sunnuntaina, maaliskuuta 28, 2010

Viikon 12 viisikko

 Tauon jälkeen on mukava tarjota taas sekalaista musiikkia teille lukijoille! Muistakaapa äänestää.
 _________________________

1. Let's All Chant
Sävellys & Sanoitus: Michael Zager & Alvin Fields - Esitys: Michael Zager Band - Vuosi: 1978
Your body, my body, everybody move your body...
Tämä kappale oli eräällä VHS-kasetilla jonkun kehnon suomalaisen(?) bändin coveroimana. Oheinen mainitsemani kertosäe oli tarttuva, vaikka bändin jäsenet ja 90-luvulle tyypillinen esiintymistyyli olivat hirvittävää katseltavaa.
Minulle oli pieni yllätys, että kappale oli kuin olikin cover. Sen esitti alunperin Michael Zagerin (s.1943) bändi. Zager on pääasiallisesti toiminut tuottajana, ja toiminut artistien kuten Whitney Houston ja Gladys Knightin kanssa. Miehen oma sävellystuotanto on lyhyt, mutta Let's All Chant pääsi jopa diskolistojen kärkeen 1978 ja ylsi myös Billboardin listalla Top 40:iin.

Kappaleen singlejulkaisu

2. Yummy Yummy Yummy
Sävellys & Sanoitus: Joey Levine & Arthur Resnick - Esitys: Ohio Express - Vuosi: 1968
Yhdysvaltojen Ohiosta kotoisin oleva bubblegum-bändi Ohio Express oli 60-luvun lopun eräs "yhden hitin ihmeitä". Yummy Yummy Yummy käväisi listaykkösenä mm. Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa ja oli muuallakin kärkiviisikon paikkeilla. Kappale on ollut median ahkerassa käytössä, yleensä taustamusiikkina kohtauksissa liittyen karkkeihin ja herkkuihin.
Yhtye on viime vuosina herätetty henkiin ja se keikkailee satunnaisin väliajoin. Uutta materiaalia The Ohio Express ei ole tuottanut.


Levyn kansi


3. Rockit
Sävellys: Herbie Hancock, Bill Laswell & Michael Beinhorn - Esitys: Herbie Hancock - Vuosi: 1983
Herbie Hancock (s. 1940) kuuluu kiistatta nykyaikaisen jazzin suurimpiin vaikuttajiin. Hancockin pian 50 vuotta kestänyt ura on tähän mennessä tuottanut lähemmäs saman verran albumeja, 47.
Hancock itse toimii kokoonpanossaan kosketinsoittajana oli sormien alla sitten piano, syntikka, clavinetti jne. Hancockin säveltämässä instrumentaalijazzissa yhdistyy funk, soul ja blues, toisinaan jopa klassinen.

Artistin 35. albumi Future Shock otti askeleen kohti uudenlaista tyyliä. Musiikki edustaa genreltään enemmän elektroa ja hip hopia kuin suoraan fusion jazzia. Levyn kappaleesta Rockit tuli kuitenkin hirmu suosittu ja se voitti seuraavan vuonna 1984 Grammy-palkinnon parhaana R&B-kappaleena sekä 5 palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Hancock lavalla

4. Hooray For Hollywood
Sävellys: Richard Whiting - Sanoitus: Johnny Mercer - Esitys: Johnnie Davis, Frances Langford ja Benny Goodmanin orkesteri - Vuosi: 1937
Hooray For Hollywood on eräänlainen Hollywoodin "teemamusiikki". Hyvin usein sitä käytettiin esim. Warner Brosin piirretyissä tai Hollywoodiin liittyvissä komediaelokuvissa. Ranskan César Awards -gaalassa kappale oli pitkään käytössä. Ensimmäistä kertaa Hooray For Hollywood kuultiin elokuvassa Hollywood Hotel vuodelta 1937. Sanoittajana toimi klassikoista kuten Kissa vieköön, Laura ja Autumn Leaves vastannut Johnny Mercer (1909 - 1976). Elokuva itsessään ei ole klassikko, mutta kappale on jäänyt elämään eri yhteyksien kautta.

Hollywoodin glamouria

5. Japanese Boy
Sävellys: Bobby Heatlie - Sanoitus: Raul Reiman - Esitys: Aneka - Vuosi: 1981
Skottilainen laulaja Mary Sandeman (1954) onnistui yllättämään musiikkiyhteisöt levyttämällä nimellä Aneka kappaleen Japanese Boy, joka saavutti listojen kärkipaikan useassa Euroopan maassa mukaan lukien Iso-Britannia. Kerrotaan, että japanilaistyylinen diskopoppi ei kelvannut itse nousevan auringon maassa, missä sen soundia pidettiin "liian kiinalaisena".
Yhden hitin ihmeeksi jäänyt Sandeman luopui pian Anekan peitenimestä ja jatkoi esiintymistä folk-laulajana.
Suomeksi kappaleen on muuten levytti Armi Aavikko heti samana vuonna nimellä Iltaloma .

 Japanilaistyylinen kansi

Mikä näistä miellytti sinua eniten?

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit