uutisoinnissa, että Heikki Kovalainen aikoo nautti Pixiesin musiikista tulevan osakilpailun alla.

xiladone kirjoitti...

Kumman "hyviä" valintoja, viimeistä en tunne mutta muut ovat varsin ansiokkaita omalla alallaan.

Vreeswijk on aika kulttiartisti mutta ilmeisesti ne sanat pitäisi ymmärtää että musiikista pystyisi nauttimaan...olen joitain kappaleitaan kuullut eikä niistä oikein saa paljoa irti jos ei tajua sanoja :)
Mutta verrokeiksi sopisivat ilmeisesti Georges Brassens ja Juha Vainio...

Pixies ei uransa aikana ollut mitenkään menestyksekäs mutta on ollut tärkeä vaikuttaja 90- ja 00-luvun kitararockiin...mutta jos pitäisi soittaa sinulle joku Pixiesin kappale niin Debaser ei olisi ykkösvalinta :)

Jamiroquailta oli vaikea välttyä 90-luvun puolivälissä mutta sittemmin ei ole kauheasti kuulunut, vaikka on näköjään levyjä tehnyt ja ne briteissä ihan menestyneetkin.

Suosituimmat artikkelit