maanantaina, huhtikuuta 26, 2010

Viikon 17 viisikko

Huhtikuun viimeinen sillisalaatti, s'il vous plaît!
__________________________

1. Marionetin surumarssi
Sävellys: Charles Gounod - Vuosi: 1999

Suomenkin televisiossa näytettyä Alfred Hitchcock esittää -sarjaa tuotettiin vuosina 1955-1965. Ohjelma koostui eri jaksoissa esitettävistä lyhyistä draama- ja jännitystarinoista. Kukin jaksoi alkoi Hitchcockin tunnusomaisella siluetilla ja taustalla soi Marche funebre d'une marionette. Kappaleen tekijä on ranskalainen oopperasäveltäjä Charles Gounod (1818 - 1893), joka tunnetaan parhaiten teoksistaan Faust (1859) sekä Roméo et Juliette (1867).
Gounod ei kuulu omiin henkilökohtaisiin lempisäveltäjiin; Ooppera ja uskonnollinen musiikki, jota Gounod pääasiallisesti sävelsi, kun tuppaavat olemaan sangen pitkäveteisiä. Tämä poikkeava pikku orkesteriteos on sen sijaan varsin mainio.

TV-ohjelman tunnus

2. Route 11
Sävellys: Junichi Masuda - Vuosi: 1996

Kuulun siihen sukupolveen, jonka keskilapsuuteen kuuluu supermegailmiö Pokémon. MTV3:n näyttämä anime-sarja oli lempiohjelmani 2000-luvun alussa. Huoneessa oli Pokémon-julisteita. Osasin luetella käytännössä kaikki 151 alkuperäistä Pokémonia. Ensimmäisen Pokémon-elokuvan näkeminen oli vaikuttava kokemus. Koulun tietokoneella pelattiin salaa Goldia & Silveriä emulaattorilla...voi niitä aikoja.
Alkuperäisten Game Boy -pelien musiikeista vastasi Game Freakin perustajajäsen Junichi Masuda (s. 1968). Samainen herra on tuottanut myös loputkin pelisarjan musiikit, viimeisimpänä HeartGold ja SoulSilver.
Valitsin Route 11:n musiikin eli Vermillion Citystä Lavender Towniin vievät reitin. Siinä jotenkin kiteytyy se upea fiilis, joka nuorella pojalla oli ensimmäisellä kerralla peliä pelatessaan.

Hypno oli paras

3. Torkkelin muistoja
Sävellys: George de Godzinsky - Sanoitus: Ola Renner - Kauko Käyhkö ja Radion viihdeorkesteri johtajanaan George de Godzinsky - Vuosi: 1957

George de Godzinskyn (1914 - 1994) noin 200 sävellyksen tuotantoon kuuluu jos jonkinmoista teosta; Rumbaa, joululaulua, tangoa, orkesteriteosta. Liikuttava Torkkelin muistoja on lähempänä kansanlaulun tyyliä, sanoisin. Tietämättömille kerrottakoon, että vuonna 1862 perustettu Torkkelin puisto sijaitsee Viipurissa. Siellä sijaitsee mm. Alvar Aallon kirjasto ja useita suomalaistaiteilijoiden veistoksia. Vakuuttavan karjalanmurteisen tulkinnan tekee tässä Kauko Käyhkö (1916 - 1983).

Torkkelin puisto

4. Käkivalssi
Sävellys: Emanuel Jonasson - Columbia Hudebni Kvintet - Vuosi: n. 1930

Emanuel Jonasson (1886 - 1956) toimi uransa alussa sotilasmusiikkona Ruotsin puolustusvoimissa. Sen jälkeen hän oli mykkäelokuvia säestävässä teatteriorkesterissa nimeltä "Kultainen käki". Tältä ajalta syntyi kappale Gökvalsen (1918). Siitä tuli valtava hitti ja teos oli yksi eniten äänitetyistä kappaleista 20 - 40 -luvuilla Ruotsissa. Myös Suomessa Käkivalssin on levyttänyt mm. Lasse Pihlajamaa, Viljo Vesterinen ja Jorma Juselius. Henry Theel jopa meni laulamaan tämän instrumentaaliteoksen.
Kappaleen saaman suosion johdosta säveltäjä toimi myös nimellä "Käki-Jonas". ;)

 Yllä kuultavan slovenialaisen version savikiekko

5. The Love Boat
Sävellys: Charles Fox - Sanoitus: Paul Williams - Esitys: Jack Jones - Vuosi: 1977

En tiedä, olenko katsonut yhtään jaksoa Lemmenlaivaa. Tosin olin aika nuori MTV3:n viimeisen uusintakierrokseen aikaan 1995-1996. Joka tapauksessa sarjan tunnuslaulu on loistava.
Diskotunnarin sävelsi pitkän linjan TV-musiikintekijä Charles Fox (s. 1940). Hänen tuotantoon kuuluu mm. Onnen päivien tunnusmusiikki (Sunday Monday Happy Days...).
Sanoittaja-muusikko Paul Williams (s. 1940) on tuottanut esimerkiksi Barbra Streisandin (s. 1942) hitin Evergreen elokuvasta A Star Is Born. Hän on myös itse näytellyt lukuisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa.
Jack Jonesilla (s. 1938) on puolestaan 51 vuoden menestyksekäs jazz- ja pop-laulajan ura.
Kappale on suomeksikin levytetty, nimittäin Juhamatin toimesta vuonna 1985 nimellä Vain rakkaus.

Ruutukaappaus teemasta

Mikä näistä miellytti sinua?

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit