torstaina, huhtikuuta 01, 2010

Levyarvostelu: Village people - Village people (1977)

Vuosi: 1977
Levy-yhtiö: Casablanca Records
Katalogi: NBLP 7064
Genre: Disco
Formaatti: LP
Kesto: 22 min 16 sek


Henkilöt:
Jousi- ja vaskisovitukset, orkesterinjohto - Horace Ott
Laulusovitus - Jacques Morali , Phil Hurtt
Taide - Gribbitt!
Basso - Alfonso Carey
Kellot - Felipe"Indian From The Anvil"
Congat - Anthony Robinson , Charles Payne
Rummut - Russell Dabney
Sähköpiano ja klavinetti - Nathaniel (Crocket) Wilke
Ääniteknikko - Gerald Block
Apulaisääniteknikko - J.D. Stewart
Pääkitara - Jimmy Lee
Säestävä kitara - Rodger Lee
Pääsolisti - Victor Willis
Kuvat - Joseph Moss
Tuottaja, säveltäjä, rytmisoitinsovitus - Jacques Morali
Tamburini - Ron "Nick" Nickolson , William Penelli
Timbale - Mario P. Grillo
Triangeli - George Deavins

Kappaleet:
1. "San Francisco (You've Got Me)" — 5:19
2. "In Hollywood (Everybody is a Star)" — 5:27
3. "Fire Island" — 5:49
4. "Village People" — 5:41

______________________________

Legendaarinen diskoyhtye Village People näki päivänvalonsa vuonna 1977, kun tuottaja Jacques Morali (1947 - 1991) ehdotti säveltämiään tanssikappaleita silloiselle laulaja-näyttelijä Victor Willisille (s. 1951). Willis suostui oikopäätä.
Koottiin nopeasti sekalainen ryhmä, jonka tarkoitus oli kiinnostaa homoseksuaaleja. Kappaleet äänitettiin New Yorkissa sijaitsevan Sigma Sound Studios -yhtiön tiloissa. Albumin ilmestyttyä ja saavutettuaan suosiota Morali ja hänen liikekumppaninsa Henri Belolon näkivät, että Willis tarvitsisi pysyvän ryhmän ympärilleen.
Parodioiviin rooleihin valittiin 6 henkilöä. Willis esitti poliisia ja hänen ystävänsä Alex Briley urheilijaa (myöhemmin sotilasta). Jo albumilla mukana ollut baarimikko Felipe Rose esitti intiaania, Dave Forrest cowboyta, Mark Mussler remonttimiestä ja Lee Mouton nahkamiestä. Kolme viimeksi mainittua vaihtuivat ensimmäisen albumin jälkeen.


Albumin homoutta vihjailevista kappaleista vastasi Phil Hurtt ja Peter Whiteheard. Idea nimelle Village People tuli New Yorkin Green Village -alueesta, joka tuolloin oli sateenkaariväen suosimaan aluetta.

Debyyttilevyn takakansi

Ensimmäinen levy sisälsi vain 4 kappaletta. Se tuotti kuitenkin kaksi suht' varteenotettavaa hittiä. Niistä lisää alempana.

Arvostelu:
1. Village People – San Fransisco (You've Got Me)
Yhtyeen ensimmäinen hitti. Se ylsi muun muassa Britannian singlelistalla 46:nneksi. Nykyään se ei kuitenkaan lukeudu Village Peoplen soitetuimpien kappaleiden joukkoon. Mutta täytyy muistaa, että vuonna 1977 tällainen biitti oli vielä uutta; Saturday Night Fever ei ollut edes ilmestynyt! Nyt siihen suhtautuu, kuin se olisi tasapaksua diskoa.
Mielenkiintoista kyllä, 0:15 ja 0:45 kohdalla on kummassakin kuultavissa selvää samankaltaisuutta myöhempään Macho Man -kappaleeseen.
**½

2. Village People – In Hollywood (Everybody is A Star)
Kappale tuntuu jatkavan siitä, mihin edellinen jäi. Rumpukomppi ja kilinät ovat ainakin täsmälleen samat. Laulutyyli ja sen rytmitys ovat jo tässä vaiheessa tyypillistä bändille. Village People lukeutuukin yhtyeisiin, joiden musiikin tunnistaa vaikka vessan radiosta pää pöntössä.
In Hollywood (Everybody is a Star) on jollakin tapaa mielenkiintoisempi sävelkulultaan kuin edellinen raita. Mutta ei tämäkään järin mieleen jäävä. Bändin superhitti antoi vielä odottaa itseään.
***

3. Village People – Fire Island
Diskokomppi on jälleen tarttuva. Pitkä 50 sekunnin intro on mukava lisä. Kappale vaihtuu duuriin lauluosuuden alkaessa. Muuta huikeaa tai kiksejä aiheuttavaa kappaleesta ei löydy. Tapaksuus, toistettavuus kirjaimellisesti toistuu tässäkin kappaleessa. Ei täysin huonoa eikä täysin pahaa sanottavaa löydy. Kyllä tällä jalan saa vispaamaan, bändin kohdeyleisöllä ehkä jonkin muunkin?!
**½

4. Village People – Village People
Ainoa kappale, jonka intro jotenkin poikkeaa muista. Basso on vahvempi ja hihat on saanut väistyä. Kappaleen alku tuntuu tämän takia astetta rauhallisemmalta. Tuttu komppi alkaa lopulta minuutin ja 20 sekunnin paikkeilla, mutta taukoaa myöhemmin uudestaan.
Bändin nimikkokappaleeksi ei mitenkään esimerkillinen teos. Yhtyeen olisi kannattanut odottaa pari vuotta, jotta nimi "Village People" tunnettaisiin bändin ohella myös loistavana kappaleena. Nyt vain bändi on loistava ja kappale jää toteutukseltaan valjuksi.
**

Tuomio:
Village Peoplen debyyttialbumi ei ollut pohjanoteeraus. Siinä on havaittavissa välittömästi bändille ominainen soundi ja laulutyyli. Tässä suhteessa yhtye oli heti "valmiimpi" kuin esimerkiksi Abba, jolla kesti monta vuotta löytää lopullinen tyyli (ja silloinkin voidaan väitellä, mikä "se tyyli" sitten on).
Arvostelu on vaikeaa ja samalla helppoa. Suurta diversiteettiä levyltä ei löydy ja kappaleista on hankala pistää paremmuusjärjestykseen. Tosin mikään neljästä raidasta ei ollut täysi floppi tai mestariteos, joten keskinkertaisuuteen päädytään lopullisessakin arvosanassa:
**½

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit