tiistaina, kesäkuuta 22, 2010

Levyarvostelu: The Golden Age of Light Music - Childhood Memories Volume 2 (2008)

Sveitsissä operoiva levy-yhtiö Guild GmbH on erikoistunut niin klassiseen, jazziin, kamarimusiikkiin kuin kevyeen orkesterimusiikkiin. Viimeksi mainittu painoalue tekee puljusta minulle henkilökohtaisen jumalan. 

Guild on julkaissut vuodesta 2004 lähtien levysarjaa The Golden Age of Light Music. Jo 70 CD:n kokoelmaksi kasvanut sarja kerää yhteen unohdettuja viihdemusiikin helmiä 1920-luvulta 60-luvun alkuun saakka. Artisteina ja orkesterinjohtajina esiintyy sellaisia nimiä kuin André Kostelanetz, George Melachrino, Mantovani, Richard Rogers, George Gershwin sekä yli 100 muuta nimeä.

Levyjen kappaleet on yleensä koottu tietyn aihealueen ympärille. Näistä ovat esim. romantiikka, eläimet, vuodenajat, maanosa, tietty soitin tai tietty säveltäjä. Kappaleita on julkaistu aikoinaan rajoitetusti savikiekoilla ja muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kappaleet ovat nyt ensi kerran CD-levyillä remasteroituina.

Olen itse kerännyt sarjan levyjä kovalla työllä jo päälle 60. Useita yksittäisiä kappaleita olen tässäkin blogissa esitellyt, mutta nyt ensi kerran otan kokonaisen albumin käsittelyyn. Kiitos tästä kuuluu Spotifyille, joka hiljattain on alkanut lisätä Guild-levy-yhtiön tuotantoa musiikkikirjastoon. Ties vaikka kaikki The Golden Age of Light Music -sarjan albumit tullaan lisäämään Spotifyihin. Se olisi mukavaa, sillä sarja on todellinen viihdemusiikin Graalin malja.

_________________________

Kansikuvassa Hans Christian Andersen (taiteilijan Anne Grahame Johnstonen maalaus) 
  Private Collection / The Bridgeman Art Library 

Julkaisupäivä: 1. huhtikuuta 2008
Levy-yhtiö: Guild GmbH
Genre: Viihdemusiikki
Formaatti: CD
-Spotify-linkki-

Tekijät:
• Sarjan tuottaja ja kokoaja: David Ades
• Audio restaurointi ja remasterointi:  Alan Bunting
• Loppumasteroinnin valmistus:  Reynolds Mastering, Colchester, England
• Suunnittelu:  Paul Brooks, Design & Print, Oxford
• Taideohjaus:  Guild GmbH
• Johtava määrittäjä:  Guild GmbH

Kappaleet:
  1. Popgun Patrol FRANK PERKINS AND HIS 'POPS' ORCHESTRA 03:05


  2. Dance Of The Marionettes New Concert Orchestra Conducted By Dolf Van Der Linden 03:23


  3. Jack-in-a-Box New Concert Orchestra Conducted By Dolf Van Der Linden 02:40


  4. Hunt The Slipper Roger Roger And His Champs Elysees Orchestra 02:14


  5. Dance Of The Pirate DOLF VAN DER LINDEN AND HIS ORCHESTRA (VAN LYNN on LP label) 04:16


  6. Ourselves When Young London Promenade Orchestra Conducted By Walter Collins 07:26


  7. The Magic Garden Danish State Radio Orchestra Conducted By Robert Farnon 02:31


  8. Teddy Bears ' Picnic Barnabas Von Géczy And His Orchestra 03:04


  9. A Fairy Ballet BOURNEMOUTH MUNICIPAL ORCHESTRA Conducted by Sir DAN GODFREY, Cello by Ernst Slaney; Trumpet by Phil Ledington 03:09


10. Doll Dance Nat Shilkret And His Orchestra 03:09


11. "Tales From A Fairy Book " Suite - Babes In The Wood West End Celebrity Orchestra 01:25


12. "Tales From A Fairy Book " Suite - Rumpelstickins West End Celebrity Orchestra 01:31


13. "Tales From A Fairy Book " Suite - Cinderella West End Celebrity Orchestra 01:33


14. "Tales From A Fairy Book " Suite - Ali Baba West End Celebrity Orchestra 01:29


15. Parade Of The Imps GEORGE GROHROCK-FERRARI AND HIS ORCHESTRA 02:51


16. Sleepy Marionette Charles Williams And His Concert Orchestra 02:54


17. Whipper-Snapper Dolf Van Der Linden And His Orchestra 02:42


18. Toyland Tattoo Danish State Radio Orchestra Conducted By Robert Farnon 02:09


19. See-Saw International Radio Orchestra 01:51


20. Nine Naughty Gnomes THE HARMONIC ORCHESTRA Conducted by HANS MAY 03:03


21. Drummer Boy QUEEN 'S HALL LIGHT ORCHESTRA Conducted by ROBERT FARNON 01:33


22. Marionette March Dolf Van Der Linden And His Orchestra 02:52


23. Pirouette Louis Voss And His Orchestra 02:54


24. Paper Hats And Wooden Swords HILVERSUM SYMPHONY ORCHESTRA Conducted by ANTON DUREM 03:12


25. Golliwog On The Loose New Century Orchestra Conducted By Sidney Torch 03:23


26. Pinocchio March HILVERSUM RADIO ORCHESTRA Conducted by HUGO DE GROOT 02:53


27. Scherzetto For Children BBC TELEVISION ORCHESTRA Conducted by ERIC ROBINSON 04:00Kokonaiskesto: 75:57

Arvostelu:
The Golden Age of Light Music - Childhood Memories - Volume 2 on jatkoa 2007 julkaistulle Childhood Memories levylle. Kokoelma kuvastaa lapsuuden huolettomuutta, josta säveltäjät ovat vuosikymmeniä ammentaneet inspiraationsa. Musiikissa tämä yhdistyy iloiseen ja viattomaan olevaan, jonka kylmä reaalimaailma jättää varjoonsa. Levy on siten eräs keino paeta nykypäivän ongelmia ja antaa musiikin viedä lapsuuden muistoihin.

Albumi sisältää 27 orkesteriteosta, joista suurin osa on sävelletty lapsille. Suomessa syntyneille kappaleet lienevät kaikki outoja, mutta esim. englantilaiset ja ne, jotka katsoivat BBC:n lastenohjelmia 50-luvun alussa voivat tunnistaa mm. kappaleen Scherzerro For Children, joka soi aina ennen kanavan lastenohjelmia. Äänityksen nauhoitti BBC:llä työskennellyt Eric Robinson (1908 - 1974). Robinson on johtanut orkesteria myös Euroviisuissa vuonna 1960.

BBC on musiikkituotantonsa vuoksi ollut tärkeä tekijä kevyen viihdemusiikin osalta. Huomattavan suuri osa levysarjan säveltäjistä on jossakin vaiheessa työskennellyt BBC:lle ja tämäkään levy ei ole poikkeus. näitä ovat muun muassa Fred Hartley (1905 - 1980), Gilbert Vinter (1909 - 1969) ja Robert Docker (1918 - 1992).

Toki aikuisetkin ovat nauttineet levyn kappaleista. Esimerksiki Singin' in the Rain -musikaali-iskelmän säveltäjä Nacio Herb Brown (1896 - 1964) kirjoitti 1921 kappaleen Doll Dance (levyllä raita nro 10). Se on ollut mukana monessa elokuvassa ja levytettyjä versioita löytyy useita myös Spotifysta.
Kokoelman sävelmät ovat levyllä joka tapauksessa lapsenmielisiä, mutta mikä parasta: mukavaa kuunneltavaa :)Poimintoja levyltä:

3. Jack-in-a-Box
Sävellys: Alan Perry - Esitys: New Concert Orchestra johtajanaan Dolf van der Linden - Vuosi: 1957

Jack-in-the-box on yleinen lasten lelu, jossa nukke ilmestyy laatikosta pyöritettävän kammen avulla ja musiikin soidessa. Suomessa näitä vieteriukkoja en ole juuri nähnyt.
Nimen "Alan Perry" taakse kätkeytyy englantilainen säveltäjä Ernest Tomlinson (s. 1924). Hän on yksi viimeisiä vielä elossa olevia 50-luvun kevyen orkesterimusiikin vaikuttajia. Tomlinson opiskeli musiikkia Royal Northern College of Music -konservatoriossa ennen II maailmansotaa. Siirryttyään BBC:lle töihin sodan päätytyttä hän perusti oman orkesterinsa nimeltä Ernest Tomlinson Light Orchestra. Tomlinson on palkittu useaan otteseen musiikki- ja säveltäjäalan palkinnoin. Tomlinson oli myös tärkeässä osassa pelastaessaan 1984 yli 10 000 musiikkikappaletta BBC:n arkistoista, jotka olisi muuten tuhottu.

Kappale on pirteä ja huoleton. Eri instrumentteja (soolohuilua, jousia ja pizzicatoa) käytettään hyvin hyödyksi. Melodia on yksinkertainen mutta moni silti tarkemmin tarkasteltuna todella monipuolinen.
****½

Ernest Tomlinson

5. Dance Of The Pirate
Sävellys: José Fontaine - Esitys: Dolf van der Linden & hänen orkesterinsa - Vuosi: 1956

Säveltäjä José Fontainesta ei löydy sanaakaan tietoa. Kenties kyse on peitenimestä tai palkkiosäveltäjästä, joka ei kaipaa julkisuutta.
Sen sijaan hollantilainen Dolf van der Linden (1915 - 1999) [oikealta nimeltään David Gysbert van der Linden) on sitäkin kuuluisampi kapellimestari. Hänen 40-luvulla perustamansa ja vuoteen 1980 johtama Metropole Orchestra kuuluu tälläkin hetkellä Euroopan Big Bandien kärkikastiin. Linden on vaikuttanut paitsi klassisen viihdemusiikin myös iskelmän saralla. Tässäkin blogissa hänet on mainittu Euroviisujen 1957 & 1958 yhteydessä. Linden toimi Alankomaiden viisukappaleiden kapellimestarina 15 kilpailussa vuoteen 1971 asti ja johtanut orkesteria myös muiden maiden edustuskappaleissa.

Merirosvon tanssi on kappaleen suomenns. Se ei ehkä tavoita piraattitunnelmaa, mutta on siitä huolimatta mukava ja menevä teos. Tahti on nopea ja sovitus täynnä upeita viuluja. Omaperäinen teos kaiken kaikkiaan.
****½
Dolf van der Linden

15. Parade Of The Imps
Sävellys: Callo Ecklebe - Esitys: George Grohrock-Ferrari & hänen orkesterinsa - Vuosi: 1938

1930-luvun marginaaliteoksissa on se huono puoli, että niiden tekijät ovat paikoin täysin tuntemattomia. Kuka oli Callo Ecklebe, milloin hän syntyi ja kuoli, minkä maalainen hän oli? Kaikentietävä Googlekin on hyödytön.
Sääli.
Entä sitten Georg(e) Grohrock-Ferrari? Eipä löydy hänestäkään muutamaa savikiekkolistaa enempi tietoa. Sukunimi Ferrari viittaa italialaiseen syntyperään, ja nettilähteet Saksassa olleeseen kapellimestariuraan. Kuoliko hän kenties II maailmansodassa. Ei tietoa.
Sääli.

Kaikesta huolimatta Maahisten paraati oli yksi levysarjan suosikeistani, vaikka se häviä vauhdikkuudellaan useimmille teoksille. Kappaleen marssimelodia, rytmitys ja viulujen käyttö on kaikki suorastaan nerokasta. Lempikohta on pientä taukoa seuraava osio (1:30 ->).
Lystikäs on paras termi kuvaamaan kappaletta. Lystikkyyttä parhaimmillaan!
*****


24. Paper Hats And Wooden Swords
Sävellys: Walter Collins - Esitys: Hilversum Symphony Orchestra johtajanaan Anton Durem - Vuosi: 1956

Jälleen liikutaan epämääräisillä vesillä. Säveltäjä Walter Collins on saattanut vaikuttaa Lontoossa. Hän on siis Britti mitä todennäköisimmin jo nimensä perusteella. Kyseinen kappale on esitetty jo vuonna 1940 ja tietyt lähteet kertovat hänen(?) sävellyksistään jo 1910-luvun lopulta. Tähän vihjeet loppuvat.
Vielä heikommin tietoa löytyy kapellimestari Anton Duremista. Hän johtaa alankomaalaista Hilversumin sinfoniaorkesteria, mutta oliko mies itse hollantilainen? Harva tietää.

Paperihattuja ja puumiekkoja on - jälleen - lystikäs kappale. Melodia on kiva. Teeman nopea huiluluritus tuo sopivasti mieleen vanhat Disney-elokuvien ja -piirrettyjen musiikit. Ennen loppua marssitahti on selvempi.
***½

Tuomio:
Kokoelmalevyä on vaikea...tai oikeammin mahdoton arvostella. Jotkut kappaleet ovat parempia, jotkut huonompia. Toisen mielestä jotkut ovat huonompia ja jotkut taas parempia. Levyltä voi löytää omat suosikkinsa. Näitä olin poiminut yllä esittelyyn.
Tietyt kappaleet ovat "vain kivoja"; Ne eivät ole niin tarttuvia tai omaperäisiä, notta ne jäisivät kuuntelunkerran jälkeen mieleen. Silti kyseessä on arvokas julkaisu ja on erittäin hyvä, että kappale on CD-muodossa. Kuuntelija on kenties kuullut kappaleen ollessaan viiden vanha ja ei ole sen koommin sitä kuullut. On siis hyvä sisällyttää levylle sävelmiä niiden paremmuudesta riippumatta.

The Golden Age of Light Music - Childhood Memories Vol. 2 on vain yksi levysarjan levyistä. Ei enempää eikä vähempää. Jos pidit tämän tyylisestä musiikista, löydät sitä helposti lisää Spotfysta.
Tullen jatkossa arvostelemaan vielä jokusen muita sarjan levyä. Tätähän varten Tahtipuikko nimenomaan on.

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit