tiistaina, kesäkuuta 15, 2010

Levyarvostelu: Kool & the Gang - Wild and Peaceful (1973)

Julkaisu: Lokakuu 1973
Äänitys: Media Sound Studios, New York
Levy-yhtiö: De-Lite
Genre: Funk
Formaatti: LP

Tekijät:
Basso, laulu - Robert Kool Bell
Rummut, lyömäsoittimet, laulu - George Brown
Äänitekniikka - Harvey Goldberg, Jeff Lesser
Kitara - Claydes Smith
Piano [sähkö], laulu - Ricky West
Tuottaja - Kool & The Gang
Saksofoni [Alto], Huilu, Congat, laulu - Dennis D.T. Thomas
Saksofoni [Tenor, Soprano], laulu - Khalis Bayyan
Trumpetti, laulu - Robert Spike Mickens

Kappaleet:

A1 Funky Stuff 2:59
A2 More Funky Stuff 2:52
A3 Jungle Boogie 3:08
A4 Heaven At Once 5:00
A5 Hollywood Swinging 4:35
B1 This Is You, This Is Me 5:23
B2 Life Is What You Make It 3:54
B3 Wild And Peaceful 9:30

Arvostelu:
Robert "Kool" Bell (s. 1950) perusti vuonna 1964 veljensä Ronaldin (s. 1951) ja eräiden luokkatoveriensa kanssa the Jazziacs-nimisen instrumentaalibändin. Robert oli jazzin ystävä henkeen ja vereen, mutta yhtye otti pian askeleita R&B:n suuntaan esiintyessään klubeilla ja yökerhoilla. Vuonna 1969 ryhmä sai levytyssopimuksen piskuiselta De-Lite Records -levy-yhtiöltä. Samalla bändin nimeksi valittiin Kool & the Gang.

 Veljekset Robert & Ronald

Ensimmäiset kolme levyä (Kool and the Gang, Music Is the Message ja Good Times) eivät juurikaan keränneet yleisön huomiota. Seuraavasta levystä Wild and Peaceful (1973) tuli sen sijaan yhtyeen läpimurtoteos.

Vajaa 40 minuuttinen ja täysin Funk-painotteinen julkaisu nosti yhtyeen ensi kerran USAn top-listojen kärkeen. Ensimmäinen Funky Stuff -single ylsi sijalle 29, mutta kunnolla potin räjäyttivät kappaleet Hollywood Swinging (#6) ja ehkäpä bändin yksi parhaimmin tunnettu hitti Jungle Boogie (#4). Levy itsessään oli albumilistojen 33. Tulisi kestämään 6 vuotta, ennen kuin Kool & the Gang kokisi samanlaista menestystä uudestaan.

Kool & the Gang on kautta aikain pitäytynyt nimenomaan musiikissa. Bändin instrumentaalitaustan huomaa yksinkertaisista lyriikoista. Hittien sanoitukset koostuvat yleensä toistetuista lauseista tai hokemista. Tämä pätee niin kappaleisiin Jungle Boogie kuin myöhempään superhittiin Celebration (1980).

Levyn kappaleista Jungle Boogie on tunnetuin, eikä se kaipaa tarkempaa esittelyä. Kappaleen esiintyminen Quentin Tarantinon elokuvassa Pulp Fiction (1940) oli yksi tekijä, mikä teki allekirjoittaneesta yhtyeen fanijäsenen. Jungle Boogie on jatkuvasti esillä mediassa, kuten Wikipedia-artikkelista voi huomata.

Kool & the Gang -ryhmän kokoonpanoa

Wild and Peaceful ei ole musiikin asiantuntijoiden mukaan yhtyeen laadukkain albumi, mutta tärkeä tapaus se joka tapauksessa oli. Se avasi kysynnän funk-genrelle ja bändi onkin yksi merkittävimmistä musiikkityylin uranuuraista - ja on edelleen voimissaan. Viimeksi toukokuussa yhtye esiintyi Jerusalemin Gan Sacher -puistossa.

Poimintoja levyltä:

A1 - Funky Stuff

Levyn aloittivat Funky Stuff ja sen jatkokappale More Funky Stuff.
Nykymittapuun mukaan kyseessä on melko "tyypillinen" funk-kappale biittiä ja rakennetta myöten. Mutta jälleen täytyy muistaa, että Funk oli vasta kehittymässä 60-luvulla. Täten soundi oli aikaansa edellä ja varsin 70lukulainen.
Instrumentteina käytetään bassoa, erilaisia lyömäsoittimia sekä kuuluvimmin saksofoneja. Äänitehosteina on eksoottisempia instrumentteja kuten vihellyspilli.
****

A5 - Hollywood Swinging


Alun fanfaari-intro on omaperäinen ja jää hyvin mieleen. Loistava rumpu- ja bassokuvio toistuvat identtisinä lähes koko kappaleen. Basso (soittajana Robert Bell) työstää kolmea samaa nuottia, kolmea laskevaa, nousevaa ja jälleen laskevaa nuottia yhä uudelleen. Funkia parhaimillaan.
Lyriikat toistavat hey hey heytä, whatcha got to saytä ja hollywoooooood hollywood swingingiä. Lyriikoissa on myös itseironiaa; Henkilö puhuu Kool and the Gangista ja halustaan päästä bändin huonoksi pianon soittajaksi ;)
*****

B1 - This is you, This is me

Tempo on vauhdikas. Saksofonit huolehtivat introsta.
Funk-kuvio on läpi kappaleen sama. Sanoitusta on jälleen tavallista enemmän.
Ikävä kyllä kappaleesta puuttuu se avain, joka tekisi siitä klassikon. Kappaleeseen olisi toivonut esim. sävellajin muutosta tai täysin poikkeavaa väliosaa. Nyt soundi käy puuduttavaksi 3 minuutin jälkeen toiston ollessa liiallista. Saksofoni-improvisointi ei vakuuta vaan kuulsotaa hyttysen ininältä paikoitellen. Lopussa rytmi käy häiritseväksi.
**½

Tuomio:
Kool & the Gangin jäsenet ovat kolunneet esiintymislavoja jo 45 vuoden ajan. Yhtyeellä on maineikas historia takana, mutta koska bändiltä puuttuu keulakuva, sitä ei tunnetta suuren yleisön keskuudessa niin hyvin kuin pitäisi. Bändin hitit kuitenkin tunnetaan ja ainakin Celebrationia kuulee muullakin kuin GrooveFM:llä.
Läpimurtoalbumi Wild and Peaceful on tittelinsä veroinen. Se on laadukas kokoelma funkia ja soundiltaan lähempänä 80-lukua kuin 60-lukua; Moderni toisin sanoen. Pari vaisumpaa yritystä antaa aiheen odottaa vielä täydellisempää albumia. Lopputuotos silti varsin mainio.
***½

Ei kommentteja:

Suosituimmat artikkelit