maanantaina, maaliskuuta 01, 2010

Teemana: Frédéric Chopin

Tänään on tullut kuluneeksi tasan 200 vuotta pianovirtuoosi Frédéric Chopinin syntymästä!
Chopinilla on itselleni suuri merkitys etenkin pianonsoittotaidon kehityksessä. Kuten kenties olen aiemmin maininnut, olen itseoppinut pianoharrastaja. Noin vuoden 2004 paikkeilla etsin kunnollisia pianonuotteja, jota voisi soittaa. Klassinen musiikki ja varsinkin Chopinin tuotanto tarjosi tuolloin oivaa harjoittelumateriaalia. Helpoimmista preludeista aloittaen onnistuin vuosien päätteeksi soittamaan sotilaspoloneesin op. 40:n sangen kelvollisesti. Koska en varsinaisesti ole mitään sointu/sävelharjoituksia tehnyt, tasoni tuskin koskaan riittää Chopinin vaativien etydien soittamiseen.

Tunnen siis Chopinin musiikkia, vaikka en aivan viime vuosina sitä olekaan kuunnellut. Tässä Teema-postauksessa esittelen kourallisen omia suosikkejani mestarin pianotuotannosta.
Eläköön Chopin musiikillaan aina keskuudessamme!

 Chopinista otettu ainutlaatuinen valokuva vuodelta 1849


Tarantelle in Ab, Op.43

Chopinin tuotanto pianolle kattaa muutakin kuin valsseja, etydejä, preludeja ja masurkkoja. Tanssimusiikista nopeimpaa lajia edustaa italialainen tarantella, joka soi yleensä 6/8 tahdissa. Kansantanssia säestää soittimena tamburiini tä-tädättä-tätätä-tätätä | tä-tädättä-tätätä-tätätä.
Chopin kirjoitti teoksensa Op. 43 vuonna 1841. Kappale on mukava ja pirteä. Vasemman käden kolmisormikuvio on allekirjoittaneelle tänäkin päivänä valitettavan vaikea.

12 Etudes, Op.25 No.1 in Ab ('Aeolian Harp')

Chopinin teoksista arvostetuimman osuuden muodostaa etydit, joita hän kirjoitti yhteensä 27 erilaista. Etydit ovat "harjoituskappaleita", ja niiden rakenne perustuu yleensä tietynlaiseen tekniikkaan. Teknisen vaikeuden takia etydit ovat yleisiä konserttikappaleita.
Selvän soitantotekniikan voi huomata myös etydisarjan Op. 25 ensimmäisestä numerosta, joka on saanut tuuleen ja harppuun viittaavan nimen Aeolian Harp. Chopin kirjoitti 12 etydiään vuosien 1836-37 välissä. Tämä nimenomainen etydi oli mm. Chopinin aikalaisen Robert Schumannin(1810 - 1856) suuresti arvostama teos ja juuri hän keksi sille lisänimen Aeolian Harp.


Mazurka in A minor, Op. 17, No. 4

Masurkan ovat sopivan haasteellisia aloitteleville pianisteille. Ne eivät ole ylitsepääsemättömän vaikeita, mutta täydellinen läpisoitto vaatii aina suurta keskittymistä.
Omiin suosikkeihini lukeutuu tämä mollivoittoinen masurkka, jonka Chopin kirjoitti vuosina 1822-23. Melodiankulku on kaunis, sievä. Mukavia ovat toisinaan ilmenevät luritukset. Duurissa soiva väliosuus on jankkaava, mutta sopivan kontrastinen muuten haikeaan ilmeeseen.


Fantaisie-impromptu in C#-, Op.66

Impromptu-sana on johdettu latinasta (in pomptu "käden ulottuvilla") ja tarkasti ottaen sillä tarkoitetaan vapaamuotoista, improvisoitua teosta. Chopin kirjoitti Impromptuja yhteensä 4 kappaletta, "Fantasien" vuonna 1834. Se on myös Chopinin tunnetuimpia teoksia, tähdentäen ironian, jossa Chopin ei toivonut kappaletta julkaistavan ollenkaan.
Nopeassa teoksessa kumpikin käsi soittaa eri tahtia, joten vasta-alkajalle kappale tuottaa varmasti vaikeuksia. Hieno konserttiteos joka tapauksessa.

 Chopinin muotokuva

Nocturne in E flat major, Op. 9, No. 2

Chopin kirjoitti 21 nokturnoa, joista todennäköisesti E♭ duuri on tunnetuin. Nokturnolla tarkoitetaan yöllistä tunnelmaa kuvaavaa romanttista teosta. Ne ovat siten usein suht' hitaita ja sentimentaalisia. Tämä taas tarkoittaa sitä, että ne ovat yleensä aloittelevan pianistin soitettavissa - joskin niissä on toisinaan vaikeita lurituksia.
Lurituksia kuullaan myös tässä vuosien 1830-32 nokturnossa, mutta varsin kiltisti.


12 Etudes, Op.25 No.9: Allegro assai in Gb ('Butterfly')

"Perhosetydi" on kestoltaan alta minuutin, mutta mielestäni sitäkin omaperäisempi. Vahvan rytmityksen ja staccaton myötä se tarjoaa haastetta pianistille. Peräkkäisten nuottien välit ovat suurehkot ja nopeus...varsin nopea. Alennuksia on 6kpl, joten harjoitusta vaaditaan soiton sujuvaksi saamiseksi.


24 Preludes, Op. 28 Largo – E minor

Tällä preludilla on todella nostalginen lataus. Se sisältyy erääseen klassisen musiikin tietokonepeliin, jota pelasin arviolta jo 5 vuotiaana. Vaikka en osannut englantia saatika edes lukea, pelin musiikista nautin toden teolla. Yksi musiikkikappale - preludi E mollissa - liikutti 5-vuotiasta minua. En toki arvannut, että kyseinen preludi on Chopinin tunnetuimpia teoksia. Se soi mm. hänen hautajaisissa.
Preludi on yksi helpoimpia Chopinin teoksia, ja se olikin ensimmäinen oppimani Chopinin kappale.

Toinen muotokuva Chopinista

Polonaise in A-flat major, Op. 53

Chopinin uljain pianoteos on sankaripoloneesi Op. 53. Poloneesihan on tanssi, mutta ei näin hienon teoksen tahdissa voi kenkään tanssia :D Chopin kirjoitti teoksen vuonna 1842 ja se on yksi säveltäjän 16:sta poloneesista.
Polonaise héroïquea pidetään virtuoosiksi pyrkivät pianistin viimeisenä taidonnäytteenä. Se varmasti pitääkin paikkansa. Wikipedia näet luettelee ison kasan kappaleen teknisistä haasteista, jotka pianistin pitää ottaa huomioon yli 6 minuutin soitannon aikana. Kokemuksella sanon kuitenkin, että Chopinin tietyt etydit ovat nopeudessaan ja sormitusvaatimuksiltaan paljon haastavampia.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit