maanantaina, toukokuuta 10, 2010

Viikon 19 viisikko

 Vaikea valinta jälleen edessä, arvaan ma.

_____________________


1. Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree
Sävellys & sanoitus: Irwin Levine & L. Russel Brown - Esitys: Dawn featuring Tony Orlando - Vuosi: 1973

Yhdysvaltalainen laulaja Tony Orlando (s. 1944) oli kerran vieraillut musiikkilistoilla 60-luvuilla, mutta varsinaisesti köyhät vuodet päättyivät vuonna 1970, kun hän liittyi Dawn-nimiseen pop-yhtyeeseen. Koska saman nimisiä bändejä oli useampia, yhtyettä päätettiin kutsua nimellä Tony Orlando and Dawn. Sinä vuonna julkaistu Knock Three Times myi välittömästi kultaa USAssa. 
Kansainvälisesti suurimmaksi hitiksi nousi 1973 julkaistu Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree. Niin Iso-Britanniassa kuin emämaa Yhdysvalloissa kappale oli vuoden myydyin single. Suomeksi meillä sen levytti Kai Hyttinen (s. 1947) Vexi Salmen käännöksellä Nosta lippu salkoon.


Singlen kansi


2. Bicycle Race
Sävellys: & sanoitus: Freddie Mercury - Esitys: Queen - Vuosi: 1978
Rock-yhtye Queen ei kaipaa esittelyjä. Muusikkolegenda Freddie Mercuryn (1946 - 1991) kynästä on peräisin suurin osa bändin hiteistä. Seitsemäs studioalbumi Jazz (1978) myi Iso-Britanniassa platinaa. Bicycle Race julkaistiin kappaleen Fat Bottomed Girls kanssa kaksipuolisella A-singlellä. Se menestyi kohtalaisesti.
Queenille tyypilliseen tyyliin kappaleen harmonia ja kappalerakenne on sangen erikoinen. Täysin poikkeava balladiosuus sijoittuu välille 1:00 - 1:30 ja kohdasta 1:47 eteenpäin seuraa pyöränkellojen pirinää ja instrumentaali. Muilta osin kappaletta tyylittää "bicycle"-huudot.


Eroottissävyinen singlekansi3. Cotton Eye Joe
Sävellys: & sanoitus: Kansanlaulu - Sovitus: Janne Ericsson, Örjan Öban Öberg & Pat Reiniz - Esitys: Rednex - Vuosi: 1994
90-luvun pirteimpiin ruotsalaisyhtyeisiin kuului Rednex, joka yhdisti countrya ja eurodancea musiikissaan. Etenkin Suomessa suuren suosion sai kaihoisa Wish You Were Here sekä erityisesti Cotton Eye Joe, jota kuulee edelleen hyvin usein soitettavan.
Kappale oli yhtyeen debyyttijulkaisu ja se valloitti kärkisijoja ympäri maailman, muun muassa Iso-Britanniassa, Saksassa ja Uudessa-Seelannissa. Itse kappale oli cover vanhasta amerikkalaisesta kansanlaulusta Cotton Eye Joe, johon liittyy oma tanssi.
Yhtye on edelleen kasassa ja on mm. 2008 ollut ruotsin singlelistojen kärjessä.

"Redneckit"4. Jäätelöauto
Sävellys: Kerkko Koskinen - Sanoitus: Ville Putro - Esitys: Ultra Bra - Vuosi: 1998-99

Alkujaan entisen Vasemmistonuorten järjestämän laulukilpailun tuloksena syntynyt Ultra Bra ehti 7-vuotisen olemassaolon aikana tuottaa lukuisia mahtavia kappaleita. Suuren kokoonpanon, kuoromaisen tyylinsä sekä kappaleiden moniulotteisten melodioiden ansioista yhtye erottui muista ns. tavanomaisista bändeistä edukseen.
Kolmas studioalbumi Kalifornia (1999) myi triplaplatinaa ja oli listojen kärjessä 8 viikkoa.
Jäätelöauto sisältää jälleen monia musikaalista korvaa kiihottavia aspekteja. Esimerkkeinä laskeva sointukulku esim. kohdassa 0:29 ("pyöröovi") sekä 2:14 tapahtuva duurivaihdos.

 Ultra Bran kokoonpanoa5. Satasen laina
Sävellys: & sanoitus: Risto Asikainen & Sipi Castren - Esitys: Nylon Beat - Vuosi: 1997
On se jännä ilmiö, kuinka mikä tahansa lapsuusvuosiin liittyvä musiikki, TV-sarja, elokuva, peli, esine tai ilmiö tuntuu vanhemmiten paremmalta kuin mikään nykyinen asia. Ilmiötä voisi parhaiten kuvata sanalla nostalgia. ;)
Siispä: inhoisinpa kuinka paljon Nylon Beat -tyylistä musiikkia, jota on saatettu tehdä viime vuosina, kuuntelee yhtyeen kappaleita mielellään. Nostalgiamielessä siis.
Mitä hyvää näen Satasen lainassa? Öö...se on hyvä? Se on tarttuva. Sen osaa ulkoa. Sitä kuunteli 90-luvulla niin usein (korjaus: sitä joutui kuuntelemaan).
Yllättäen tyttöduon musiikin taustalla pyöri kaksi iäkästä miestä. Popstarts-tuomari Risto Asikainen (s. 1958) sekä Juha "Watt" Vainion vesa Ilkka Vainio (s. 1960).

Samannimisen albumin kansitaidetta

Mikä näistä miellytti sinua?

4 kommenttia:

Antti Soukka kirjoitti...

Tämä viisikko jättää minut valitettavasti täysin kylmäksi. Yhtyeiltä 2,4 ja 5 olisi olemassa kappaleita, joista pidän paljonkin, mutta nyt äänestän tyhjää.

Jukka kirjoitti...

Mielenkiintoista. Itse näen kaikissa kappaleissa kyllä paljon hyvää.

Tosin myönnettäköön, etten ole ehtinyt perehtyä yhtyeiden muuhun tuotantoon. Kaikki kappaleet ovat siis ns. "usein kuultuja" - milloin missäkin yhteydessä.

Toki jos tuntee yhtyeiden tuotannon paremmin, on asiantuntijana voinut löytää uusia lempibiisejä.

Mutta enhän suinkaan arvostele kappaleita; Vain esittelen genrestä riippumatta. Ensi kerralla voi olla vuorossa Stravinskya, Backstreet Boyseja tai MacGyver-tunnaria.
Kaikki silti hyviä period :)

Antti Soukka kirjoitti...

Hyväähän tuo musiikki varmasti onkin, se ei vain kosketa minua. Ehkä suhtaudun syystä tai toisesta varautuneesti kaikkein iloisimpaan ja humoristisimpaan musiikkiin, vaikka en pidäkään itseäni todellakaan synkistelijänä.

Jos haluat vertailla, niin Queenin tuotannosta lemppareitani ovat mm. Now I'm Here ja Somebody To Love, Ultra Bralta Haikara ja Sinä päivänä kun synnyin, Nylon Beatiltä Valehtelija ja Ainut jonka sain.

Jäätelöauto olisi muuten kelpo biisi, mutta minua haittaa se, että kertsi liippaa turhan läheltä Associationin 60-luvun hittiä Wendy.

Jukka kirjoitti...

Ahaa, selvä homma. Eipä ole nuo kappaleet tuttuja, tuskin radiossa soitettu juurikaan.
Eilen kyllä kuuntelin saman tien Queenin albumin Jazz. Ei hirveästi napannut ekalla kerralla täytyy myöntää.

Ja harmi kyllä Ultra Brata ei löydy Spotifyista, muuten kyllä kuuntelisin.

Ja mitä iloiseen musiikkiin tulee: meitä on moneksi. Hilpeä ja huoleton musiikki piristää kummasti. Se jää myös hyvin mieleen.
Yleensäkin tällaiset kappaleet näyttävät menestyvän hyvin listoilla.

Ja edelleenkin, yritän aina valita Viikon viisikkoon hyvin tunnettuja kappaleita. Harvinaisuuksia en yleensä käsittele tässä yhteydessä.

Suosituimmat artikkelit