keskiviikkona, toukokuuta 26, 2010

Viikon 21 viisikko

Viikon viisikko sisältää jälleen hieman tuoreempaa (i.e. vain 30 vuotta vanhaa) musiikkia ainaisen 50-luvun sijasta ;p
__________________________

1. Night Birds
Sävellys & sanoitus: Bill Sharpe & Roger Odell - Esitys: Shakatak - Vuosi: 1982

GrooveFM ei ole viimeisen parin vuoden aikana ollut kuin 80-luvun souliin painottunut radiokanava, ja sekin painotus on ajoittain ollut hyvin kyseenalaista. Takana ovat ne hämärän rytmimusiikin päivät ja yöt, jolloin harvalla oli tietoa kuka esittäjä mahtaa olla.
Muutamia löytöjä olen silti nykygrooven kautta löytynyt. Yksi on brittiläisen jazz-funk yhtye Shakatakin kappale Night Birds (1982), joka ylsi saarivaltion listoilla top 10:iin ja toi samannimiselle albumille kultaa. Pidän eritoten tyylikkään tarttuvasta pianokuviosta, joka kappaleen ehtoo puolella saa improvisaation muodot.
Kokoonpano juhlii parasta aikaa 30-vuotista taivaltaan ja keikkailee ympäri maailmaa.

 Shakatakin nykyistä kokoonpanoa


2. You're the First, the Last, My Everything
Sävellys & sanoitus & sovitus: Barry White, P.S. Radcliffe, T. Sepe, G. Page - Esitys: Barry White - Vuosi: 1974
Barry Whiten (1944 - 2003) "löytämisestä" on pakko kai myös kiittää Groovea. Vähintään kaikki viisinkertaisen Grammy-voittajan hittibiisit tulivat kanavaa kuunnellessa tutuksi.
On hieman yllättävää, että listojen kärkisijoja tällä bassoäänisellä soulin maestrolla (jota myös Rakkauden mursuksi kutsutaan) on vain yksi. You're the First, the Last, My Everything ei jäänyt tästä kauaksi, ollen parhaimmillaan Billboard Hot 100 -listalla sijalla #2.
Pidän (yllätys yllätys) kappaleen instrumentaaliosuudesta ja viulusovituksesta välillä 3:03 - 3:28. Mainitsematta ei pidä jättää Whiten omaa The Love Unlimited Orchestraa, jota on kahden albumin verran kuunneltavissa Spotifysta.

Singletaidetta vuodelta 1974


3. Stranger In Moscow
Sävellys & sanoitus: Michael Jackson - Esitys: Michael Jackson - Vuosi: 1996
Minulla on ollut tarkoituksena arvostella popin kuninkaan Michael Jacksonin (1958 - 2009) kaikki albumit tässä blogissa. Valitettavasti projekti on jäänyt Jackson 5:n päiviin. Ehkä tulenkin tulevaisuudessa hyppimään joidenkin merkityksettömien albumeiden yli.
Oman lapsuuteni Jackson-villitys sijoittui juuri niihin aikoihin, kun HIStory-albumi julkaistiin. Itse asiassa omistin albumin c-kasettina :D Joka tapauksessa albumin kappaleisiin liittyy omanlainen nostalgialataus.
Stranger in Moscow kuuluu Jacksonin "omaperäiseen" tuotantoon ja on siis hänen itsensä säveltämä ja sanoittama. Se on hidas ja seesteinen - kuten myös mustavalkoinen ja unenomainen video. Hyvin miellyttävä.
Suomen listoilla kappale oli parhaimmillaan sijalla #14.

Kuvakaappauksia musiikkivideosta4. The Logical Song
Sävellys & sanoitus: Richard Davies & Roger Hodgson - Esitys: Supertramp - Vuosi: 1979
Kappaleen The Logical Song kuulin todennäköisesti alunperin Simpsoneiden jaksossa "I Married Marge". Se on brittiläisen pop-rockbändi Supertrampin kuuluisin hitti. Yhtyeen muusta tuotannosta en kuitenkin voi sanoa juuta taikka jaata; Last.fm-tietoni paljastavat, että The Logical Song on ainoa kuuntelemani Supertrampin kappale.
Supertramp on nyt jo 40-vuotisen olemassaolonsa aikana tuottanut 11 studio albumia, ja ne ovat menestyneet etenkin emämaa Iso-Britanniassa hyvin. Mistään "yhden hitin ihmeestä" ei sovi tässä yhteydessä todellakaan puhua.

Albumin Breakfast in America kansitaidetta


5. Kimalaisen lento
Sävellys: Nikolai Rimski-Korsakov - Esitys: György Cziffra - Vuosi: 1957?
Venäläinen säveltäjä Nikolai Rimski-Korsakov (1844 - 1908) kirjoitti Kimalaisen lennon osana oopperaa Tsaari Saltanin tarina (Сказка о царе Салтане) vuodelta 1900. Kappale on tuttu kaikille mitä erilaisimmista yhteyksistä musiikkirintamalla ja mediassa. Alkuperäisesti orkesteriteoksesta on tehty pianosovituksia, joista yksi vaikuttavimmista on unkarilaisen pianovirtuoosin György Cziffran (1921 - 1994) tulkinta.
YouTuben videolla pianotaiteilija Sandro Russon otsasta erottaa tippuvat hikipisarat hänen soittaessa Cziffran "yksinkertaisia" nuotteja.

Georges Cziffra työkalunsa äärellä

Mikä näistä miellytti sinua eniten?


Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit