maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Viikon 16 viisikko

Viikot vierii ja viisikot vyöryy...
Nyt formaattia löytyy aina spotifystä youtubeen ja audiopätkään.

________________________

1. Still Alive
Sävellys & sanoitus: Teemu Brunila - Esitys: The Crash - Vuosi: 2003
Tunnustan kuuntelevani äärettömän vähän 2000-luvulla levytettyä musiikkia, ellei kyse sitten ole soundtrackeista. Harvoja poikkeuksia tämän suhteen on suomalainen brittipop-yhtye The Crash, joka oli perustettu jo 1991.Varsinaiset levytykset näkivät päivänvalonsa 6 vuotta myöhemmin. Yhtyeen kolmas albumi Melodrama julkaistiin vuonna 2003. Hittisingle Still Alive vietti lähes 3kk listoilla ollen parhaimmillaan sijalla #2. Menestystä on riittänyt myöhemmin niin ulkomailla kuin meillä kotimaassa.
Kappaleessa viehättää itseäni sen tyylikkäät alkutahdit sekä säveltäjä-laulaja Teemu Brunilan (s. 1976) peribrittiläinen ja mielenkiintoinen laulutyyli.

The Crash - pressikuva


2. Cavatina
Sävellys: Cavatina - Esitys: John Williams - Vuosi: 1978
Grammy-palkittu kitaristi John Williams (s. 1941) soitti tunnusmusiikin Vietnamin sodan vaikutuksista kertovassa elokuvassa Kauriinmetsästäjät (The Deer Hunter, 1978). Robert De Niron ja Christopher Walkenin tähdittämä elokuva voitti 5 Oscaria.
Brittiläisen elokuvasäveltäjä Stanley Myersin (1930 - 1993) Cavatina tunnetaan myös nimellä He Was Beautiful. Kappale soi alunperin elokuvassa The Walking Stick, mutta vasta Kauriinmetsästäjät teki siitä kuuluisan.

John Williams

3. In a Monastery Garden
Sävellys & sanoitus: Albert Ketèlbey - Esitys: Peter Dawson ja Albert Ketèlbeyn orkesteri - Vuosi: 1932

Englantilainen säveltäjä Albert W. Ketèlbey (1875 - 1959) tunnetaan pääasiassa kahdesta sävellyksestään, jotka kummatkin on myös suomeksi levytetty: Persialaisella torilla vuodelta 1920 (suomeksi mm. Brita Koivunen), ja Luostarin puutarhassa vuodelta 1915 (suomeksi mm. Kauko Käyhkö). Viimeksi mainittu teos myi yli miljoona painosta ja nosti Ketèlbeyn kuuluisuuksien joukkoon. Hän oli Britannian ensimmäisenä säveltäjämiljonäärinä ja vuonna 1929 Ketélbeytä nimitettiin «suurimpana sen hetken säveltäjänä».
Tässä Ketèlbeyn itsensä johtamassa äänilevyversiossa laulun esittää australialainen baritoni Peter Dawson (1882 - 1961).

Ketèlbey työpöytänsä äärellä

4. I Wanna Be A Hippy
Sävellys & sanoitus: Lee Newman & Michael Wells - Esitys: Technohead - Vuosi: 1995

Elektronista musiikkia tuottanut aviopari Lee Newman and Michael Wells julkaisi vuosina 1985-1995 levyjä nimellä Greater Than One, Tricky Disco, GTO, John + Julie, Signs of Chaos ym ym. Ainoa todellinen hitti I Wanna Be A Hippy ilmestyi vuonna 1995 albumilla Headsex. Tällöin yhtyeen nimi oli Technohead.
Kappaleen omaperäinen ja yksinkertainen rakenne yhdistettynä hulvattomaan videoon takasi Technoheadille loistavia listasijoituksia aina kärkisijoja myöten. Englannissa se ylsi helmikuussa 1996 sijalle kuusi.
Lee Newman kuoli valitettavasti syöpään juuri vuonna 1995. Hänen puolisonsa jatkoi uraa vielä 5 vuotta.

5. Niityllä missä sirkat soi
Sävellys: Tapio Lipponen - Sanoitus: Sean O'Casey - Käännös: Ilkka Ryömä - Esitys: Muksut - Vuosi: 1969
Suomalainen lauluyhtye Muksut tuotti 60-luvun lopussa monia folk-henkisiä ja kantaaottavia kappaleita. Näistä kuuluisin lienee Pentti Saarikosken (1937 - 1983) sanoittama laulu Liisankadulla. Musikaalisesti hauskempi on sen sijaan Niityllä missä sirkat soi. Nähtävästi sen lyriikat perustuvat irlantilaisen Seán O'Caseyn (1880 - 1964) runoon.
Muksujen johtajana ja useimmiten säveltäjänä toimi Tapio Lipponen (s. 1942), joka toimi myös Yleisradion viihdepäällikkönä vuosina 1975-1985.

Vasemmalta alkaen Seppo Porkka, Pekka Mäkinen, Inga Hinnerichsen ja Tapio Lipponen (1967)

Mikä näistä miellytti sinua?


3 kommenttia:

Musa-Iikki kirjoitti...

Täytyy vain todeta tuosta Still Alivesta, että bingo! 2000-luku on itsellänikin hirveän vähällä kuuntelulla, mutta The Crash-yhtyeestä pidän minäkin. On jälleen hienoa huomata, että joku jakaa samanlaisen musiikkimaun kanssani.

Jukka kirjoitti...

Lähes pelottavan samanlainen musiikkimaku toisinaan :D

Musa-Iikki kirjoitti...

Niinpä :D

Suosituimmat artikkelit