tiistaina, huhtikuuta 06, 2010

Viikon 14 viisikko

Jälleen laadukas viisikko sulosäveliä.

 ____________________


1. Runaway
Sävellys & sanoitus: Janet Jackson, James Harris III & Terry Lewis - Esitys: Janet Jackson - Vuosi: 1995
Puolueellisin sanoin: 90-luvulla tuotettiin paljon hyvää musiikkia. Janet Jacksonin (s. 1966) Runaway on mielestäni oiva esimerkki aikakauden potentiaalista.
Jacksonin ura alkoi jo 70-luvulla ja hän on eräs kaikkien aikojen myyvimpiä naisartisteja. Listojen Top-kympissä Jackson on ollut lähes 30 kertaa. Näihin lukeutuu myös Runaway, joka parhaimmillaan oli sijalla #3. Itse pidän kappaletta Janetin yhtenä parhaana.  Erityisesti nuoren allekirjoittaneen mieleen on jäänyt unenomainen musiikkivideo.

 Kuvakaappaus musiikkivideosta

2. Kitten On The Keys
Sävellys & esitys: Zez Confrey - Vuosi: 1921
Yhdysvaltalainen säveltäjä Edward Elzear "Zez" Confrey oli minulle tuntematon, kunnes selvitin yllä olevan kappaleen soineen Disneyn Oscarin voittaneessa lyhytelokuvassa Three Orphan Kittens (1935). Kappale on mukava rag-teos, mutta harmillisen vaikea soitettava.
Confrey eli suhteellisen pitkän elämän. Hänen myöhempi sävellystuotantonsa käsitti mm. jazzia ja sen lisäksi hän sovitti paljon. Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli sisältää - yllättävää kyllä - englanninkielistä versiota enemmän tietoa säveltäjän elämästä.

 Confrey ja levysoitin

3. In Caelum Fero
Sävellys & orkestrointi: Karl Jenkins Esitys: Adiemus ja Lontoon filharmoninen orkesteri johtajanaan Karl Jenkins - Vuosi: 1995
Walesilaisen säveltäjän Karl Jenkinsin (s. 1944) luotsaama Adiemus keräsi paljon ylistyssanoja, kun kuoronyhtyeen ensialbumi julkaistiin vuonna 19954. Adiemus oli omalla tavallaan poikkeuksellinen tapaus musiikkirintamalla. Ensinnäkin siinä yhdistettiin klassista musiikkia, new age -tyylinen kuorolaulu ja etnomusiikki. Toisekseen kappaleen sanat eivät olleet oikeaa kieltä, vaan varta vasten luotoja harmonivoivia tavuja ja äänteitä.
In Caelum Fero ei ole Adiemuksen kuuluisin teos (se on nimeltään Adiemus), mutta pidän tästä vähintään yhtä paljon. Valekieliset sanat "akkejaa, akkejaa" ovat itsessään huvittavia.

 Levyn kansitaidetta

4. Toiset meistä
Sävellys: Rauno Lehtinen - Sanoitus: Mikko Haljoki - Esitys: Laila Kinnunen - Vuosi: 1966

Toiset meistä on mielestäni suomalaisen populaarimusiikin elegantimpia sävellyksiä. Tämä Rauno Lehtisen (1932 - 2006) bossa nova kelpaisi takuulla ulkomailla, sanoisin jopa aivan genren sydänmaalla Brasiliassa.
Tässä kappaleen esittää - tottakai - Laila Kinnunen. Mutta versio on harvinainen, aikoinaan Mainostelevision lähetyksissä mukana ollut alkuperäinen esitys, joka on onneksi myöhemmin julkaistu Kadonneet Helmet 2 (2004) -levyllä. Varsinainen levytetty vuoden 1980 julkaisu (joka löytyy myös Spotifysta) on mielestäni harmaan kalpea tähän verrattuna.

Kinnunen kaiketi 60-luvun lopulla

5. Misty
Sävellys & esitys: Errol Garner - Vuosi: 1954
Erroll Garnerin loistava pianoteos Misty oli viime ja toissa vuona ehdottomia lempikappaleitani (kunnes lopulta siihen kyllästyin). Pianolla itse soittaessa se vain kuulosti yksinkertaisesti hyvältä. Muuta ei tarvittu.

Erroll Garneria (1921 - 1977) nimitetään usein virtuoosien virtuoosiksi ja hänen soittotyyliään pidetään omalaatuisena. Ironista kyllä, hän ei koskaan oppinut nuotteja kunnolla. Tätä heikkoutta hän kompensoi hämmästyttävällä muistillaan; Garner saattoi toistaa laajahkon pianokonsertin yhdeltä kuulemalta.
 Garnerin vahvinta aluetta olivat jazz-balladit, johon hän lisäili tapansa mukaan swingiä ja irrottelua. Samaa kuullaan tässäkin ensilevytyksessä. Kokoonpanossa vaikuttavat muitakin tunnettuja nimiä: Wyatt Ruther (basso), 'Fats' Heard (rummut) ja hiljattain palkittu Candido Camero (conga).

Erroll Garner

Mikä näistä miellytti sinua eniten?

1 kommentti:

Musa-Iikki kirjoitti...

Oli pakko tulla vuorostani tänne häiriköimään, kun olet itse innostunut riehumaan muuten ah-niin-hiljaisessa blogissani :D.

Muistin, että Tahtipuikossa on tämä mukava Viikon viisikko. Pidän siitä :). Sen kautta tulee tutustuttua uusiin kappaleisiin, ja hyvän musiikkimakusi ansiosta saatan löytää viisikosta Spotifyn Listallenikin jotain. (Ja Listallenihan ei noin vain päästä.)

Suosituimmat artikkelit