sunnuntaina, huhtikuuta 25, 2010

Havainto: Arvotaan 5 kappaletta - Osa II

Oikein jännittää, mitä arpa kohtalon tarjoaapi meille.
Säännöt kertauksena alla:
Käytän arvontaan Spotifyn radiota ja satunnaislukugeneraattoria. Laskenta aloitetaan vasemmalta.
Aikakautta varten tarvitsen luvun väliltä 1-7. Genreä varten luvun väliltä 1-18. Ehdotettu kappale olkoon arvottu numero 1 ja 5 väliltä.
_____________________
Abrakadabra: Numerot ovat 5, 11 ja 5 eli vastaavat alueet ovat 80s ja New Wave sekä kappale
Modern Talking – Brother Louie

Hah. Olin ajatellut juuri tätä kappaletta tulevaan Viikon viisikko -listaan sopivaksi. Mukava sattuma.
Kyse on siis saksalaisduo Thomas Andersin (s. 1963) ja Dieter Bohlenin (s. 1954) perustamasta Modern Talking -yhtyeestä, joka on samalla maan kaikkien aikojen menestynein bändi. Bändin singatuurikappale You're My Heart, You're My Soul vuodelta 1984 uuluu populaarimusiikin suuriin klassikoihin. Toki Brother Louie (1986) on lähes yhtä mukaansa vievä.
En ehkä ensimmäisenä määrittelisi Modern Talkingia New Wave -genren piiriin, jonka juuret ovat punkissa ja tyyli lähempänä rockia kuin europoppia. Tosin jopa Wikipedia väittää ko. kappaleen olevan Synthpopin ohella New Wavea. Tiedä sitten?

Kappale on siis loistava ja se olikin listaykkösenä ainakin Saksassa sekä Ruotsissa ja oman arvaukseni mukaan myös Suomessa.
Loppukaneettina mainittakoon, että luulin pienenä Modern Talkingin laulajien olevan keski-ikäisiä naisia. Kesti aikansa, ennen kuin pystyin kuulemaan laulussa miehen äänen.
*****

Singlen kansi + artistien lookki


Ja nyt, Jorma...numerot: 1, 17 ja 4. Siis Older, Soul ja
Admiral Tibet – Fussing And Fighting

Soulia ei ollut ennen 50-lukua, joten Spotify arpoi minulle artistin nimeltä Admiral Tibet (s. 1960), jonka musiikkityyli reggaen alalaji dancehall. 70-luvun lopussa syntyneelle genrelle on tyypillistä elektronisen musiikin käyttö, nopea rytmitys ja yhteiskunnalliset sanoitukset. Edellisen alakulttuuriin kuuluu myös ragga, joka lähenee hip-hopia.
Admiral Tibet ei ole minulle tuttu artisti, eikä häneen löydy montaa viittausta suomeksi. Miehen ura alkoi jo 80-luvulla. Jamaikalainen tunnetaan kulttuurillisista ja valveutuneista sanoituksistaan. Hän ei ole kuitenkaan saavuttanut listasijoituksia.

Mielestäni kappale on sangen mukava. Se on minusta lähellä tavanomaista reggaeta; rentoa ja huoletonta. Kappaleessa ei ole mitään ihmeellistä kehuttavaa muttei myöskään moitittavaa.
Jostain syystä Spotify väittää levyn olevan vuodelta 1905, vaikka se tosiasia on vain 10 vuotta vanha. :s

**½
Tiibetin amiraali

Next one: 6, 15 ja 5. Eli 90s, reggae ja
Mighty Diamonds – Love Me Girl
Tästähän tuli oikein regeepainotteinen arvonta :D
Nyt alalajina on roots reggae, jonka huippuvuodet  70-luvulla edelsivät dancehallia. Juuret roots reggaella oli mm. ska'assa, joka syntyi 50-luvulla jamaikalaisen perinnemusiikin ja yhdysvaltalaisen R&B-genren fuusiossa.
Roots reggealle tyypillistä on spirituaaliset ja yhteiskunnalliset sanoitukset sekä melko iso yhtyekokoonpano. Mm. Bob Marleyn voi sanoa olleen yksi genren vaikuttajista.

Mighty Diamonds on minulle jälleen täysi kysymysmerkki. Trion ura on alkanut jo vuodesta 1969 ja jatkuu edelleen. Yhtyeen debyyttilevy Right Time (1976) oli menestys emämaa Jamaikassa ja keräsi huomiota myös mm. Isossa-Britanniassa. Myöhempi menestys lienee jäänyt paikalliseksi.

Arvottu kappale on peräisin yhtyeen 25. albumilta Bust Out (1993). Kappale on hieman jankkaava ja en usko sen olevan parasta Might Diamondsia.
**
Levytaidetta


Ja sitten seuraa numerot 1, 17 ja 2. (taas 1 ja 17...en luota tuohon satunnaislukugeneraattoriin). Arvon uudelleen: 1, 9 ja 4. No jokohan? Older, House ja
Baddiel – Three Lions - Original Version

Mitäköhän tämäkin on olevinaan? Ah, jo löytyi. Brittiläinen Pop-rock bändi The Lightning Seeds tunnetaan parhaiten kappaleestaan Three Lions, joka oli Englannin jalkapallomaajoukkueen tunnuslaulu vuoden 1996 EM-turnauksessa. Kappale oli maan listaykkönen kyseisenä vuonna kuten myös vuoden '98 MM-kisojen aikaan. Kappale on tullut aina uudelleen muotiin jalkapallokisojen aikaan.
Joko en muista tätä biisiä tai en ole seurannut futista tarkalla korvalla. Kappale ei vain kuulosta tutulta.

Spotifyn arpova yhtye on reilun 20-vuotisen ajan ollut tasainen listatekijä, vaikka vain edellä mainittu yksi kärkihitti löytyy. Musiikillinen tyyli on yhtyeellä vaihdellut alternativesta synthpoppiin.

Mitä itse kappaleen melodiaan tulee, on se yllätyksetön, yksinkertainen ja jankkaava, mutta varmaan siksi niin helppo valinta joukkueen viralliseksi kannatuslauluksi.
***
Kuvakaappaus vuoden 1998 musiikkivideosta

Ja viimeisenä 2, 1 ja 1. Siis 50s, Alternative ja
Audrey Coppard – Died of Love
Audrey Coppard laulaa Englantilaisia kansanlauluja. Ei taatusti ole alternativea mutta sentään 50-luvulta.
Mutta kuka on tämä nainen? Hänestä ei ole Wikipedia-artikkelia. Pitkällisen etsinnän jälkeen löysin levytekstistä maininnan, jossa hänen kerrotaan olevan 23 vuotias. Syntyvuosi olisi siten 1956 - 23 = 1933. Lehtisessä kerrotaan myös, että Audrey löysi Appalakkien vuorimusiikin jazzin ja bluesin kautta. Folk-musiikista tuli hänen intohimonsa ja nyt hän keskittyy oman maansa kansanmusiikkiin.
Mitä Audrey on tehnyt myöhemmällä urallaan, on epäselvää. Saman niminen henkilö on listattu kirjan Orwell remembered (1984) tekijäksi, mutta onko kyseessä vain kaima? Mahdoton sanoa.

En ole koskaan välittänyt kansanlauluista. Etenkin kyseinen kappale on varsin tylsä ja mitäänsanomaton. Kansanlauluissa - täytyy silti muistaa - musiikki on yleensä sivuseikka ja tarina ja lausunta tärkeämpää. Coppard tuskin tässä epäonnistui. Mutta pisteitä on annettava ilman genren sisäistä vertailua.
*
Levyn kansi

2 kommenttia:

Antti Soukka kirjoitti...

Kun itselleni tulee halu kuunnella Spotifysta satunnaismusiikkia, napsautan englanninkielisestä Wikipediasta linkkiä Random article. Sitten haen Spotifysta musiikkia artikkelin otsikon ensimmäisellä sanalla. Riemastuttavin tällä tavalla löydetty uusi tuttavuus tuli vastaan, kun hakusanaksi osui 'tornado'.

Jukka kirjoitti...

Heh, kyllähän sitä saa arvottua kappaleita vaikka millä tavalla.

Löytyypä netistä myös Random Word Generator
http://watchout4snakes.com/creativitytools/RandomWord/RandomWordPlus.aspx

Suosituimmat artikkelit