tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Soundtrack-arvostelu: Les Aventures de Tintin (1991)

Vuosi: 1993
Levy-yhtiö: Ellipse Programme
Formaatti: CD
Genre: Soundtrack


Kappaleet:
1 Les Aventures De Tintin (Générique) 3:04
2 Le Pays De La Soif (Land Of Thirst) 2:31
3 Bien Joué Alcazar (Général Alcazar) 2:33
4 La Rue De La Tranquillité (Street Of Tranquillity) 1:10
5 Rawahjpoutalah 1:19
6 Carnaval San Theodoros (Carnival In San Theodoros) 2:07
7 Château Kropov (Kropov Castle) 2:07
8 Derrière La Chute D' Eau (Beyond The Waterfalls) 4:33
9 Hipparque (Moon Circus) 2:42
10 Dupont Et Dupond (Thomson And Thompson) 2:19
11 Retour A Mounlinsart (Marlinspike) 2:34
12 Tintin Et Compagnie (Tintin And Company) 2:58


_______________________

YLEllä ja muun muassa viimeksi Sub Juniorilla pyörinyt Tintin seikkailut -animaatiosarja seurasi uskollisesti sarjakuvataiteilija Hergén eli Georges Remin (1907 - 1983) kirjoja niin tarinoiltaan kuin piirrostyyliltään. Ohjelmaa tuotettiin kolme kautta vuosien 1991 ja 1992 aikana ja se toteutettiin ranskalais-kanadalaisena yhteistyönä. Jaksot olivat noin puolen tunnin mittaisia ja kunkin kirjan käsittely vei kaksi jakoa.
Juonet kokivat erinäisiä pieniä muutoksia ja tiivistyksiä, mutta muuten sarja noudatti hyvin pitkälle alkuperäistä kerrontaa. Tintti Neuvostojen maassa ja Tintti Afrikassa jätettiin pois luonnollisin perustein.

 Kuvakaappaus jaksosta "Lento 714"

Sarjaa on ylistetty sen tarkkuuden ansioista. Pientä arvostelua on saanut päätös dubata ohjelma alun perin englanniksi kuten myös osaksi Tintin ranskankielinen ääninäyttelijä, jonka kanadalainen aksentti häiritsi belgialaisfaneja.
Sarja on dubattu suomeksi 90-luvulla. Ääninä kuullaan mm. Jarkko Tammista ja Jukka Rasila. Itse en ole sarjan suomidubbauksen ystävä; Ranskan kieli ja kulttuuri ovat niin olennainen osa Tintin seikkailuja. Ikävä kyllä kaupoissa myytävä DVD-julkaisu sisältää vain suomen- ja ruotsinkielisen dubbauksen.

Arvostelu:
Sarjan musiikista vastasi kaksi miestä. Kuuluisan teeman sävelsi Ray "Who You Gonna Call" Parker Jr. (s. 1954). Ghostbustersin (1984) tunnarin kirjoittajana tunnettu Parker on kitaristin soolourallaan tuottanut useita R&B ja Jazz Fusion hittejä, jotka ovat menestyneet USAn Hot 100 listoilla hyvin. Parker on myös soittanut sellaisten tähtien kanssa kuin Barry White, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Herbie Hancock ja Diana Ross.

Itse sarjan taustamusiikista vastasi Tom Szczesniak, pitkän linjan säveltäjä, sovittaja, kapellimestari ja muusikko. Hän on soittanut henkilökohtaisesti musiikkia yli 100 kokoillan elokuvassa ja esiitynyt lukuisissa jazz-kokoonpanoissa. Säveltäjänä Szczesniakin tuotantoa on kuultu mainoksissa ja ennen kaikkea animaatiosarjoissa. Listalta mainittakoon Halinallet, Sesamtie, Franklin, Fievelin seikkailut Amerikassa ja Ace Ventura. Beetlejuice-elokuvaan perustuvan animaatiosarjan musiikista hän sai Emmy-palkinnon.

 Tom Szczesniak

Toisinaan tekijätiedoissa mainittu Jim Morgan vastasi musiikin editoinnista.

Sarjan musiikit ovat rikkaita. Eri puolille maailmaa sijoittuvat jaksot antavat mahdollisuuden runsaalle instrumenttien kirjolle. Jännitys-ja takaa-ajokohtaukset vaativat nopeatempoista reagointia musiikilta ja toisaalta eri henkilöhahmot saavat oman letmotifin.
Sarjassa käytetty musiikki on synteettistä - ainakin omiin korviini luottaen. Tätä ratkaisua en henkilökohtaisesti arvosta, sillä oikein soittimien äänimaailma on aina asteen kauniimpaa. Mutta tämä ei suinkaan huononna Szczesniakin sävellysten laatua; Päinvastoin, hän voi käyttää juuri tiettyjä musiikillisia tehosteita kuin haluaa ja näin luoda kohtauksiin sopivia musiikkipätkiä.

Poimintoja levyltä:

1.Les Aventures De Tintin (Générique)

Tintin seikkailut -tunnusmelodia ja sen pidennetty versio (normaali loppuu 1:05 kohdalla).
Kappale on varsin dramaattinen. Taustalla toistuu sama hengästyttävä rumpu- & torvilooppi. Voimakkaat vaskisoittimet lisäävät draamaa. Kohdassa 0:46 kappale kääntyy mollista duuriin, joka kuvaa herooisen Tintin lopulta pahasta ottamaa voittoa.

Olisi mukava, jos teeman osia saataisiin mukaan ensi vuonna ilmestyvään näyteltyyn Yksisarvisen salaisuus -3D-elokuvaan.

Muusta sarjan musiikista poiketen kappaleen soittaa elävä orkesteri. "Minkä niminen" jää kysymykseksi. Tosin pientä epäilystä aiheuttaa 1:06 taustalla kuuluva "tähtiefekti" joka viittaa sittenkin elektronisiten instrumenttien käyttöön

*****

2. Rawahjpoutalah

Ei Rastapopoulos vaan Faaraon sikareiden maharadža. Salaperäisinä soittimina itämaista huilua ja lyömäsoitinta. Kohdan 0:33 nousevat pianokuviot ovat oivalliset. Musiikki on hiukan videopelimäinen omaan korvaani. Pianomelodia käy häiriintyneeksi loppua kohti. Mysteeri jää auki...
 ***½

3.Dupont Et Dupond (Thomson And Thompson)


Dupondtien koominen teema on paikoin kuin sirkusmusiikkia. Toheloivat salapoliisit eivät saa Szczesniakilta mitään arvostusta. Kohdasta 0:46 voidaan päätellä, että tämäkin musiikki on todennäköisesti peräisin Faaraon sikareista. Pätkiä sarjan tunnusmusiikista kuulla taas kappaleen lopussa (1:30 - 1:55).
***½

Dupondtit

Tuomio: 
Les Aventures de Tintin -soundtrack sisältää itsessään paljon hyvää, mutta myös vähemmän mairittelevaa.
Ensinnäkin sarjan musiikkiin on panostettu; Se on elävää ja omaperäistä. Instrumentit vaihtuvat ja melodiat ovat helposti omaksuttavia. Teema on yksi parhaimpia mitä animaatiosarjoista löytyy.
Huonoa puolestaan on materiaalin niukkuus. Vajaa puolituntinen musiikkia jättää kokonaisuuden torsoksi. Sarjan 39 jaksoa olisi taatusti riittänyt useampi CD:llinen tavaraa.
Lopulta on toki kiitettävä, että levy on ylipäänsä julkaistu; Liian monta TV-sarjaa on vailla minkäänlaista soundtrack-julkaisua.
***

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit