maanantaina, huhtikuuta 12, 2010

Teemana: Kevät

Kevät on sulavan lumen ja lämpöisen auringon aikaa. Kevät on ilon ja riemun aikaa. Kevät on energiaa.
Keväinen musiikki on lähes poikkeuksetta iloista. Keväinen musiikki saa hyvälle mielelle. Tässäpä 10 keväistä kappaletta vuosikymmenien takaa.
_______________________

1. Kevään kohinaa
Sävellys: Christian Sinding - Esitys: Commodore Grand Orchestra johtajanaan Joseph Muscant - Vuosi: 1934

Edward Griegin ohella kuuluisin norjalainen säveltäjä on arvatenkin Christian Sinding (1856 - 1941). Miehen tunnetuin teos on hänen vuonna 1896 tekemä Frühlingsrauschen (Rustle of Spring). Sindingin musiikillinen tyyli lähestyy Wagnerin ja Lisztin vastaavaa. Valitettavasti hänen laajahko tuotantonsa on jäänyt unholaan juuri tätä nimenomaista poikkeusta lukuun ottamatta. Kappale kuuluu vuosittain Helsingin kaupunginorkesterin esittämään Vappumatinean repertuaariin ja on suosikki orkesteriteoksiani.

 Christian Sinding

2. Frühlingsstimmen
Sävellys: Johann Strauss II - Esitys: Vienna Philharmonic Orchestra johtajanaan Clemens Krauss - Vuosi: 1954
Nuoremman Johann Straussin vuonna 1882 säveltämä valssi op. 410 Frühlingsstimmen ("Voices of Spring") kuuluu 'valssikuninkaan' kirkkaimpaan tuotantoon.Kappale oli alkujaan tarkoitettu laulettavaksi. Sopraano Bianca Bianchi esittikin valssin ensimmäisenä Wienin teatterissa avustuksena keisari Franz Josef ja keisarinna Elisabethin perustamalle säätiölle Lepzigin puutteenalaisille.
Kappale kuuluu myös Vappumatinean ohjelmistoon.

3. Kevään ensi käköä kuullessa
Sävellys: Frederick Delius - Esitys: BBC Symphony Orchestra johtajanaan Andrew Davis - Vuosi: 1992
Impressionismin englantilainen edustaja Frederick Delius (1862 - 1934) sävelsi eittämättä tunnetuimman teoksensa On Hearing the First Cuckoo in Spring vuonna 1912. Kappale kuului sarjaan 'Kaksi kappaletta pienelle orkesterille'. Teema on osittain (4:14) lainattu norjalaisesta kansanlaulusta Olan laaksossa. Samaa säveltä käytti myös Edward Grieg kokoelmassa 19 norjalaista kansanlaulua Op. 66, osa XIV.

 Frederick Delius

4. Tulips In Springtime
Sävellys: Rebekah Harkness & Tom Glazer - Esitys: Alfonso D'Artega ja hänen orkesterinsa - Vuosi: 1955

Tästä kappaleesta minulla ei ole juurikaan tietoa. Se on beguine, jonka sävelsi yhdysvaltalaiset Rebekah Harkness (1915 - 1982) ja Tom Glazer (1914 - 2003). Glazer oli folk-laulaja ja hän tuotti myös kuuluisia lastenlauluja sekä juonsi radio-ohjelmaa. Muun muassa Kipparikvaretin äänittämä Skokiaan on miehen sanoittama.
Orkesteria johtava Alfonso D'Artega (1907 - 1998) toimi New Yorkin Philharmonikkojen kapellimestarin viran ohella säveltäjänä. Hänen tuotantonsa kattaa yli 50 kappaletta ja esimerkiksi tunnusmusiikin NBC-televisiokonavalle.

5. Muumilaakson kevätjuhla
Sävellys: Robert Farnon - Esitys: Tanskan valtiollinen radio-orkesteri johtajanaan Robert Farnon - Vuosi: 1956

«Hatti ja vatit ne satapäisnä hyppii sinne tänne vain hatti ja vatt, vatti ja hatt, hatti ja vatt, vatt.»
Tove Janssonin muumihahmojen markkinointia Isossa-Britanniassa vauhditettiin tällä Robert Farnonin (1917 - 2005) säveltämällä riemukkalla sävellyksellä. Kappale oli niin mukava, että Maynie Siren levytti sen 3 vuotta myöhemmin Leila Järvisen sanoituksella. Vuonna 2004 Benny Törnroos levytti sen uudelleen nimellä Vårbal i Mumindalen. Farnon sai kiitokseksi sävellyksestään muumikuvioisen solmion. Kuuleman mukaan hänet nähtiin käyttävän sitä monta vuotta. ;)

6. Nuoruuden kevät
Sävellys: Matti Jurva - Sanoitus: Tatu Pekkarinen - Esitys: Tauno Palo ja Masan Harmonikkaorkesteri - Vuosi: 1938
Näyttelijälegenda Tauno Palon (1908 - 1982) laulajaura sai alkunsa vuonna 1934. Vuonna 1938 hän levytti tämän Matti Jurvan (1898 - 1943) säveltämän kappaleen Odeon A 228499 -levylle. Toisella puolella oli laulu Ylpeä heili, joka oli niinikään Jurvan. Masan Harmonikkaorkesteri -nimen taakse kätkeytyy Dallapé.

7. Kevät Helsingissä
Sävellys: Lasse Dahlquist - Sanoitus: Åke Söderholm - Esitys: Olavi Virta & Mirva-tanssiorkesteri - Vuosi: 1944

Olavi Virta (1915 - 1972) lauloi Mirva-levymerkille hitin Ennen kuolemaa vuonna 1944. Savikiekon toisella puolella oli käännösiskelmä Lasse Dahlquistin (1910 - 1979) laulusta Maj i majorna. Virran kuuluisasta 'uljaasta äänenkäytöstä' ei voida tässä puhua (tosin äänitteen tekninen laatu ei ole paras mahdollinen). Hän oli tuolloin sodan aikana vasta 29-vuotias viestimies ja samalla suhteellisen tuntematon laulaja.
Kappaleen suomentaja on tuntematon.

Olavi Virta elokuvassa Iskelmäparaati (1939)
*Klikkaa suuremmaksi*


8. Pieniä keväterehdyksiä
Sävellys: Georg Malmstén - Sanoitus: Toini Ollikainen - Esitys: George Malmstén ja Sointu-orkesteri - Vuosi: 1948

Molli-Jorin 842 kappaleen levytystuotantoon mahtuu myös niitä iloisempia lauluja. Kyseinen esimerkki on tavallista harvinaisempi tapaus Malmsténin levytyshistoriassa. Jonkinlaista sekaannusta näkee nimessä, sillä toiset lähteet sanovat sen olevan Pieniä kevät erehdyksiä, kun taas Äänitearkisto puhuu nimestä Pieniä kevättervehdyksiä. Tai ettei kyse olekaan kevätrevähdyksistä?  :D9. Kevään hurmaa
Sävellys & sanoitus: Usko Hurmerinta - Esitys: A. Aimo ja Sointu-orkesteri - Vuosi: 1941

A. Aimo (1911 - 1963) oli sodan ajan aktiivisimpia laulajiamme. Välirauhan aikaan 21. huhtikuuta 1941 hän kävi Tukholmassa levyttämässä Sointu-levymerkille useamman kiekollisen musiikkia. Yksi päivän tuotoksista oli huhtikuulle luonnollinen lauluvalinta, Kevään hurmaa (tai hurma). A. Aimo jatkoi levyttämistä aina kuolemaansa asti.

 Aimo Andersson

10. Portugalin huhtikuu
Sävellys: Raul Ferrao - Sanoitus: Jose Galhardo - Käännös: Saukki - Esitys: Olavi Virta ja George de Godzinskyn orkesteri - Vuosi: 1953
Portugalilainen bolero Coimbra sai menestyvän vastaanoton Amerikan mantereella 1953, jolloin se ylsi nimellä April in Porgual korkealle listoille useasti eri artistien ja orkesterien toimesta.
Meillä Suomessa Saukin sanoittamatta kappaleen esitti - kukas muu kuin - Olavi Virta. Virran tulkinta on yksi suomi-iskelmän suurimpia klassikoita. Siksi se on luonnollisesti mukana tässä bloggauksessa.
Kappaleessa on erikoinen tekolopetus kohdassa 2:38. Kappaleen ikään kuin luulee päättyvän, mutta vielä mitä, se jatkuu vielä reilut 20 sekuntia. Mutta mitään heikkoutta en löydä Godzinskyn loisteliaasta sovituksesta.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit